Hoppa till huvudinnehållet

Bönder i Åmål och Säffle jobbar vidare för en lokal biogasanläggning

Publicerad:
Kan en biogasanläggning bli verklighet för Säffle och/eller Åmål? Det hoppas ett 30-tal delägare i företaget Biogas Säffle Åmål AB på. Genrebild.
Kan en biogasanläggning bli verklighet för Säffle och/eller Åmål? Det hoppas ett 30-tal delägare i företaget Biogas Säffle Åmål AB på. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Energiförsörjningen är sårbar, det har inte minst kriget i Ukraina visat. Ett 30-tal lantbrukare, företag och privatpersoner i Säffle och Åmål jobbar för att kunna bygga en biogasanläggning i någon av kommunerna.

– Ju mer energi vi kan producera lokalt, desto bättre, säger Ola Axelsson, talesperson för Biogas Säffle Åmål AB.

Metangas är sedan många år omtalad för att bidra till den så kallade växthuseffekten, som höjer jordens medeltemperatur och påverkar klimatet negativt. Metan bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer, och stora utsläpp av metan sker i utvinning av fossila bränslen samt i produktion av bland annat foder och gödsel.

Energieffektiv återvinning

Det går dock att ta vara på och förädla metangas i stället för att släppa ut den i fria luften. Biogas är ett förnybart bränsle som består till största del av metangas som utvinns ur biomassa. Biogas kan användas för att producera bland annat el och fordonsdrivmedel.

Viktiga steg i biogassatsningen – 25 bönder intresseradeNytt företag startat: Biogas Säffle Åmål AB
Ola Axelsson är en av eldsjälarna i Biogas Säffle Åmål AB. Arkivbild.
Ola Axelsson är en av eldsjälarna i Biogas Säffle Åmål AB. Arkivbild. Foto: Anna Hultkrantz

I slutet av förra året bildades företaget Biogas Säffle Åmål AB, som består av ett 30-tal intressenter – de flesta lantbrukare – som vill verka för att en biogasanläggning byggs i någon av kommunerna.

– Det här om att kor skulle förstöra planeten på grund av metanen de släpper ut kan man ha en lång diskussion om, men oavsett vilket är det ju jättebra om man kan ta vara på metangas och producera energi av den, säger Ola Axelsson, Biogas Säffle Åmål AB.

I startgroparna

Det är fyra år sedan tankarna på detta projekt först började att snurra, och sannolikt är det ett antal års arbete innan det kan bli verklighet. Men planerna är konkreta och seriösa.

– Vi har gjort studiebesök på platser där man genomfört liknande projekt och samlat på oss kunskap. Men det här är så pass stort att vi omöjligt kan göra det själva. Det krävs flera medfinansiärer, bygglov och i första hand att man gör en miljökonsekvensbedömning som godkänns. Där är vi nu, säger Ola Axelsson.

Tanken är att anläggningen skulle kunna ligga i endera Säffle eller Åmål.

– Någon specifik plats har vi ännu inte siktat in oss på, men det finns flera tänkbara alternativ.

”Ger många möjligheter”

Tanken är att i första hand sälja gasen som en extra inkomstkälla för de som levererar råvaran till anläggningen. Sedan får man se hur det utvecklas.

– Det är något som skulle kunna ge många möjligheter och det känns väldigt positivt att kunna producera energi av något som vi redan har. Ju mer energi vi kan producera både väldigt lokalt och inom Sverige, desto bättre är det för att trygga vår energiförsörjning.

Artikeltaggar

ÅmålBiogasEnergiLantbrukLRFMiljöSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.