Hoppa till huvudinnehållet

Ny fastighetsägare i Nettohuset – hyreskontrakt redan skrivet med Åmålsföretag

Publicerad:
Fastighetsbolaget Metgrund AB som består av Stefan Nilsson och Håkan Lundberg har köpt affärsdelen av Nettohuset. Andreas Svanström och Roger Larsson, delägare i Elon Ljud & Bild samt vitvarubutiken Elon har skrivit hyreskontrakt.
Fastighetsbolaget Metgrund AB som består av Stefan Nilsson och Håkan Lundberg har köpt affärsdelen av Nettohuset. Andreas Svanström och Roger Larsson, delägare i Elon Ljud & Bild samt vitvarubutiken Elon har skrivit hyreskontrakt. Foto: Roger Pettersson

Fastighetsbolaget Metgrund AB har köpt nedre halvan av Nettohuset. Bakom bolaget står Åmålsborna Håkan Lundberg och Stefan Nilsson.

Kontrakt har redan skrivits med första och största hyresgästen – som enligt plan ska flytta in i mars nästa år, men först ska omfattande renovering utföras.

Håkan Lundberg, känd företagsprofil i Åmål och ägare till datakonsultföretaget Resolutor, och Stefan Nilsson, som bland annat driver återvinningsföretaget Plastkonsult, är ägare till de tre fastighetsbolagen Metgrund AB, Vänern AB och Svegön AB. Den 17 april i år köpte fastighetsbolaget Metgrund AB affärsdelen av Nettohuset ur konkursboet efter tidigare ägaren TVL Holding.

Första köpet tillsammans i fastighetsbranschen gjorde Lundberg och Nilsson 2013 och de har tidigare ägt fastigheter i Mariestad, Arvika och Sunne. Nu består fastighetsbeståndet av bilprovningen i Bengtsfors, i Säffle och i Åmål, samt en fastighet på Norrlandsvägen i Säffle där möbelgrossisten NFG är hyresgäst.

Nyförvärvet Nettohuset innefattar bottenplanet samt halva källarplanet i den kommersiella fastigheten på Kungsgatan 11 i Åmål, det vill säga gamla Domushuset. Här har bland annat Netto, en klädbutik samt en leksaksbutik huserat tidigare.

Stefan Nilsson och Håkan Lundbergs fastighetsbolag Metgrund AB har köpt Nettohuset.
Stefan Nilsson och Håkan Lundbergs fastighetsbolag Metgrund AB har köpt Nettohuset. Foto: Roger Pettersson

Byggnaden är delad horisontellt i två fastigheter och lägenheterna på andra våningen har en annan fastighetsägare, HSB Bostadsrättsförening Centrum i Åmål och den delen ingår inte i köpet som Håkan Lundberg och Stefan Nilssons fastighetsbolag gjort.

Kontraktet påskrivet

De hyresgäster som för tillfället finns på bottenplanet är optikern Synoptik och restaurangen Åmåls Thai Kök. Men redan nu är kontraktet med nästa hyresgäst i fastigheten påskrivet.

Det är vitvarubutiken Elon som flyttar tvärs över gatan och kommer att slås ihop med Elon Ljud & Bild till en stor kombibutik i Nettos tidigare lokaler, som har stått tomma sedan butiken stängde i maj 2020.

Elon Ljud & Bild, med delägarna Roger Larsson, Andreas Svanström och Richard Ternstedt, tog den 1 mars i år över vitvarubutiken Elon i Åmål. Tanken var att småningom slå ihop de båda butikerna till en – något som nu ser att bli verklighet.

– Vi skrev på hyreskontraktet för några veckor sedan, säger Roger Larsson.

Andreas Svanström och Roger Larsson utanför entrén till den nya butiken på Kungsgatan 11.
Andreas Svanström och Roger Larsson utanför entrén till den nya butiken på Kungsgatan 11. Foto: Roger Pettersson

De kommande hyresgästerna kommer med butiksyta samt lager- och källarlokal inräknat att hyra ungefär halva fastighetens totala yta på cirka 3000 kvadratmeter. Enligt Andreas Svanström och Roger Larsson är en överenskommelse om omfattande renoveringar och byggnation nödvändiga för att vitvarubutiken Elon och Elon Ljud & Bild skulle skriva på hyreskontraktet.

