Hoppa till huvudinnehållet

Nya klubben ska säkra boulen: ”Gör vi inget så tappar vi det här”

Publicerad:
Bengt Magnusson är ordförande i nybildade Åmåls bouleklubb och han tycker det ser ljust ut att få ihop ekonomin och kunna fortsätta spela i boulehallen på Nygård.
Bengt Magnusson är ordförande i nybildade Åmåls bouleklubb och han tycker det ser ljust ut att få ihop ekonomin och kunna fortsätta spela i boulehallen på Nygård. Foto: Roger Pettersson

Åmåls bouleklubb kom till slut överens med Åkab om ett nytt hyreskontrakt för boulehallen.

Nu spelar 20–30 medlemmar varje vecka.

Föreningens ordförande Bengt Magnusson tycker att framtiden ser ljus ut och räknar långsiktigt med att de ska kunna fortsätta spela och träna i boulehallen året runt.

SPF Seniorerna Åmåliternas boulesektion tyckte att Åkabs förslag till hyreskontrakt på 50 000 kronor i årshyra var för dyrt och såg ingen lösning att få ekonomin att gå ihop. Under vintern försökte föreningen få till en lösning med Åkab gällande hyresavtalet för boulehallen, men körde fast och boulens framtiden var oviss.

Åkabs utgångsbud låg på 140 000 kronor per år i hyra, men efter en tids förhandlingar slutade det med krav om 50 000 kronor i årshyra. Det är tuffa bud för en förening som inte har särskilt stora intäkter och det tyckte SPF Åmåliterna var för dyrt. Enligt det gamla hyresavtalet som löpte ut sista april i år betalade bouleföreningen ingen hyra alls i utbyte mot att den skötte underhållet på byggnaden.

”Lägger en tjuga”

– Vi har fasta utgifter för el, vatten och sophämtning på ungefär 25 000 kronor per år, så hyran ökar våra kostnader rejält. Det är tur att vi har så många medlemmar som tränar ett par–tre gånger i veckan och lägger en tjuga på varje träning, säger Ann Wittemyr, kassör i Åmåls bouleklubbs styrelse.

Här är det Leif Boussard som kastar och Bianca Eneström väntar på sin tur.
Här är det Leif Boussard som kastar och Bianca Eneström väntar på sin tur. Foto: Roger Pettersson

För att komma till en lösning bestämde sig många av boulemedlemmarna för att starta en ny förening, Åmåls bouleklubb, och Bengt Magnusson valdes till ordförande. Efter ytterligare förhandlingar med Åkab kom parterna till slut överens.

– Vi kände att gör vi inget så tappar vi det här. Åkab var tillmötesgående så att vi kan fortsätta vår verksamhet. Det finns även stor potential att knyta fler medlemmar till klubben vilket skulle stärka ekonomin, säger Bengt Magnusson.

”Ska ro runt detta”

– Som det ser ut nu har jag svårt att se att vi inte ska ro runt detta och det borde inte vara svårt att locka mer folk.

Styrelsen i Åmåls bouleklubb består av Bengt Magnusson, ordförande, Ann Wittemyr, kassör, Anne-Lie Carlsson, sekreterare, samt ledamöterna Jan-Einar Nomell och Leif Boussard.

Det är fullt ös på Åmåls bouleklubbs träningar vid boulehallen. Här ses från vänster: Maj-Inger Gunnarsson, Astrid Mattsson, Günter Munker som kastar, Jan Einar Nomell och Leif Boussard.
Det är fullt ös på Åmåls bouleklubbs träningar vid boulehallen. Här ses från vänster: Maj-Inger Gunnarsson, Astrid Mattsson, Günter Munker som kastar, Jan Einar Nomell och Leif Boussard. Foto: Roger Pettersson

Det finns många som uppskattar spelet boule i all sin enkelhet, men frågan är om inte den sociala biten när 20–30 medlemmar träffas regelbundet flera gånger i veckan är det som betyder mest för deltagarna och medlemmarna.

Hoppas rekrytera fler

Bengt Magnusson, 66 år och pensionär sedan fem år tillbaka, berättar att Åmåls bouleklubb har för avsikt att visa sin verksamhet i parken vid Gamla kyrkan på Åmålsdagen den 12 augusti i hopp om att rekrytera fler medlemmar. I samma syfte ska de även ha en after work-kväll på Stadt under hösten.

– Vi kommer även öppna för kvällsspel en dag i veckan för att inte bara rikta oss mot seniorer. Klubben är öppen för alla och för dem som jobbar passar kvällstider bättre.

Åmåls bouleklubb har även sökt medlemskap i Svenska Bouleförbundet, vilket innebär att medlemmarna kan söka spelarlicenser för att tävla i SM och en del andra större tävlingar.

Hur kom det sig att du blev ordförande?

– Jag var fackligt arbetande i över 20 år och har vana från sådana sysslor. Det har säkert bidragit. Jag var ju med lite sporadiskt i Grodan Boule tidigare, men nu har det blivit mer och mer boule för min del, säger Bengt Magnusson.

Ett vanligt träningspass fyller båda grusplanerna med aktiva utanför boulehallen.
Ett vanligt träningspass fyller båda grusplanerna med aktiva utanför boulehallen. Foto: Roger Pettersson
Bianca Eneström och Marit Storkås samlar ihop kloten och flyttar ringen för en ny omgång.
Bianca Eneström och Marit Storkås samlar ihop kloten och flyttar ringen för en ny omgång. Foto: Roger Pettersson
Här är det Arne Storkås, Kjell Pettersson som kastar iväg klotet, och Birgitta Gårdbäck som spelar.
Här är det Arne Storkås, Kjell Pettersson som kastar iväg klotet, och Birgitta Gårdbäck som spelar. Foto: Roger Pettersson
Mellan 20 och 30 medlemmar är på plats vid varje träningstillfälle.
Mellan 20 och 30 medlemmar är på plats vid varje träningstillfälle. Foto: Roger Pettersson
Här är det Bianca Eneström som kastar.
Här är det Bianca Eneström som kastar. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBouleEkonomiGamla kyrkanStyrelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.