Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Ett av fyra bin klarade inte vintern

Publicerad:
Varroakvalstret drabbade Ove Kayes biodling i Ånimskog hårt.
Varroakvalstret drabbade Ove Kayes biodling i Ånimskog hårt. Foto: Arkiv

Här är något av vad Provinstidningen skrev om för 10, 25 och 50 år sedan.

1973

Uppskattad månskenskväll. Fritidsnämnden håller verkligen vad den lovar. I går hade nämnden arrangerat månskenskväll vid vattentornet i Rösskogen och finare månskenskväll kan man väl knappast tänka. När mörkret så sakta sänkte sig över den vackra kullen så kom också månens sken mellan trädtopparna och det var en måne som var lika full som det var fullt med folk i skogen.

1998

Matförgiftning på Åmåls Bluesfest. Just nu pågår utredningar om vad som egentligen orsakade matförgiftningen under Åmåls Bluesfest i juli. Åmåls Bluesförening gjorde i veckan en anmälan till bygg- och miljökontoret som satte igång en utredning. Även den inhyrda cateringfirman som skötte matserveringen genomför nu en internutredning.

Matförgiftningen drabbade ett stort antal människor, uppskattningsvis 70 stycken, natten till söndag och höll i sig de följande dagarna.

2013

Bidöd slår hårt mot dalsländsk biodlare. Biodlaren Ove Kaye i Ånimskog blev av med ett av fyra bin i vinter. Bisamhällena i Sverige blir allt färre och huvudorsaken är varroakvalstret som spridit sig över landet och som attackerar binas yngel. Kaye har försörjt sig som biodlare i 15 år och för honom innebär utvecklingen en ekonomisk förlust. Men mer viktigt, enligt Kaye, är den betydelse bina har i ett större perspektiv.

– Honung kanske man kan klara sig utan, men bina behövs, säger Ove Kaye.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bluesfestÅnimskogDjur och naturMatförgiftningOve KayeRösskogenSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.