Hoppa till huvudinnehållet

13–0 i DM-finalen – Viken defilerade förbi Bengtsfors på Rösvallen

Publicerad:
Nova Kjellman gjorde tre mål för Viken.
Nova Kjellman gjorde tre mål för Viken. Foto: Per Bäckström

DM-finalen mellan Bengtsfors och Viken blev egentligen aldrig någon riktig match, utan förhandsfavoriterna från Åmål visade skillnaden mellan division 2 och division 4, när Vikendamerna spelade upp hela registret på hemmaplan.

Finalen slutade 13–0 till Viken.

Bengtsfors försökte efter bästa förmåga spela fotboll, stå upp och hitta kreativa lösningar med bollen, men den här gången hjälpte varken böner eller fotbollsgudarna bortalaget. Viken såg till att vinna med hela 13 – 0 till slut och den förhållandevis stora publiken som hittat till Rösvallen fick kämpa för att hinna med att uppfatta ställningen i matchen och vilka som gjort mål för Viken.

Dagens första mål tryckte unga Nova Kjellman in bakom Bengtsforsmålvakten och innan kampen blåstes av så hade Wilma Enarsson gjort fem mål och båda nyförvärven från Säffle, Adina Jansson och Åsa Olsson, kom att skrivas in i målprotokollet. Adina Jansson gjorde första matchen i Vikentröjan.

Spelet gladde säkert många Vikenhjärtan då det bjöds på distinkta pass, mycket rörelse och initiativrika bollhållare denna kväll. Hela laget verkar spela efter tränare Patric Mossbergs riktlinjer och bollen släpptes hela tiden på medspelare som kom i fart. Utan onödigt kladd på bollen eller egoistiska dribblingsräder.

Här är Dalslands disktriktsmästare årgång 2023. Övre raden från vänster: Lennart Öhrn, Klara Persson, Alicia Frankert, Alice Olsson, Alma Eldh Gustavsson, Stella Engberg, Adina Jansson, Åsa Olsson, Ida Olsson, Patric Mossberg. Nedre raden från vänster: Nova Kjellman, Wilma Enarsson, Lisa Jansson, Tilda Blomquist, Elsa Blomquist, Emma Forsdahl, Ellie Lövenhamn, Evelina Väyrynen.
Här är Dalslands disktriktsmästare årgång 2023. Övre raden från vänster: Lennart Öhrn, Klara Persson, Alicia Frankert, Alice Olsson, Alma Eldh Gustavsson, Stella Engberg, Adina Jansson, Åsa Olsson, Ida Olsson, Patric Mossberg. Nedre raden från vänster: Nova Kjellman, Wilma Enarsson, Lisa Jansson, Tilda Blomquist, Elsa Blomquist, Emma Forsdahl, Ellie Lövenhamn, Evelina Väyrynen. Foto: Per Bäckström

Trots att Viken tidigt hade en kassaskåpssäker ledning var det aldrig tal om att slå av på tempot. Utan efter några snabba gratulationskramar och handklapp så var det fullt fokus och intensivt arbete som gällde.

Överlag var det disciplinerat spel, och majoriteten av Vikenspelarna imponerade med utmärkt löpvilja och bollkänsla. Det behövdes heller inte ett särdeles vältränat fotbollsöga för att se att matchens två stora frontfigurer gillar att spela ihop. Tekniska och blixtrande snabba Lisa Jansson, som också petade in ett mål, ligger bakom mycket i anfallsväg. Ofta söker hon Wilma Enarsson som är både stark och skicklig med bollen. Ibland bjöd de på kombinationsspel men släppte då och då vidare till anstormande yttermittfältare eller ytterback.