– Hyresvärden har varit väldigt tillmötesgående och de har förstått att det inte bara är hyresgästen som måste göra saker, säger Andreas Svanström.

Han fortsätter:

– Nu har vi möjligheten att hitta nya varugruppsområden och erbjuda ett större sortiment till kunderna. Under hösten kommer det att målas invändigt och skissas, ett arbete som fortsätter under vintern för att forma den nya butiken. För oss är det viktigt att både hyresvärd och företag vill satsa och i det här fallet har båda gått all-in.

– Nu kommer vi att kunna presentera hela utbudet på ett helt annat sätt under samma tak. Både elektronik och vitvaror i en kombibutik, säger Svanström.

Ska slås ihop

Elon Ljud & Bilds ägartrio har god vana att flytta butiker. 13 gånger genom åren har de bytt lokaler och flyttat butiker. Skillnaden den här gången är att två olika verksamheter för första gången ska slås ihop och paketeras som en.

– Vi har en översiktsplan klar. Det är en rejäl satsning i mångmiljonklassen som görs med Åmåls bästa för ögonen. Vi har en långsiktig plan, säger Roger Larsson.

Han fortsätter:

– Detta hade inte varit möjligt utan en hyresvärd med vilja att investera i lokalen. Vi hyser ömsesidigt förtroende för varandra och jag tror det här blir riktigt bra.

Håkan Lundberg, Roger Larsson, Stefan Nilsson och Andreas Svanström utanför Nettohuset där Elons sammanslagna verksamheter, vitvarubutiken Elon och Elon Ljud & Bild, flyttar in till våren.
Håkan Lundberg, Roger Larsson, Stefan Nilsson och Andreas Svanström utanför Nettohuset där Elons sammanslagna verksamheter, vitvarubutiken Elon och Elon Ljud & Bild, flyttar in till våren. Foto: Roger Pettersson

Både vitvarubutiken Elon och Elon Ljud & Bild har sagt upp sina hyreskontrakt med Åkab respektive Två Stenar Fastigheter AB. Men Roger Larsson och Andreas Svanström poängterar att de försöker hjälpa till att hitta nya hyresgäster till butikslokalerna och de låter hoppfulla om att det ska lyckas då de säger sig ha en bra dialog med sina hyresvärdar.

– För oss är det jätteviktigt att det inte står en massa tomma lokaler och tomma skyltfönster i centrum. Det finns även en ledig lokal här i Nettohuset där en sportbutik som extra dragplåster står högt upp på vår önskelista, säger Roger Larsson.

”Attraktiva hyror”

Enligt de nya fastighetsägarna började de titta på lokalen i december i fjol. Efter en dialog med ägarna på vitvarubutiken Elon och Elon Ljud & Bild slog de sedan till under våren.

– Vi köpte fastigheten av en konkursförvaltare och kan därför erbjuda lokaler till attraktiva hyror. Samtidigt är det mycket som är eftersatt och vi måste investera både in- och utvändigt. Det ska vara fräscht, säger Håkan Lundberg.

– Bland annat behöver vi få igång hissar, kylar och frysar samt fixa en ny lastkaj.

Stefan Nilsson berättar att fastighetsbolaget från den 1 augusti har anställt en fastighetsskötare som bland annat ska tvätta och måla fasad och riva ut lokalerna. Han menar att investeringarna som görs bygger på långsiktighet.

– Det är tänkt att allt ska vara klart så att Elon kan öppna i mars nästa år. Det kommer att bli bra för Åmål det här. Vi hoppas det blir ett beslut i kommunfullmäktige där våra kloka lokalpolitiker satsar på vår lokala centrumhandel och inte på vitsippekullen, säger Stefan Nilsson.

Andreas Svanström och Roger Larsson i de nya lokalerna som snart börjar renoveras.
Andreas Svanström och Roger Larsson i de nya lokalerna som snart börjar renoveras. Foto: Roger Pettersson
Stefan Nilsson och Håkan Lundberg i den tomma lokalen i Nettohuset där det tidigare bland annat sålts inredning. Förhoppningen är att få in en sportbutik som hyresgäst.
Stefan Nilsson och Håkan Lundberg i den tomma lokalen i Nettohuset där det tidigare bland annat sålts inredning. Förhoppningen är att få in en sportbutik som hyresgäst. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålBostad och byggenButikerElonFastigheterHandelHSBLägenheterNettoRoger LarssonSäffleSynoptik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.