Hoppa till huvudinnehållet

BOKDAGARNA: Akademiledamoten Jila Mossaed om skrivandet: ”Som en hjärnattack med bilder”

Publicerad:
Jila Mossaed läste ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina” och samtalade med Yukiko Duke på Bokdagar i Dalsland vid Tollebols kvarn.
Jila Mossaed läste ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina” och samtalade med Yukiko Duke på Bokdagar i Dalsland vid Tollebols kvarn. Foto: Roger Pettersson

Efter invigningen på Baldersnäs fortsatte Bokdagar i Dalsland under torsdagen på Tollebols kvarn i Åmål. Där fanns två ledamöter från Svenska Akademien, Ellen Mattson och Jila Mossaed, på plats och publiken fick lyssna både till dikter och spännande samtal med poeter och författare.

Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland, och Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn, inledde evenemanget. Ellionor Moberg berättade kort om kvarnens historia inför publiken som trängt ihop sig under publiktältet för att slippa få en och annan skur över sig.

– De författare som inte varit där förut brukar vara nyfikna på stället. Ellionor gav dem en guidad rundtur innan lunch, säger Victor Estby.

Efter den korta inledningen tog Åmålsbibliotekarien Malin Öhman över som presentatör av de inbjudna gästerna som inte gick av för hackor. Bland annat förde tv-profilen Yukiko Duke, som även är översättare, journalist, redaktör och programledare, ett intressant samtal med Jila Mossaed som sitter på stol nummer 15 i Svenska Akademien.

Läste ur diktsamling

Till följd av den iranska revolutionen 1979 blev det allt svårare för fria kulturutövare att verka i landet och Jila Mossaed flydde därför till Sverige 1986 tillsammans med sin dotter och son. Hon läste ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina”.

Det var fullsatt under tältet när Bokdagar i Dalsland kom till Åmål och Tollebols kvarn.
Det var fullsatt under tältet när Bokdagar i Dalsland kom till Åmål och Tollebols kvarn. Foto: Roger Pettersson

– Jag vill inte kallas exilförfattare efter 37 år i Sverige även om det kändes så i början. Jag längtar inte längre efter att åka tillbaka till Iran, säger Jila Mossaed om förhållningssättet till hemlandet.

I samtalen med Jila Mossaed tyckte Yukiko Duke att Jila, som även skriver på persiska, uttrycker sig väldigt bildstarkt och undrade hur det går till och hur hon lyckas sätta ord på allt.

– Det är som en hjärnattack med bilder som har bråttom att klä sig med ord. Jag blir själv förvånad över vad jag skrivit när jag läser det ett par dagar senare, säger Jila Mossaed.

Hyllade evenemanget

Yukiko Duke passade på att hylla evenemanget Bokdagar i Dalsland. Hon har blivit ett stående inslag de senaste åren och hon tycker att författarna och poeterna får visa upp sina litterära verk på allra bästa vis.

– Jag har varit med här sedan 2018. Jag är iväg på många litterära evenemang och det här är ett av de mest trevliga och välarrangerade. Det finns så mycket hjärta, säger Yukiko Duke.

Ellen Mattson samtalade med Dick Claésson om 1800-talsförfattaren Emilie Flygare-Carlén.
Ellen Mattson samtalade med Dick Claésson om 1800-talsförfattaren Emilie Flygare-Carlén. Foto: Roger Pettersson

Författaren och poeten Johan Jönson samtalade med författare och litteraturkritikern Sara Abdollahi och läste ur sin hyllade och aktuella diktsamling ”Nollmorfa”. Därefter tog Ellen Mattson från Ljungskile, som sitter på stol nummer nio i Svenska Akademien, plats på scenen.

”Högdramatisk roman”

Ellen Mattson berättade om Emilie Flygare-Carlén och beskrev henne som Sveriges första deckarförfattare, verksam på 1800-talet, i ett litterärt samtal med Dick Claésson.

– Det är en högdramatisk roman som handlar om ett mord. Men mordet sker i början av boken och Emilie Flygare-Carlén håller inte på spänningen utan undersöker i stället hur det påverkar människorna en generation senare, säger Ellen Mattson.

Värmlänningen Bengt Berg, som i år får Selma Lagerlöfs kulturpris, släppte sin nya spansk-svenska diktsamling ”Oigo el aire”, som översatt blir ”Jag hör luften”. Han är ett poetiskt unikum som varit verksam i 50 år och lockar gärna till skratt.

Malin Öhman, till vänster, presenterade de medverkande på Tollebols kvarn. Här har Sara Abdollahi slagit sig ner för samtal med Johan Jönson.
Malin Öhman, till vänster, presenterade de medverkande på Tollebols kvarn. Här har Sara Abdollahi slagit sig ner för samtal med Johan Jönson. Foto: Roger Pettersson
Victor Estby är verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland.
Victor Estby är verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland. Foto: Roger Pettersson
Johan Jönson samtalade med Sara Abdollahi i litterära samtal som uppskattades av åhörarna.
Johan Jönson samtalade med Sara Abdollahi i litterära samtal som uppskattades av åhörarna. Foto: Roger Pettersson
Poeten och författaren Johan Jönson visar upp diktsamlingen ”Nollamorfa”.
Poeten och författaren Johan Jönson visar upp diktsamlingen ”Nollamorfa”. Foto: Roger Pettersson
Programledarprofilen Yukiko Duke har besökt Bokdagar i Dalsland sedan 2018.
Programledarprofilen Yukiko Duke har besökt Bokdagar i Dalsland sedan 2018. Foto: Roger Pettersson
Bengt Berg har släppt sin nya spansk-svenska diktsamling ”Oigo el aire”, som översatt blir ”Jag hör luften”.
Bengt Berg har släppt sin nya spansk-svenska diktsamling ”Oigo el aire”, som översatt blir ”Jag hör luften”. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media
Med många litteraturintresserade på plats vid Tollebols kvarn passade även Jürgen Picha från Åmåls Bok- & Pappershandel AB på att sälja böcker. Han kom ett par timmar innan programmet började för att duka upp sitt bokbord.
Med många litteraturintresserade på plats vid Tollebols kvarn passade även Jürgen Picha från Åmåls Bok- & Pappershandel AB på att sälja böcker. Han kom ett par timmar innan programmet började för att duka upp sitt bokbord. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålBöckerBokdagar i DalslandDalslandEllen MattsonFörfattareJila MossaedJohan JönsonLitteraturPoesiSara AbdollahiSvenska AkademienTollebolYukiko Duke

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.