 • Åsa Olsson, Viken, i löpduell med Martina Johansson, Bengtsfors. Till höger Felicia Larsson.
  Åsa Olsson, Viken, i löpduell med Martina Johansson, Bengtsfors. Till höger Felicia Larsson. Foto: Per Bäckström
 • Felicia Larsson täcker undan framför Alma Eldh Gustavsson.
  Felicia Larsson täcker undan framför Alma Eldh Gustavsson. Foto: Per Bäckström
 • Båda lagen ställde upp med unga lag. Elin Karlsson är en av Bengtsfors talanger.
  Båda lagen ställde upp med unga lag. Elin Karlsson är en av Bengtsfors talanger. Foto: Per Bäckström
 • Elsa Blomquist lägger hörnan.
  Elsa Blomquist lägger hörnan. Foto: Per Bäckström
 • Åsa Olsson på högerkanten mot försvarande Martina Johansson.
  Åsa Olsson på högerkanten mot försvarande Martina Johansson. Foto: Per Bäckström
 • Maja Ljung Blomqvist i Bengtsforsmålet hade mycket att göra. Här är det tremålsskytten Nova Kjellman som är framme. Till vänster försvarande Lina Olsson.
  Maja Ljung Blomqvist i Bengtsforsmålet hade mycket att göra. Här är det tremålsskytten Nova Kjellman som är framme. Till vänster försvarande Lina Olsson. Foto: Per Bäckström
 • Alwa Halldén Björk håller undan för Adina Jansson. Till vänster ses Felicia Larsson, Bengtsfors, och Alma Eldh Gustavsson.
  Alwa Halldén Björk håller undan för Adina Jansson. Till vänster ses Felicia Larsson, Bengtsfors, och Alma Eldh Gustavsson. Foto: Per Bäckström
 • Vikens femmålsskytt Wilma Enarsson har spelat många år i Bengtsfors ungdomslag. Här i kamp med Meja Emanuelsson.
  Vikens femmålsskytt Wilma Enarsson har spelat många år i Bengtsfors ungdomslag. Här i kamp med Meja Emanuelsson. Foto: Per Bäckström
 • Wilma Enarsson tar sig fram mellan Felicia Larsson och Meja Emanuelsson.
  Wilma Enarsson tar sig fram mellan Felicia Larsson och Meja Emanuelsson. Foto: Per Bäckström
 • Lisa Jansson imponerade stort i Viken.
  Lisa Jansson imponerade stort i Viken. Foto: Per Bäckström
 • Åsa Olsson gjorde två mål i matchen. Alvia Karlsson som kom in från bänken är en av Bengtsfors yngsta spelare.
  Åsa Olsson gjorde två mål i matchen. Alvia Karlsson som kom in från bänken är en av Bengtsfors yngsta spelare. Foto: Per Bäckström

Får nu damerna Jansson och Enarsson dessutom med erkänt skickliga nyförvärvet Adina Jansson i kombinationsspelet så kan Viken plötsligt ha en ny gyllene triangel i anfallsspelet i höst.

För dagen saknade Viken också Tuva Mossberg som var upptagen med arbete, vilket innebär att det finns ytterligare starkt sparkapital som inte syntes till under DM-finalen, men som kan bli användbart under en lång höstsäsong i division två.

Matchfakta

DM-final fotboll damer

Dalsland sparbank cup damsenior, 2023, final

IF Viken – Bengtsfors IF 13–0

Målen: Första halvlek: 1–0 Nova Kjellman (8), 2–0 Wilma Enarsson (10), 3–0 Wilma Enarsson (17), 4–0 Åsa Olsson (30), 5–0 Wilma Enarsson (35), 6–0 Adina Jansson (44). Andra halvlek: 7–0 Wilma Enarsson (55), 8–0 Nova Kjellman (57), 9–0 Alicia Frankert (64), 10–0 Åsa Olsson (69), 11–0 Nova Kjellman (72), 12–0 Lisa Jansson (73), 13–0 Wilma Enarsson (83).

Arena: Rösvallen, Åmål

Domare: Sef Nikqi, Abdisamad Ali Sidow och Ahmed Ouerguemmi

Artikeltaggar

Adina JanssonÅmålÅsa OlssonBengtsforsBengtsfors IFFotbollIF VikenNyförvärvPatric MossbergRösvallenSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.