Bokdagar i Dalsland fortsatte under lördagen med författarfrukost och ett välfyllt program för både barn och vuxna på festivalområdet.
Ute i solskenet bjöds det på familjeföreställning med Alfons Åberg och aktiviteter som bokgympa, bokstavsslöjd och rim. Inne i Gamla kyrkan satte granskande journalistik och mörka berättelser sin prägel på programmet.
Efter författarfrukost på Stadt med radioprofilen Marie Lundström, aktuell med sin andra roman ”Alla måste söderut”, fortsatte Bokdagar i Dalsland under lördagen på festivalområdet i och omkring Gamla kyrkan i Åmål.
Bland ett flertal aktiviteter för barn ute i parken fanns möjlighet att under ledning av konstnären Elin Guldåker slöjda bokstäver med kvistar eller prova att tälja i en täljhäst. I bibliotekets berättartält kunde man hjälpa barnboksförfattaren Frida Naemi Persson, uppväxt i Ödskölt och Bengtsfors, att rimma på temat sommar.
Vid lunchtid bjöds det också på familjeföreställningen ”Knutar och spökeri med Alfons Åberg” med teatergruppen Comedy Art Theatre och mycket folk bänkade sig för att se de populära barnboksfigurerna på scenen.
Granskande journalistik
Programmet inne i Gamla kyrkan präglades mycket av granskande journalistik och mörka rapporter och berättelser. Från Patrik Lundbergs granskning av adoptionsindustrin, via Lisa Bjurwalds och Vera Efrons samtal på temat Ukraina och Ryssland om kvinnor, krig och motstånd och Putins imperiedrömmar, till Elinor Torps och Liza Alexandrova-Zorinas modiga och skrämmande reportage från Sveriges parallellsamhällen med svartarbete, kriminalitet, maffiametoder, systematiskt utnyttjande av sårbara människor och urholkande av landets ekonomi.
– När man är ute och pratar blir det tydligt att folk inte känner till att vi har den här typen av slaveri i vårt land. Man vet att det finns svartarbete i ett antal branscher, men inte hur stort problemet är, säger Elinor Torp.
Johan Svedjedal berättade om sitt arbete med sin omfattande biografi om författaren Harry Martinson. Mörka stråk fanns även här om Martinsons resa från en tuff uppväxt med en ”fähund” till far, en mor som försvann till USA när han var sju år, utplacering bland socknens bönder som föräldralös och en tid som eldare till sjöss, till att efter att ha gått i land 1927 snart bli en del av det svenska litterära avantgardet och så småningom även en varnande miljödebattör.
Fortsättning på Millenium
Lördagen avslutades med Karin Smirnoffs samtal med Yukiko Duke om sitt författarskap och om det uppdrag hon fått att skriva tre böcker som en fortsättning på Millenieserien. Den första, ”Havsörnens skrik”, kom ut i fjol. Handlingen har förflyttats till den fiktiva orten Gasskas och utsugningen av Norrland finns med som ett tema. Smirnoff har tagit sig an uppdraget på sitt eget personliga sätt även om vissa ramar som att skriva synopsis finns, något som egentligen inte stämmer med hennes vanliga sätt att jobba.
– Det är mycket roligare att skriva när jag själv inte vet. Men jag gillar att jag får chans att utveckla karaktärerna genom tre böcker, säger Karin Smirnoff.