Hoppa till huvudinnehållet

Tre bebisar välkomnades till socknen på Fengersfors sommarfest

Publicerad:
Julia Kvarnlöv och Adam Wisz fick ta emot bygdesmycket för lilla Nora, sex månader gammal. Storasyster Mary, tre år, fick den stora äran att hålla i asken.
Julia Kvarnlöv och Adam Wisz fick ta emot bygdesmycket för lilla Nora, sex månader gammal. Storasyster Mary, tre år, fick den stora äran att hålla i asken. Foto: Sanna Stark

Bygden var samlad när den årliga sommarfesten arrangerades runt dansbanan vid Knarrbysjöns badplats i Fengersfors under lördagen. Det bjöds på sång och musik, aktiviteter som yx- och pilkastning och dessutom välkomnades tre bebisar till socknen.

Den traditionella sommarfesten arrangeras årligen av FFUR, Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd.

– Det är verkligen en stor uppslutning i dag, och som tur är har vi fått låna tält att ha i beredskap, säger Monica Lindstrand, från FFUR.

En ordentlig regnskur kom strax efter att dagen inleddes, men det avskräckte inte de många besökarna från att mingla runt kring dansbanan. På scenen bjöd nämligen bland andra Fengersforsbördige Robert Show på pianomusik, och strax därefter uppträdde den skicklige dragspelsmusikern Tommy Danielsson tillsammans med sin sjungande systerdotter Jasmine Lyhagen.

Engagerad sångfågel och växande förening prisades i Fengersfors
Det blev en riktig släktträff när Jasmine Lyhagen uppträdde med sin morbror Tommy Danielsson. Eva Lyhagen, syster till Tommy Danielsson, var turnéledare när musikkarriären var som störst. Bella Lyhagen gjorde inget musikframträdande, däremot visade hon upp sina briljanta kunskaper i yxkastning.
Det blev en riktig släktträff när Jasmine Lyhagen uppträdde med sin morbror Tommy Danielsson. Eva Lyhagen, syster till Tommy Danielsson, var turnéledare när musikkarriären var som störst. Bella Lyhagen gjorde inget musikframträdande, däremot visade hon upp sina briljanta kunskaper i yxkastning. Foto: Sanna Stark

”Känns så bra”

Den snart 80-årige Tommy Danielsson är född och uppvuxen i bygden, och musikkarriären satte fart när han vann en amatörtävling med sitt dragspel redan som tioåring.

– Numera bor jag i Trollhättan, men det känns så bra att vara tillbaka. Jag har inte varit här sedan jag spelade i Folkets hus för riktigt länge sedan. Det är så kul att uppträda tillsammans med Jasmine, hon är väldigt duktig på att sjunga, säger han.

Erfaren proffsmusiker återvänder till hembygdens sommarfest

Att åka en bit för en spelning är inget bekymmer, menar Tommy Danielsson.

– Jag har haft spelningar från norr till söder, och det har varit många långa resor. Så åker hit gör jag så gärna, säger han.

Hyllade sin pappa

Robert Show, på piano, gjorde även ett framträdande tillsammans med sjungande Camilla Niemi. Tillsammans inledde de med Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå”, och sista låten, ”Ain’t that a shame” av Fats Domino, tillägnade Camilla Niemi till sin nyligen avlidne pappa, Lennart Nordwall.

 Förr gick Tommy Danielsson under smeknamnet ”Harmonikungen”, berättar hans syster Eva Lyhagen.
Förr gick Tommy Danielsson under smeknamnet ”Harmonikungen”, berättar hans syster Eva Lyhagen. Foto: Sanna Stark

Sköt mitt i prick

Kring dansbanan pågick olika aktiviteter som pilkastning, luftgevärsskytte, lotterier och yxkastning.

Elton Karlsson, sex år, gjorde succé i luftgevärsskyttet när han sköt mitt i prick på första försöket och fick ta emot en godisklubba som pris.

– Det var roligt, säger han.

Christoffer Saltberg, från Åmål men numera Strömstadsbo, passade på att testa sin pricksäkerhet med pilkastning och samlade ihop 17 poäng.

– Jag är här med några Fengersforskompisar, och så uppträdde jag här med mitt band One day hope för många år sedan. Det känns givet att komma tillbaka hit, säger han.

Tre bebisar

Dessutom skulle bygdesmycket delas ut. Smycket, ett halsband, delas ut till de bebisar som har fötts i socknen under det gångna året. I år var det tre nyfödda att uppmärksamma.

– Vi behöver fler invånare i socknen, så tänk på det när ni går hem sedan, säger Monica Lindstrand till publiken medan hon delar ut smyckesaskarna.

 Camilla Niemi tillägnade sista låten i sitt sångframträdande till sin pappa.
Camilla Niemi tillägnade sista låten i sitt sångframträdande till sin pappa. Foto: Sanna Stark

Minns skolan

För många var sommarfesten, och hemvändardagen, en kär återträff.

78-åriga Jan Törnqvist, uppvuxen i Fengersfors men som numera bor i Trollhättan sedan 69 år tillbaka, besökte sommarfesten tillsammans med sin fru. Bara att Provinstidningen Dalsland finns kvar är en härlig återblick, menar han.

– Det är så roligt att komma tillbaka hit och träffa en hel del gamla skolkamrater. Minnena går aldrig ur.

Jan Törnqvist minns särskilt den ganska långa promenaden från Fengersfors till skolan vid Fröskogs kyrka.

– På vintern åkte jag skidor dit. En gång tog jag taxi, det kostade en krona, och det var ganska mycket pengar på den tiden. Det fick jag aldrig göra om när mina föräldrar fick reda på det, säger han.

 Sexårige Elton Karlsson visade en dold talang.
Sexårige Elton Karlsson visade en dold talang. Foto: Sanna Stark
 ”Den här dagen får man inte missa”, säger Christoffer Saltberg.
”Den här dagen får man inte missa”, säger Christoffer Saltberg. Foto: Sanna Stark
Miranda är född för knappt en vecka sedan och välkomnades redan med sitt bygdesmycke.
Miranda är född för knappt en vecka sedan och välkomnades redan med sitt bygdesmycke. Foto: Sanna Stark
Julia Kvarnlöv och Adam Wisz dotter Nora, sex månader gammal, fick sitt bygdesmycke. Treåriga storasystern Mary, eller ”Aaaa” om man ska gå på vad hon presenterade sig som i mikrofonen, är snäll och håller halsbandet under tiden.
Julia Kvarnlöv och Adam Wisz dotter Nora, sex månader gammal, fick sitt bygdesmycke. Treåriga storasystern Mary, eller ”Aaaa” om man ska gå på vad hon presenterade sig som i mikrofonen, är snäll och håller halsbandet under tiden. Foto: Sanna Stark
 Jan Törnqvist är en av de utflyttade som besökte sommarfesten för återträffens skull.
Jan Törnqvist är en av de utflyttade som besökte sommarfesten för återträffens skull. Foto: Sanna Stark
 Många minglade framför Knarrbysjön.
Många minglade framför Knarrbysjön. Foto: Sanna Stark
Det var inte bara tvåbenta som gillade minglet på sommarfesten. Här syns Clara Hellström Fredriksson, från Ed, tillsammans med hunden Chloé.
Det var inte bara tvåbenta som gillade minglet på sommarfesten. Här syns Clara Hellström Fredriksson, från Ed, tillsammans med hunden Chloé. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

Camilla NiemiFengersforsFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådFritid och livsstilFröskogs kyrkaKnarrbysjönKonserterMonica LindstrandMusikSång

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.