Hoppa till huvudinnehållet

80 år mellan yngsta och äldsta konstnären i Åmåls öppna utställning

Publicerad:
Konststrategen Rebecka Andersson hade fullt upp med att hänga utställningen tillsammans med konstnären Lars-Erik Ohlsson på onsdagen. Här bär hon på målningar av Johan Axelsson och Victor Ville Johannesson.
Konststrategen Rebecka Andersson hade fullt upp med att hänga utställningen tillsammans med konstnären Lars-Erik Ohlsson på onsdagen. Här bär hon på målningar av Johan Axelsson och Victor Ville Johannesson. Foto: Sanna Stark

43 konstnärer, såväl rutinerade proffs som glada amatörer, visar sina verk i nya utställningen Öppen salong i Åmåls konsthall i sommar.

– Jag är så lycklig. Jag trodde inte att någon skulle lämna in något verk alls, säger konststrategen och utställningens initiativtagare Rebecka Andersson.

På fredag vankas vernissage för Öppen salong, och på onsdagen hade Rebecka Andersson, konststrateg på Åmåls kommun, och konstnären Lars-Erik Ohlsson fullt sjå med att hänga den nya utställningen.

– Det har kommit in så många konstverk att vi inte ens får plats med alla. Den enda begränsningen vi satte var max tre verk per person, och alla får plats med åtminstone ett, säger Lars-Erik Ohlsson, som menar att själva utställningen är en process och ett verk i sig, och fortsätter:

– Skulle vi slänga upp allt på väggarna blir det snarare en redovisning. Verken samspelar med varandra.

Alla får delta

Öppen salong går ut på att alla som vill får visa sina verk, vare sig man är en yrkesverksam konstnär eller en glad amatör har det varit fritt att delta.

Förr hölls utställningen Åmålsblandning med ett liknande koncept.

– Men det var för minst 15 år sedan. Jag har alltid velat göra en sådan här utställning, så jag är verkligen själaglad för det här. Det var inlämning i går, och jag var osäker på om någon ens skulle lämna in, säger Rebecka Andersson.

Tilda Fagerströms stora verk i blandtekniker kommer att hängas upp på väggen.
Tilda Fagerströms stora verk i blandtekniker kommer att hängas upp på väggen. Foto: Sanna Stark

Men lämnade in, det gjorde folk. Hela 43 konstnärer, merparten Åmålsbor men också från andra orter, kom förbi med sina verk.

– Det är så otroligt mycket olika verk också. Oljetavlor, akvareller, keramik, fotografier, grafik, virkat... Och i olika storlekar. Det här är jätteskoj, säger Rebecka Andersson.

80 års skillnad

Likaså är det en bred spridning på ålder bland konstnärerna – den yngsta är under tio och den äldsta nästan 90 år.

– Det blev precis som vi har tänkt, konsthallen är ju till för oss alla. Det här är ett sätt att öppna upp, många sitter hemma och målar utan att visa för någon. Det blir verkligen en jättefin utställning, säger Rebecka Andersson.

Utställningen har alltså vernissage på fredag, 21 juli, och finns att se under fyra veckor framåt.

Linnea Lindquister visar sitt verk ”Rombologi”, som utförts med klipp- och vikteknik i böcker.
Linnea Lindquister visar sitt verk ”Rombologi”, som utförts med klipp- och vikteknik i böcker. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls KonsthallKonstLars-Erik OhlssonNöje/KulturRebecka AnderssonUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.