Hoppa till huvudinnehållet

SSÅV redo för helgens Champions League-final: ”Krävs en felfri insats”

Publicerad:
SSÅV:s lag i finalen i Champions League. Från vänster: Tomas Skålén, Fredrik Pettersson, Frida Jansson och Fredrik Edgren.
SSÅV:s lag i finalen i Champions League. Från vänster: Tomas Skålén, Fredrik Pettersson, Frida Jansson och Fredrik Edgren. Foto: SSÅV

På lördag startar finalen för seglingens Champions League i tyska Travemünde. Åmål är ett av fyra svenska lag som kvalificerat sig.

SSÅV:s rorsman Tomas Skålén menar att hans team är riktigt nöjt om laget når en placering bland de tio bästa.

Tävlingen pågår i fyra dagar fram till tisdag. Segelsällskapet Åmålsvikens lag är detsamma som seglade kvalificeringstävlingen i Portugal i april och består av rorsman Tomas Skålén, taktiker Fredrik Pettersson, Fredrik Edgren som trimmer och Frida Jansson som gast.

Det är ett 30-tal lag från Europa, men även Australien, som har kvalificerat sig genom att först placera sig i topp i sina respektive nationella ligor under förra säsongen samt därefter kvalat in till finalen vid tre olika kvalificeringstävlingar tidigare i år.

Från Sverige tävlar förutom SSÅV också Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS från Stockholm, Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS, samt Sotefjordens Segelsällskap, SFSS från Hunnebostrand, i Champions League-finalen.

Hur har ni laddat upp?

– Vi tränar ju på som vanligt för seglingsallsvenskan, men eftersom vi är två från mitt team och två från Per Boströms team som seglar i Champions League så har vi fyra som åker till Tyskland kört några extra pass tillsammans, säger Tomas Skålén.

– Det kommer att krävas en felfri insats ihop med en del tur för att nå toppen. Om vi ska vara realistiska så är kanske en placering på övre halvan möjlig och når vi topp tio ska vi vara riktigt nöjda, säger Tomas Skålén.

Annorlunda upplägg

Upplägget av tävlingen är ungefär samma som i Allsvenskan med många korta race med skillnaden att här är det åtta båtar som tävlar mot varandra i varje race mot sex båtar i Allsvenskan.

Även under sista dagens finalrace ser upplägget lite annorlunda ut i Champions League. Här är det de fyra bästa lagen efter grundomgången som går till final, mot sex i Allsvenskan. I finalen seglas det tills något av de fyra lagen har tagit två segrar.

Artikeltaggar

BåtarGöteborgs Kungliga SegelsällskapPortugalSeglingSSÅVStockholmTomas SkålénTyskland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.