Hoppa till huvudinnehållet

Erfaren proffsmusiker återvänder till hembygdens sommarfest

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Förra året fick föreningen Vandra i Ronjaland, som representerades av Roy Andréasson, ta emot utmärkelsen Årets fengersforsare. På lördag ska årets pristagare offentliggöras.
Förra året fick föreningen Vandra i Ronjaland, som representerades av Roy Andréasson, ta emot utmärkelsen Årets fengersforsare. På lördag ska årets pristagare offentliggöras. Foto: Karin Olsson

Nu vankas sommarfest och återvändardag vid Knarrbysjön och som vanligt offentliggörs då vem som får ta emot utmärkelsen Årets fengersforsare koras.

En av hemvändarna är välkände dragspelaren Tommy Danielsson, som är en av musikerna som ska uppträda.

Lördagens sommarfest, som arrangeras av Fengersfors-Fröskogs Utvecklingsråd, öppnas med Robert Show, och därefter håller företag och föreningar i Fengersfors en presentation av sig själva och sin verksamhet.

Strax efteråt gör en rutinerad dragspelsmusiker entré på scenen, nämligen Tommy Danielsson tillsammans med sin bluessjungande systerdotter Jasmine Lyhagen.

Proffsmusiker återvänder

Tommy Danielsson, snart 80 år, är uppvuxen i Fengersfors och gjorde redan som tioåring succé med sitt dragspel när han vann en amatörtävling i Folkets park i Bengtsfors. Därefter tog musikkarriären fart, och under 60 års tid har han spelat i både sina egna och andras orkestrar, undervisat i dragspel och skrivit musik till andra musiker.

Nu återvänder han alltså till sin hembygd för att uppträda med sitt dragspel på sommarfesten.

Delar ut smycke

Dessutom ska bygdesmycket delas ut, programpunkten där socknens nyfödda bebisar radas upp på scen, i sina anhörigas famnar, för att ta emot varsitt halsband.

2021 fick lilla Kati Maharat ta emot, eller provsmaka, sitt bygdesmycke.
2021 fick lilla Kati Maharat ta emot, eller provsmaka, sitt bygdesmycke. Foto: Andreas Dagström

Mer musik, bland annat av Robert Svensson på piano och Camilla Niemi med sång, blir det innan Årets fengersforsare ska offentliggöras. Priset går till en person och ett företag eller förening som har gjort en särskild insats för bygden.

Kring programmet pågår flera aktiviteter, såsom matservering, loppis, pilkastning, ponnyridning och fiskdamm.

– Jag hoppas så att det inte kommer att regna, men vi längtar otroligt mycket till lördag. Den här festen är verkligen en tradition i Fengersfors, säger Monica Lindstrand från FFUR.

Artikeltaggar

Camilla NiemiFengersforsFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådFritid och livsstilFröskogKnarrbysjönMonica LindstrandNyföddaOrkestrarUtmärkelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.