Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomarna lär barn hur de gör i skogen – om de går vilse: ”Spara på rösten”

Publicerad:
Ronny Almrot, med barnbarnet Oskar Andersson, gick Hitta vilse-stigen under fredagen som var den sista dagen. Här guidas de av Hatem Dadous och Melvin Herou, feriearbetare genom Åmåls kommun.
Ronny Almrot, med barnbarnet Oskar Andersson, gick Hitta vilse-stigen under fredagen som var den sista dagen. Här guidas de av Hatem Dadous och Melvin Herou, feriearbetare genom Åmåls kommun. Foto: Sanna Stark

Krama ett träd, häng upp föremål i träden och gör ljud ifrån dig.

Det är några av tipsen som kommunens feriearbetare har delat med sig av genom banan Hitta vilse, som skapades för att även de yngsta ska känna sig trygga om de råkar komma bort i skogen.

De senaste två veckorna har de 17-åriga feriearbetarna Thea Eriksson, Melvin Hero och Hatem Dadous huserat vid Örnäsbadet. Här har de guidat runt på en liten Hitta vilse-stig, med syfte att utbilda unga i vad de ska ta sig till om de går vilse.

Konceptet genomförs av Civilförsvarsförbundet i samarbete med ABF Fyrbodal, Civilförsvarsförbundet Dalsland och Åmåls kommun.

– Vi lär ut vad barnen kan göra för att hålla värmen och känna sig lugna om de kommer bort i skogen. Går man vilse blir man förstås rädd och osäker, säger Thea Eriksson.

Syftet med konceptet Hitta vilse är att få barn att känna sig trygga i skogen, även om de kommer vilse, säger Thea Eriksson.
Syftet med konceptet Hitta vilse är att få barn att känna sig trygga i skogen, även om de kommer vilse, säger Thea Eriksson. Foto: Sanna Stark

Ta med visselpipa

Innan arrangemanget drog igång fick de tre feriearbetarna gå på utbildning hos Civilförsvarsförbundet, och vid varje station längs med stigen sitter lappar som illustrerar pojken Vilse, som förklarar vad man ska ta sig till.

Och många tips har förstås Thea Eriksson, Melvin Hero och Hatem Dadous.

– Ta inte av några plagg, så du behåller värmen. Ta med en ryggsäck med lite mat och en visselpipa i, i förebyggande syfte, innan du ger dig ut i skogen, och vissla när du hör att någon är i närheten om du går vilse. Bygg en koja, och hittar du skräp kan du hänga upp det i trädet, för det hajar folk till på, säger de.

Hitta vilse-stigen är utrustad med olika stationer.
Hitta vilse-stigen är utrustad med olika stationer. Foto: Sanna Stark

Man kan även lägga ut tre pinnar eller kottar bredvid varandra på ett synligt ställe, menar Hatem Dadous.

– Det är ett stopptecken, och dessutom markerar du för dig själv var du har varit, säger han.

Stanna på platsen

Likaså ska man göra ljud ifrån sig.

– Spara på rösten, så slå i stället en pinne mot en träd, exempelvis. Eller blås med din visselpipa, säger Thea Eriksson.

Och det klassiska – krama ett träd.

– Träden är ens vänner. Du är inte ensam, och snart får du hjälp, så stanna där du är, säger Thea Eriksson.

Efter turen kunde nioåriga Oskar Andersson räkna upp mängder av tips att dra nytta av om han skulle gå vilse i skogen.
Efter turen kunde nioåriga Oskar Andersson räkna upp mängder av tips att dra nytta av om han skulle gå vilse i skogen. Foto: Sanna Stark

”Jättekul”

Många verkar dock inte ha hittat till Hitta vilse-stigen under de två veckor den har hållit till i Åmål. Troligtvis på grund av oturen med vädret och att få verkar ha vetat om att den finns, misstänker feriearbeterna.

På fredagen och sista dagen passade dock Ronny Almrot och det naturintresserade barnbarnet Oskar Andersson, nio år, på att gå den utbildande promenadslingan innan de skulle spela minigolf.

– Det här blir jättekul, säger Oskar Andersson.

En visselpipa är lätt att glömma att packa med inför skogsturen – men den är ack så viktig om olyckan är framme, säger feriearbetarna.
En visselpipa är lätt att glömma att packa med inför skogsturen – men den är ack så viktig om olyckan är framme, säger feriearbetarna. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

ABFÅmålÅmåls kommunCivilförsvarsförbundetDalslandDjur och naturOlyckorSkogSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.