Hoppa till huvudinnehållet

Omstart för lokal Reko-ring: ”Fantastisk möjlighet att få kontakt direkt med bonden”

Publicerad:
Annalisa Börjesson och Jenny Wallman, har tagit över Reko-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors.
Annalisa Börjesson och Jenny Wallman, har tagit över Reko-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors. Foto: privat

Snart startar Reko-ringen i Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors igen, efter att ha legat på is sedan i våras. Nya administratörer tar över och det första tillfället att köpa varor är redan på måndag.

Det är Jenny Wallman, som driver butiken Tygstället & Hälsokosten i Bengtsfors centrum, och hennes kollega Annalisa Börjesson, som nu hoppas att tiden är mogen igen. Därför tar de över stafettpinnen efter Funny Livdotter och ett par andra personer som var administratörer för Facebookgruppen tidigare.

– Det har dykt upp några nya producenter. Vi försöker även ringa runt till dem som varit med tidigare och de har varit positiva, säger Jenny Wallman.

Rekoringen administrerar direktförsäljning av livsmedel som morötter och grönsaker.
Rekoringen administrerar direktförsäljning av livsmedel som morötter och grönsaker. Foto: Göran Gustafsson

En av de lokala producenterna som nappat är Nina Øverland från Högsäter som gör egna tvålprodukter.

En annan är Marianne Karlsson som säljer ekologisk, kallpressad rapsolja och kombucha ett fermenterat te som innehåller mjölksyrebakterier. Den sötar hon med sin egenproducerade honung. Även från gården Njordstorp går det att köpa kombucha, kimchi och andra spännande produkter. Det kommer naturligtvis även att finnas grönsaker och andra jordbruksprodukter också, bland annat från Skallsjös ekologiska grönsaker.

Drar igång direkt

Första utlämningen är alltså nu på måndag och Jenny Wallman uppmanar alla kunder att lägga sina beställningar i god tid, gärna flera dagar i förväg. Då får producenterna mer tid på sig att plocka grönsaker och packa sina varor.

– Jag tycker det här med självhushåll är viktigt, men alla har inte möjlighet att odla själva. Det här är en fantastisk möjlighet att få kontakt direkt med bonden eller producenten. Genom Reko-ringen bidrar kunden till att bevara en lokal matproduktion i Dalsland, säger hon.

På sikt hoppas Jenny Wallman kunna sälja en del av Reko-ringens produkter i sin butik för att på så vis erbjuda ytterligare en service till kunder och producenter.

Rekoringen i Bengtsfors lägger ner: ”Flera producenter har gått i konkurs”
Fakta

Reko-ring

Genom en Facebookgrupp kan matproducenterna berätta vad de har att sälja och kunderna får lägga sina beställningar. Sedan träffas de på en bestämd plats och tid för att hämta det de har beställt.

Gruppen för Reko-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors har i dag drygt 1 800 medlemmar. Det började med Reko-ring Dalsland som senare delades upp i mindre områden. I samband med coronapandemin förändrades sättet att handla matvaror. Då ökade intresset från konsumenterna för att handla direkt med bönder och andra matproducenter i närområdet.

I vintras ändrades förutsättningarna igen då priserna gick upp på bland annat foder och el, vilket gjorde att många av de mindre producenterna gick i konkurs. Även konsumenterna fick mindre pengar i plånboken att handla för.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsButikerDalslandEkologisktGrönsakerHandelJenny WallmanKonsumentMat och dryckRekoringen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.