Hoppa till huvudinnehållet

Mörka berättelser präglade lördagens Bokdagar i Gamla kyrkan

Publicerad:
Scensamtalet med Vera Efron och Lisa Bjurwald på temat Ukraina, Ryssland, kvinnor, krig och motstånd, leddes av Joseph Knevel.
Scensamtalet med Vera Efron och Lisa Bjurwald på temat Ukraina, Ryssland, kvinnor, krig och motstånd, leddes av Joseph Knevel. Foto: Karin Olsson

Bokdagar i Dalsland fortsatte under lördagen med författarfrukost och ett välfyllt program för både barn och vuxna på festivalområdet.

Ute i solskenet bjöds det på familjeföreställning med Alfons Åberg och aktiviteter som bokgympa, bokstavsslöjd och rim. Inne i Gamla kyrkan satte granskande journalistik och mörka berättelser sin prägel på programmet.

Efter författarfrukost på Stadt med radioprofilen Marie Lundström, aktuell med sin andra roman ”Alla måste söderut”, fortsatte Bokdagar i Dalsland under lördagen på festivalområdet i och omkring Gamla kyrkan i Åmål.

Bland ett flertal aktiviteter för barn ute i parken fanns möjlighet att under ledning av konstnären Elin Guldåker slöjda bokstäver med kvistar eller prova att tälja i en täljhäst. I bibliotekets berättartält kunde man hjälpa barnboksförfattaren Frida Naemi Persson, uppväxt i Ödskölt och Bengtsfors, att rimma på temat sommar.

Skådespelare från Comedy Art Theatre gestaltade de populära barnboksfigurerna Alfons Åberg och hans pappa, som roade publiken med lekfulla upptåg tillsammans.
Skådespelare från Comedy Art Theatre gestaltade de populära barnboksfigurerna Alfons Åberg och hans pappa, som roade publiken med lekfulla upptåg tillsammans. Foto: Karin Olsson

Vid lunchtid bjöds det också på familjeföreställningen ”Knutar och spökeri med Alfons Åberg” med teatergruppen Comedy Art Theatre och mycket folk bänkade sig för att se de populära barnboksfigurerna på scenen.

Granskande journalistik

Programmet inne i Gamla kyrkan präglades mycket av granskande journalistik och mörka rapporter och berättelser. Från Patrik Lundbergs granskning av adoptionsindustrin, via Lisa Bjurwalds och Vera Efrons samtal på temat Ukraina och Ryssland om kvinnor, krig och motstånd och Putins imperiedrömmar, till Elinor Torps och Liza Alexandrova-Zorinas modiga och skrämmande reportage från Sveriges parallellsamhällen med svartarbete, kriminalitet, maffiametoder, systematiskt utnyttjande av sårbara människor och urholkande av landets ekonomi.

– När man är ute och pratar blir det tydligt att folk inte känner till att vi har den här typen av slaveri i vårt land. Man vet att det finns svartarbete i ett antal branscher, men inte hur stort problemet är, säger Elinor Torp.

Johan Svedjedal samtalade med Paulina Helgeson om sin omfattande biografi över författaren Harry Martinson.
Johan Svedjedal samtalade med Paulina Helgeson om sin omfattande biografi över författaren Harry Martinson. Foto: Karin Olsson

Johan Svedjedal berättade om sitt arbete med sin omfattande biografi om författaren Harry Martinson. Mörka stråk fanns även här om Martinsons resa från en tuff uppväxt med en ”fähund” till far, en mor som försvann till USA när han var sju år, utplacering bland socknens bönder som föräldralös och en tid som eldare till sjöss, till att efter att ha gått i land 1927 snart bli en del av det svenska litterära avantgardet och så småningom även en varnande miljödebattör.

Fortsättning på Millenium

Lördagen avslutades med Karin Smirnoffs samtal med Yukiko Duke om sitt författarskap och om det uppdrag hon fått att skriva tre böcker som en fortsättning på Millenieserien. Den första, ”Havsörnens skrik”, kom ut i fjol. Handlingen har förflyttats till den fiktiva orten Gasskas och utsugningen av Norrland finns med som ett tema. Smirnoff har tagit sig an uppdraget på sitt eget personliga sätt även om vissa ramar som att skriva synopsis finns, något som egentligen inte stämmer med hennes vanliga sätt att jobba.

– Det är mycket roligare att skriva när jag själv inte vet. Men jag gillar att jag får chans att utveckla karaktärerna genom tre böcker, säger Karin Smirnoff.

