Hoppa till huvudinnehållet

Zen-konsert med Epa-traktorer inleder coola musikmöten i Långed

Publicerad:
Ida Lundén är tonsättare och musiker, framför allt aktiv inom elektronisk musik och kammarmusik.
Ida Lundén är tonsättare och musiker, framför allt aktiv inom elektronisk musik och kammarmusik. Foto: Tomas Jonsson

I helgen fylls Dals Långed av oväntade musikmöten från världens alla hörn. Det blir allt från ett zenbuddistiskt inspirerat stycke med epa-traktorkomp av traktens ungdomar, till möten mellan stjärnor inom jazz och elektronmusik, och flera minikonserter vid den omtalade designer-bastun.

Musikfestivalen Kontinent Dalsland arrangeras för andra året i rad. Förra sommaren var Åmål och Fengersfors två av festivalorterna. Detta året hålls arrangemanget i ett slags miniformat koncentrerat till Dals Långed, även om innehållet inte är litet – det blir omkring 30 olika musikpunkter under två dagar.

Animationer och live-film

Förutom invigningen med zen-inspiration och ett 20-tal epa-traktorer på fredag den 14 juli, utanför Rexcells före detta industrilokaler, så går att nämna en spännande konsertföreställning med improvisationer, animerad film och live-projektioner som bygger på musik som komponerades och försvann i ett koncentrationsläger under andra världskriget.

En av tre festivalaffischer som tagits fram i en gemensam workshop med Långedsbarn under ledning av grafiska designern Biba Jelusic. Den här affischen har gjorts av Alice, Ellen och Ecme.
En av tre festivalaffischer som tagits fram i en gemensam workshop med Långedsbarn under ledning av grafiska designern Biba Jelusic. Den här affischen har gjorts av Alice, Ellen och Ecme.

En annan programdel är de så kallade ögonblicks-konserterna som hålls vid Långeds Allmänna Bastu där flera av festivalens musiker, som aldrig spelat tillsammans förut, möter varandra i gemensamma akter. Konceptet kallas ”Oxögon” efter de små fönster som fokuserat blickar ut från många byggnader runtom i landet och fanns med även i fjol.

Ett lokalt inslag är Trio Knarrby som spelar på fredagskvällen. Jazz- och improvisationsgruppen består av de dalsländska musikerna Jakob Evert, kontrabas, Linus Axelsson, trummor, och Simon Bertilsson, saxofon. De tre träffades för ett år sedan och deras gemensamma nämnare är att de alla studerat vid S:t Sigfrids folkhögskola. Trio Knarrby spelar mestadels egenkomponerad musik och kan i augusti höras även i Håverud på en av Dalsland Centers eftermiddagskonserter.

Sång, dragspel och violin är några av de instrument som möts under dagarna.
Sång, dragspel och violin är några av de instrument som möts under dagarna. Foto: MickeKeysendal

Kultig multikonstnär

Under Kontinent Dalslands andra konsertdag på lördagen samlas alla musiker i flera kollektiva verk i samhällets konsthallar. Det blir till exempel en tolkning av en kultförklarad multikonstnär från förra seklet, Öyvind Fahlström, och ett av hans serie-bildverk från 50-talet, men också en symfoni av den klassiska kändisen Vivaldi med moderna inslag.

Festivalen samarbetar med Högskolan för scen och musik i Göteborg, HSM, och deras elever. Studenterna kommer också att uruppföra ett verk av en kompositionsstudenterna skapat just för denna helg.

Avslutningen på lördag är tänkt att bli en helt oförutsägbar finalimprovisation.

Dalsland perfekt

Ambitionen med Kontinent Dalsland är att skapa nya kontaktytor, samarbeten och ”kulturkrockar” mellan musiker från vitt skilda håll, och genrer. Dalsland passar då utmärkt som mötesplats, där närhet till natur och mycket lokal kultur öppnar för det internationella och nyskapande.

Flera av arrangörerna har koppling till Dalsland, bland andra världstrumpetaren Anders Nyqvist med rötter och sommarboende i Snäcke, den välrenommerade violinisten Elsbeth Bergh som driver många musikprojekt i Västra Götalandsregionen och Henrik Deberin som tidigare ofta sommarjobbade som slussvakt vid Dalslands kanal.

Festivalarrangör tillbaka som del av barockgrupp – konsert i Gamla kyrkanStor spännvidd i nya musikfestivalen –Grammisvinnare avslutade på bruket
Ida Lundén, Kristine Tjogersen och Anne Pajunen deltar gemensamt och var för sig med andra musiker under dagarna.
Ida Lundén, Kristine Tjogersen och Anne Pajunen deltar gemensamt och var för sig med andra musiker under dagarna. Foto: Jose Figueroa
Musikfestival: Vibrato ner i bänkarna när Fire drog på
Den flerfaldigt prisbelönta och uppmärksammade  jazzgitarristen och kompositören Loke Risberg.
Den flerfaldigt prisbelönta och uppmärksammade jazzgitarristen och kompositören Loke Risberg. Foto: Mai Nestor
13-årig violinist från Ukraina först att få nytt dalsländskt talangpris
Violinisten Karin Hellqvist är en av landets mest framstående instrumentalister inom den samtida musiken.
Violinisten Karin Hellqvist är en av landets mest framstående instrumentalister inom den samtida musiken.
Grammisvinnare och Åmålskompositör i Dalslands nya musikfestivalPremiär för ny musikfestival – som också kommer till Åmål

Artikeltaggar

Dals LångedDalslandFestivalerGöteborgHögskolan för scen och musikIda LundénJazzMusikMusikfestivalerRexcellVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.