Hoppa till huvudinnehållet

Åmålslöpare fyra på SM i halvmaraton – Elias Björnson håller liv i Spring Åmål

Publicerad:
Elias Björnson som tävlar för Spring Åmål fick kliva högst upp på pallen i halvmaran Läcköloppet.
Elias Björnson som tävlar för Spring Åmål fick kliva högst upp på pallen i halvmaran Läcköloppet. Foto: Privat

Elias Björnson som tävlar för Spring Åmål, slutade fyra på SM i halvmaraton i klassen H35.

Innan det segrade han i halvmaran Läcköloppet.

Nyligen kom Åmålsbördige Elias Björnson, som numera bor i Härryda men fortfarande tävlar för Spring Åmål, på fjärde plats i klassen H35 i SM i halvmaraton. Han var endast 25 sekunder från en medalj.

Totalt bland samtliga seniorer blev det en 14:e plats i SM, som avgjordes på Anderstorps klassiska racingbana.

– En väldigt annorlunda löpartävling med drygt fem varv runt racingbanan i halvdoserade kurvor. Det är ju helt platt hela vägen, så det blir bra tider. Jag fick blodad tand på Anderstorp och kommer att åka dit igen om de fortsätter tävla där.

Någon helg före SM-tävlingarna vann Elias Björnson inte bara sin klass, utan hela seniorklassen i halvmaran Läcköloppet, en tävling som sammanlagt med alla klasser inräknade hade flera hundra startande löpare.

Startade löparklubb

Elias Björnson lämnade Åmål strax efter tiden på Karlbergsgymnasiet. Han har sedan dess mestadels bott i närheten av Göteborg. Några år efter flytten startade han tillsammans med pappa Håkan Björnson och sin syster Moa Björnson löparklubben Spring Åmål. Även Kenneth Karlin var en av initiativtagarna i Spring Åmål.

För ungefär tio år sedan var klubben som störst och hade även en handikappsektion och sammanlagt ett 50-tal medlemmar. Nu är det främst Elias Björnson, 35, och hans kompis, Patrik Schmidt som också kommer från Göteborgstrakten, som fortfarande tävlar för Spring Åmål.

– Patrik har aldrig satt sin fot i Åmål vad jag vet, men han tävlar fortfarande för Spring Åmål. Men numera är vi lite av en sovande klubb, men fortfarande existerande, säger Elias Björnson.

”Bra på stafetter”

Åmåls duktige löpare Conny Wass, som inte längre är lika aktiv, representerar också Spring Åmål och även löparesset Jan Hagelbrand har tillhört de mest aktiva i klubben.

– För tio år sedan hade vi fem–sex löpare som sprang milen under 35 minuter och vi presterade bra till och från på stafetter, minns Björnson.

Elias Björnson har hållit sig inom akademin på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Han har en forskningstjänst som postdoktor och hans övergripande arbete handlar om hjärt-kärlsjukdomar. Och den hälsofrämjande löpningen har han fortsatt med.

Elias Björnson i Läcköloppet.
Elias Björnson i Läcköloppet. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålAnderstorpConny WassFriidrottGöteborgGöteborgs universitetHärryda kommunKarlbergsgymnasietLöpningMedaljerSpring ÅmålStafett

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.