 • Mörka och berörande rapporter från vårt lands parallellsamhällen gavs av journalisterna och författarna Elinor Torp och Liza Alexandrova-Zorina i ett samtal som leddes av Lisa Bjurwald, även hon journalist och författare.
  Mörka och berörande rapporter från vårt lands parallellsamhällen gavs av journalisterna och författarna Elinor Torp och Liza Alexandrova-Zorina i ett samtal som leddes av Li… Foto: Karin Olsson
 • Alla närvarande medarbetare i lättigenkännliga gula skjortor tackades för sitt arbete av verksamhetsledaren Victor Estby.
  Alla närvarande medarbetare i lättigenkännliga gula skjortor tackades för sitt arbete av verksamhetsledaren Victor Estby. Foto: Karin Olsson
 • Julia Anderberg och Alice Meldert provade ett rimspel utanför biblioteksbussen.
  Julia Anderberg och Alice Meldert provade ett rimspel utanför biblioteksbussen. Foto: Karin Olsson
 • Lars Wettermark var ett av många barn som var sugna att prova på att tälja och fick hjälp av ledaren Elin Guldåker. Jonathan Wettermark i bakgrunden såg intresserat på.
  Lars Wettermark var ett av många barn som var sugna att prova på att tälja och fick hjälp av ledaren Elin Guldåker. Jonathan Wettermark i bakgrunden såg intresserat på. Foto: Karin Olsson
 • Vid Not Quites slöjdtruck kunde man både skapa bokstäver med kvistar och prova på att tälja i trä.
  Vid Not Quites slöjdtruck kunde man både skapa bokstäver med kvistar och prova på att tälja i trä. Foto: Karin Olsson
 • Det var välfyllt med publik på bänkarna när det vid lunchtid bjöds på föreställningen ”Knutar och spökeri med Alfons Åberg”.
  Det var välfyllt med publik på bänkarna när det vid lunchtid bjöds på föreställningen ”Knutar och spökeri med Alfons Åberg”. Foto: Karin Olsson
 • Gunilla Östholm och Ingela Skogh från Åmåls Rödakorskrets redesigngrupp visade upp sin nypublicerade inspirationsbok om kreativt återbruk. Officiellt boksläpp blir någon gång i augusti.
  Gunilla Östholm och Ingela Skogh från Åmåls Rödakorskrets redesigngrupp visade upp sin nypublicerade inspirationsbok om kreativt återbruk. Officiellt boksläpp blir någon gån… Foto: Karin Olsson
 • Kina Hammarlund samtalade med författaren Patrik Lundberg efter hans framträdande.
  Kina Hammarlund samtalade med författaren Patrik Lundberg efter hans framträdande. Foto: Karin Olsson
 • Leif Svensson som skrivit om sin mormor Nanda var en av alla författare som framträdde på Dalslands Skafferi under lördagen. Louise Halvardsson var Skafferiscenens presentatör.
  Leif Svensson som skrivit om sin mormor Nanda var en av alla författare som framträdde på Dalslands Skafferi under lördagen. Louise Halvardsson var Skafferiscenens presentat… Foto: Karin Olsson
 • Litteraturintresserade Agnes Troland som börjar gymnasiet till hösten har haft sommarjobb hos Bokdagar i Dalsland via Åmåls kommuns feriepraktik. Lördagen var sista dagen på jobbet och avslutades med glassfika tillsammans med mamman Anna Holm Troland.
  Litteraturintresserade Agnes Troland som börjar gymnasiet till hösten har haft sommarjobb hos Bokdagar i Dalsland via Åmåls kommuns feriepraktik. Lördagen var sista dagen på… Foto: Karin Olsson
 • Uppmärksammade författaren Karin Smirnoff i samtal med välkända journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke utgjorde lördagens sista programpunkt i Gamla kyrkan.
  Uppmärksammade författaren Karin Smirnoff i samtal med välkända journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke utgjorde lördagens sista programpunkt i Gamla kyrkan. Foto: Karin Olsson
 • Karin Byh från Åmål har nyligen debuterat med diktboken ”Livets nyanser”. Boken är illustrerad med utvalda akvarellmålningar av Lynn Hofmann, som även hon är uppväxt i Åmål.
  Karin Byh från Åmål har nyligen debuterat med diktboken ”Livets nyanser”. Boken är illustrerad med utvalda akvarellmålningar av Lynn Hofmann, som även hon är uppväxt i Åmål. Foto: Karin Olsson
 • Frida Naemi Persson, uppvuxen i Ödskölt och Bengtsfors, visar här sina båda debutböcker. Två ytterligare barnböcker är på gång i höst.
  Frida Naemi Persson, uppvuxen i Ödskölt och Bengtsfors, visar här sina båda debutböcker. Två ytterligare barnböcker är på gång i höst. Foto: Karin Olsson
 • I berättartältet fick barnen hjälpa barnboksförfattaren Frida Naemi Persson med att rimma.
  I berättartältet fick barnen hjälpa barnboksförfattaren Frida Naemi Persson med att rimma. Foto: Karin Olsson
 • Jenny Grand satt i bokbordstältet och marknadsförde sina barnböcker med äventyr som utspelar sig i Dalsland.
  Jenny Grand satt i bokbordstältet och marknadsförde sina barnböcker med äventyr som utspelar sig i Dalsland. Foto: Karin Olsson
 • Hasse W Alexanderson fick en bok signerad av kommunpoeten Jimmy Alm.
  Hasse W Alexanderson fick en bok signerad av kommunpoeten Jimmy Alm. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

Alfons ÅbergÅmålBerättelserBöckerBokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningElinor TorpFörfattareGamla kyrkanHarry MartinsonKarin SmirnoffLisa BjurwaldLitteraturNot Quite

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.