Hoppa till huvudinnehållet

Han blir ny rektor för Stenebyskolan – jobbat som lärare i Hongkong

Publicerad:
Niklas Viberg blir ny rektor för Stenebyskolan.
Niklas Viberg blir ny rektor för Stenebyskolan.

54-årige Niklas Viberg från Hamburgsund blir ny rektor för Stenebyskolan.

– Det ska bli spännande att få vara med om att dels bevara och vidareutveckla den tradition som finns av konsthantverk på skolan och dels föra in delar av verksamheten i en digital tid, säger Niklas Viberg.

Niklas Viberg jobbar just nu som rektor inom grundskoleförvaltningen i Uddevalla kommun. Totalt sett har han jobbat inom skolvärlden under de senaste 16–17 åren.

Niklas Viberg berättar att han har arbetat i Tanums kommun, Göteborg, Malmö och i Hongkong som lärare. Rektor har han varit sedan 2009 inom olika delar av grundskolans värld på lite olika platser.

Men den särskilda form av konst- och hantverksutbildningar som finns på Stenebyskolan i Dals Långed blir något nytt för honom.

”Ett nytt fält för mig”

– All form av utbildning innehåller kreativitet, men den specialiserade form av konst- och hantverksutbildningar som finns på Stenebyskolan blir ett nytt fält för mig att gripa mig an. Men de har en lång tradition av väldigt kompetent personal där som kan de bitarna. Från min sida kommer jag att tillsätta min organisatoriska kompetens för att de ska få fram sin kreativitet på bästa sätt, säger Niklas Viberg.

”Något djupt mänskligt”

Han berättar även att han har ett personligt intresse av de aktuella branscherna.

– Jag har för egen del alltid haft ett stort intresse av konst, kultur och kreativitet, och nu får jag möjlighet att jobba med just de bitarna. Det betyder mycket mig som yrkesperson att få möjlighet att stödja och utveckla sådan personal. Det är något djupt mänskligt att få möjlighet att utveckla sin kreativitet.

Niklas Viberg menar att det är en intressant tid att ta sig an dessa frågor i.

Stenebyskolan i Dals Långed.
Stenebyskolan i Dals Långed. Foto: Tommy Löfgren

– Det ska bli spännande att få vara med om att dels bevara och vidareutveckla den tradition som finns av konsthantverk på skolan och dels föra in delar av verksamheten i en digital tid. Här finns delar som är jättespännande att utveckla i en digital värld till exempel när det handlar om återanvändning, hållbarhet och utveckling. Samtidigt som vi ska förvalta och utveckla det som är, säger Niklas Viberg.

”Ett viktigt nav”

Han framhåller att Stenebyskolan är och ska vara en viktig faktor för Dalsland, till exempel när det gäller turismnäringen.

– Vi ska också ständigt verka för att eleverna ska kunna hitta bra forum för att exponera sina verk och få dem offentliga. Skolan ska vara öppen såväl för det lokala samhället som att vara ett nav i ett nationellt och även internationellt perspektiv. Det här är delar som vi behöver tala mer om, säger Niklas Viberg.

”Den allra bäst lämpade”

Gert-Inge Andersson är ordförande för Stiftelsen Stenebyskolan. Han berättar att man har haft en lång process kring rekryteringen.

Gert-Inge Andersson är ordförande för Stiftelsen Stenebyskolan.
Gert-Inge Andersson är ordförande för Stiftelsen Stenebyskolan. Foto: Thomas Wallin

– Vi fick in många ansökningar, men det var inte alla som passade, till sist hade vi ett urval på tre personer och intervjuade två. Såväl stiftelsen som personal, studenter och administration har varit med i processen så det här beslutet är väldigt väl förankrat.

– Av två väldigt bra personer fann vi i stiftelsens styrelse till sist Niklas vara den allra mest lämpade personen. Han har en stor erfarenhet av att leda skolor i Tanum och Uddevalla kommun och har väldigt fina referenser av att organisera och se till elever och anställda, säger Gert-Inge Andersson.

Vilken blir den nye rektorns största utmaning?

– Att leda organisationen och att skapa en ännu bättre skola och få fler studenter att söka sig till skolan. Och i med att personalen varit med och rekryterat Niklas så känner alla att det här är ett väldigt bra val, säger Gert-Inge Andersson.

Men det har varit en del interna problem på skolan. Ni tog in en konsult för att lösa dessa. Är problemen lösta nu eller får den nye rektorn ta tag i dem också?

– Det har varit problem med att vi en tid inte haft ett tydligt ledarskap på skolan. Detta har berott på frånvaro i form av längre sjukskrivningar och annat. Det har skapat en oro på skolan, men det kommer Niklas ta tag i genom att han nu går in i den här viktiga rollen, säger Gert-Inge Andersson.

”Förbättringspotential”

Han fortsätter.

– Niklas ska nu börja se över hur organisationen ser ut och det är viktigt att han får vara med och påverka den. Det finns säkert förbättringspotential. Det är också viktigt att ha en bra diskussion med stiftarna, Bengtsfors kommun och Västra Götalandsregionen. Sedan har vi bland annat ett behov när det gäller att klara underhållet av fastigheterna, säger Gert-Inge Andersson.

Niklas Viberg påbörjar sin tjänst som rektor för Stenebyskolan den 18 september. Han kommer då att leda arbetet på en skola med ett 40-tal anställda och cirka 120 elever.

Fakta

Niklas Viberg

Ålder: 54 år.

Familj: Fru och flera barn.

Bor: I Hamburgsund.

Yrke: Rektor.

Fritidsintressen: Konst, kultur, litteratur och musik. Men även att vara ute på havet och segla och dyka. ”Det är där jag samlar kraft.”

Artikeltaggar

Dals LångedKonstLärareSkola och utbildningSkolorStenebyskolanStiftelsen StenebyskolanTanums kommunUddevalla kommunUtbildningVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.