Hoppa till huvudinnehållet

Elke och Edward har skapat ett trolskt paradis: ”Uppskattar helheten här”

Publicerad:
Edward Janssen och Elke Horn i det paradis de skapat vid sitt hem i Föskerud.
Edward Janssen och Elke Horn i det paradis de skapat vid sitt hem i Föskerud. Foto: Niklas Lindstrand

Ute i Edsleskogsskogen har Elke Horn och Edward Janssen skapat ett paradis som sprudlar av prunkande livskraft.

Här trivs inte bara de, utan även får, hönor och katter som finns på gården – och från och med måndag även en hund.

– Jag uppskattar helheten här, med våra odlingar och hagarna där fåren betar omgivet av de stora lövträden – ekar, almar, lindar och björkar, säger Elke Horn.

När Elke från Tyskland och Edward från Nederländerna kom till Sverige år 2006 hyrde de först en stuga i Gesäter, Ed men hittade sedan Föskerud i norra Edsleskog som var till salu och här bor de sedan dess.

Vägen till Föskerud är trolskt vacker med flera tjärn inbäddade i skogen och det bjuds även en vidunderlig utsikt ut över sjön Ömmeln.

Bjuder in till besök

Dagen till ära har Elke och Edward öppnat sin trädgård för besökare att få komma dit och njuta. Det är för 27:e gången som trädgårdsägare i hela Sverige visar sina trädgårdar, en återkommande högtidsdag för trädgårds- och odlingsintresserade. I år är det 125 svenska trädgårdar som bjuder in till besök i tidningen Lands arrangemang Öppen trädgård.

– Det har varit en strid ström av besökare. De första två timmarna var det folk hela tiden, berättar Edward Janssen, som säger att det kommit många från Åmål och Bengtsfors men även mer långväga besökare från Strömstad, Tanumshede och Karlstad.

Under hela söndagen kom en strid ström av besökare för att bland annat njuta av köksträdgården.
Under hela söndagen kom en strid ström av besökare för att bland annat njuta av köksträdgården. Foto: Niklas Lindstrand

För att skapa sitt blommande paradis har makarna lagt ned ett stort arbete. En slänt har förvandlats till två etage med en gräsväg. En stor mängd med sten har flyttats med traktor eller för hand. Elke är odlaren och Edward är byggaren men i år har även Edward fått ägna sig åt odling.

– Vi har jobbat med den inställningen att vi inte har bråttom, säger Edward Janssen.

Porlande trädgård

I trädgården finns flera dammar och det hörs svalkande ljud från ett litet vattenfall. Det är naturligt flöde till dammarna genom en bäck som går genom trädgården. Bäcken sinar ofta under sommaren men den har börjat strömma igen, efter allt regn som kommit. Den nedersta av dammarna sinar också ofta men nu är den full av vatten igen, till glädje för de grodor och snokar som lever där.

I dag finns tre dammar, sedan man grävde ytterligare en för bevattningens skull, då köksträdgården behöver vattnas. Om bäcken sinar så måste man ta brunnsvatten från den djupborrade brunnen.

Amelie Geurtsen från Mellerud kom till Sverige från Nederländerna för 20 år sedan och var en av många som besökte den öppna trädgården i Föskerud.
Amelie Geurtsen från Mellerud kom till Sverige från Nederländerna för 20 år sedan och var en av många som besökte den öppna trädgården i Föskerud. Foto: Niklas Lindstrand

– I vår köksträdgård, berättar Elke Horn, hittar man bland annat majs, ärtor, olika kålsorter, bönor, potatis, vitlök, morötter, rödbetor, mangold, pepparmynta, persilja, gräslök, kyndel, oregano, salvia och krasse.

I det närliggande växthuset ståtar tomater, paprika, gurka och chili och i trädgården går det även att finna äppelträd, plommon, hallon och svarta och röda vinbär. Även strålöga och älggräs ses och nämns och många, många andra växter på denna artrika tomt innan besökaren åker vidare med en upplevelse rikare.

I trädgården finns det flera dammar där bland annat grodor och snokar trivs och som har ett naturligt tillflöde genom en bäck som går genom hela tomten.
I trädgården finns det flera dammar där bland annat grodor och snokar trivs och som har ett naturligt tillflöde genom en bäck som går genom hela tomten. Foto: Niklas Lindstrand
Av köksträdgårdens krasse används blad och blommor i sallader och av bland annat mjölkörten blir det te.
Av köksträdgårdens krasse används blad och blommor i sallader och av bland annat mjölkörten blir det te. Foto: Niklas Lindstrand
I hagen betar får och de beskådade den öppna trädgårdens besökare lite på avstånd.
I hagen betar får och de beskådade den öppna trädgårdens besökare lite på avstånd. Foto: Niklas Lindstrand
I trädgården finns många platser för livsnjutning och rekreation.
I trädgården finns många platser för livsnjutning och rekreation. Foto: Niklas Lindstrand
Från köksträdgården når man fram till växthuset där tomater, gurkor, paprikor och chili verkade trivas tillsammans.
Från köksträdgården når man fram till växthuset där tomater, gurkor, paprikor och chili verkade trivas tillsammans. Foto: Niklas Lindstrand
Dammarna i trädgården är vackert inramade med blommor och växter.
Dammarna i trädgården är vackert inramade med blommor och växter. Foto: Niklas Lindstrand
Det är en rik blomsterprakt och många olika sorters växter som Elke Horn och Edward Janssen odlar i sin trädgård.
Det är en rik blomsterprakt och många olika sorters växter som Elke Horn och Edward Janssen odlar i sin trädgård. Foto: Niklas Lindstrand
Edward Janssen och Elke Horn i det paradis de skapat vid sitt hem i Föskerud.
Edward Janssen och Elke Horn i det paradis de skapat vid sitt hem i Föskerud. Foto: Niklas Lindstrand

Artikeltaggar

DammarEdsleskogHus och hemKarlstadLand LantbrukOdlingStrömstadTrädgårdTyskland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.