Hoppa till huvudinnehållet

Nadjas livsöde vände när hon fick barn – ny bok skildrar livet som rom

Publicerad:
Kursdeltagarna Susanna Hedman, Valeria Redjepagic och Nadja Eriksson Sjöberg är de tre romska kvinnor som deltagit i den skrivarkurs som ligger bakom den nya bok som släpps i samband med Bokdagar i Dalsland på fredag.
Kursdeltagarna Susanna Hedman, Valeria Redjepagic och Nadja Eriksson Sjöberg är de tre romska kvinnor som deltagit i den skrivarkurs som ligger bakom den nya bok som släpps i samband med Bokdagar i Dalsland på fredag. Foto: Ingemar Media

Dalslands litteraturförening släpper en rykande färsk bok i samband med Bokdagar i Dalsland.

Den föddes genom en skrivarkurs med tre romska kvinnor, bland andra Nadja Eriksson Sjöberg från Åmål, som alla har arbetat fram texter till boken.

Släppet av boken ”Nya röster: Nya romska röster” sker på fredag 28 juli vid Gamla kyrkan i Åmål. Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby har varit projektledare, och författaren och skrivpedagogen Tove Berggren har varit kursledare. Skrivarkursen har gästats av tidigare romska läsambassadören Bagir Kwiek och författaren och pedagogen Gunilla Lundgren, som sedan 1970-talet medverkat i olika romska boksamarbeten, och båda har skrivit förord i boken.

Kursdeltagarna, som har arbetat fram texter till boken, är Valeria Redjepagic från Trollhättan, Susanna Hedman från Enköping och Nadja Eriksson Sjöberg från Åmål. Tillsammans med Victor Estby, Tove Berggren och Gunilla Lundgren kommer författarna att vara på plats när boken släpps i samband med Bokdagar i Dalsland.

”Romer har en tusenårig berättartradition som förs vidare genom generationerna, men sällan har vi romer själva fått möjligheten att berätta och skriva våra egna berättelser. Oftast skriver man OM romer. Här, i denna antologi, får du möta personer med romsk bakgrund som själva låter sina röster höras genom det skrivna ordet.”, skriver Bagir Kwiek i sitt förord ”Därför behövs bokstäverna i den här boken”.

Startat romsk förening

Dalslands litteraturförening fick kontakt med 40-åriga Nadja Eriksson Sjöberg, född i Örebro men uppvuxen i Borås och numera Åmålsbo, genom ett kulturmöte anordnat av Åmåls kommun. Hon har nyligen startat en romsk kulturförening i Åmål, som hon hoppas ska bli en mötesplats för stöd och gemenskap.

I boken berättar Nadja Eriksson Sjöberg att hon gick ur grundskolan med underkänt i alla ämnen, vilket inte störde henne nämnvärt eftersom det var inpräntat hos henne att hon ändå inte skulle få bli en del av samhället. När hon däremot fick sitt första barn gjorde livet en tvärvändning. Samtidigt som Nadja Eriksson Sjöberg såg sin dotters stora, nyfikna ögon och andades in hennes varma bebisdoft, kröp en krigare som hon själv inte visste fanns fram inom henne. Hennes dotter skulle bli något. Och för att hon skulle kunna bli något var Nadja Eriksson Sjöberg tvungen att visa vägen med ett gott exempel. Därefter pluggade hon vidare på komvux, och nådde fina resultat trots en förolämpande lärare.

– Tack vare kursen har jag bland annat lärt mig att många romer i Sverige i dag inte vågar berätta vilka de är, rädda att bli av med hem och arbeten och rädda att deras nära och kära ska drabbas av förföljelse, skriver Victor Estby i ett pressmeddelande.

Det här är den tredje boken Nya röster som Dalslands litteraturförening medverkat till. De två första skrivarkurserna hölls med grupper av unga kvinnor som flytt kriget i Syrien.

Nya Romska Röster – omslag
av illustratören Peter Bergting.
Nya Romska Röster – omslag av illustratören Peter Bergting. Foto: Ingen Byline

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBerättelserDalslandDalslands LitteraturföreningFörfattareKurserLitteraturSkola och utbildningVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.