Hoppa till huvudinnehållet

Dagström fortsätter ge Åmåls hus huvudrollen – uppföljaren släpps på Bokdagarna

Publicerad:
PD-journalisten Andreas Dagström kommer med sin andra bok om Åmåls stadsmiljö. Den här gången handlar det framför allt om kvarteren som byggdes upp efter den stora branden 1901.
PD-journalisten Andreas Dagström kommer med sin andra bok om Åmåls stadsmiljö. Den här gången handlar det framför allt om kvarteren som byggdes upp efter den stora branden 1901. Foto: Elinor Thuresson

I Andreas Dagströms nya bok ”När Åmål blev vackert – från högar av aska till ett hjärta av sten” är det byggnaderna som spelar huvudrollen eftersom han menar att det är de som är mest relevanta.

Uppföljaren till ”När Åmål ville bli modernt” smygsläpps i samband med Bokdagar i Dalsland.

I sitt förord, som faktiskt inbjuder till fortsatt läsning, skriver författaren:

– Människor och verksamheter kommer och går medan husen består.

På så vis finns det också en röd tråd som går igen från Andreas Dagströms tidigare bok ”När Åmål ville bli modernt”.

– Det är inte så att det bara är titlarna som hänger samman utan de följer samma form och tematik där det är mycket fokus på själva byggnaderna. Huvudrollerna även i denna bok innehar byggnaderna, arkitekterna och byggherrarna, konstaterar Andreas Dagström, som också menar att man som inflyttad till Åmål inte har så goda kunskaper om personerna som bott i Åmål utan om dessa finns det andra som är bättre lämpade att skriva.

Men en Åmålsbo som lyfts fram och beskrivs som Åmåls mest intressanta kulturpersonlighet genom tiderna är den banbrytande journalisten Ida Bäckmann som sänds till sin barndomsstad Åmål för att skildra den förödelse som drabbat staden och dess innevånare och som ger dåtidens läsare rapporter genom reportage i Dagens Nyheter, vilket återges i ”När Åmål blev vackert”.

Formen och det rikt illustrerade upplägget känns igen från första boken ”När Åmål ville bli modernt”, som Andreas Dagström fick ta emot Åmåls kommuns kulturpris för tidigare i sommar.
Formen och det rikt illustrerade upplägget känns igen från första boken ”När Åmål ville bli modernt”, som Andreas Dagström fick ta emot Åmåls kommuns kulturpris för tidigare i sommar. Foto: Elinor Thuresson

I boken beskrivs branden 1901 som Åmåls största katastrof genom tiderna men också som en lyckosam pånyttfödelse av stadskärnan, där stenmurar reste sig ur askhögarna och gjorde Åmål till en varsamt utmejslad idyll, men som nu dessvärre delvis vittrar sönder.

– Det finns inte sedan tidigare så mycket skrivet om själva branden i Åmål och återuppbyggnaden och detta är ett försök att göra en djupdykning och att samla det material som finns kring det som hände i Åmål efter stadsbranden 1901 och åren därefter när den nya stadskärnan byggdes, säger Andreas Dagström.

Förutom att studera i arkiv har Andreas Dagström botaniserat i gamla ritningar i den mån han hunnit som småbarnsförälder, liksom det blivit många timmars bläddrande i gamla tidningslägg.

– Skildringar av branden finns det men däremot står det inte så mycket om själva byggnaderna utan man har lite fått lägga ett pussel utifrån det material som finns.

Bild ur boken på AG Rålins orgelfabrik. Mycket av bildmaterialet kommer från Åmålsortens hembygdsförening.
Bild ur boken på AG Rålins orgelfabrik. Mycket av bildmaterialet kommer från Åmålsortens hembygdsförening. Foto: Ingen Byline

Boken bjuder på ett rikt bildmaterial och utifrån fotoförlagor har även författaren gjort egna illustrationer och menar att han fick en god grund för detta då han gick konst- och formestetiska programmet under gymnasietiden i Bengtsfors. Därefter har kunskaperna byggts på med förutom filosofi även genom att läsa konst-, litteratur- och filmvetenskap på universitetsnivå.

Andreas Dagström har som ambition att försöka skriva lättillgängligt som en sorts tidningsprosa, reporter som han är till vardags på Provinstidningen Dalsland.

– Boken ska vara lätt att läsa även för den som inte är superintresserad. Förhoppningsvis blir det så småningom ytterligare en bok i serien om Åmål men det kommer nog att dröja ett litet tag, misstänker Andreas Dagström.

Om man vill få sin bok signerad så kommer boken att smygsläppas under Bokdagar i Dalsland i Åmål. Då finns det möjlighet att köpa den direkt av författaren utanför Gamla kyrkan fredag och lördag.

(Rättelse, i en tidigare version stod att boken skulle släppas torsdag.)

Åmålsförfattaren Ida Bäckmann var utsänd som reporter av Dagens Nyheter för att bevaka branden och är en bevarad röst från samtiden.
Åmålsförfattaren Ida Bäckmann var utsänd som reporter av Dagens Nyheter för att bevaka branden och är en bevarad röst från samtiden. Foto: Ingen Byline

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunArkitekturBränderDalslandFörfattareIda BäckmannKonstLitteraturOlyckor och katastrofer

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.