Hoppa till huvudinnehållet

Pengar går blues förbi

Publicerad:
Fredagskväll i bluesterminalen.
Fredagskväll i bluesterminalen. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lite knäppt är det allt.

Här fixar Bluesföreningen så hela stan under några dagar fylls med ordinarie Åmålsbor och tillrest folk. Kommersen lär vara god på många restauranger och i butiker. Massor av pengar i rullning. Men för lite av dessa når uppenbarligen arrangören Åmåls Bluesförening.

Avgörande intäkt för Bluesföreningen är konserterna i Hamnterminalen. Dessa är ju dessutom flaggskeppet för hela arrangemanget. Och till slut huvudanledningen till att folk strömmar till Åmål. Fast en del nöjer sig med att dra runt och lyssna på restaurangernas egna spelningar. Eller bara njuta i udda folkvimlet.

Som sagt, massor av folk kom till stan. Men något sviktade den här gången publiktillströmningen till huvudkonserterna. Med inkomstbortfall som följd. Initiativ har nu tagits till en insamling till stöd för föreningen.

Jag vet att man inom Bluesföreningen genom åren funderat mycket på hur bättre del av pengaflödet skulle föreningskassan. Förhoppningsvis har man fått restaurangerna att på något sätt dela med sig en aning.

En idé som då och då dykt upp är en frivillig avgift för folk som rör sig i centrum och gillar den musik och det folkliv som bjuds i centrala stan. Eller bara vill stödja arrangemanget och dess betydelse för Åmål.

Tankarna går till när jag som småpojke följde med farsan på fotboll på Överåsvallen i Lunden. Ingen entréavgift. Men det var kutym att man frivilligt köpte ett kort att fästa på en kavajknapp. Farsan liksom de flesta övriga hade kostym på matcherna.

Det var helt enkelt en hederssak att lösa den frivilliga avgiften.

Kanske kan något i den vägen användas för dem som inte går på konserterna i Terminalen. Men uppskattar att ta del av Bluesfestens andra trevligheter. Eller bara vilja bidra med en slant för att det är en så bra grej för stan.

Slaget om Vitsippekullen ute vid 45:an närmar väl sig sitt avgörande.

Som bekant står två starka grupper mot varandra. Det är ”Linnés lärjungar” som gillar vitsippor och ljudet av grodkvack. Motståndare är ”Dynamitarderna” som hellre lyss till knall och kassaklirr.

Skulle ”Dynamitarderna” gå segrande ur striden och därav få blodad tand, vädjar vi redan nu: Skona Kungsberget!

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBluesKonserterKungsbergetMusikRestauranger