Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtat byte av sargen i Åmåls ishall: ”Säkrare miljö för spelarna”

Publicerad:
Henrik Schwartz, vaktmästare i bland annat ishallen, var med och monterade ner den gamla sargen i slutet av juni.
Henrik Schwartz, vaktmästare i bland annat ishallen, var med och monterade ner den gamla sargen i slutet av juni. Foto: Fredrik Tacacho

När hockeysäsongen 2023–2024 inleds i Åmåls ishall i höst kommer en ny, modern flexsarg att vara på plats.

– Det känns oerhört glädjande att vi till slut fått till detta, säger klubbens ordförande Mikael Engberg.

Bäst före-datumet för den gamla, stumma sargen i Åmåls ishall har sedan länge passerats. Sargen har hängt med sedan hallen byggdes 1989 och uppfyller inte dagens krav. De senaste säsongerna har klubben därför tvingats söka dispens från Svenska Hockeyförbundet för att få spela matcher där.

– Den sargen är original från slutet av 80-talet, så den levde på lånad tid. Det behöver vara en modern sarg för idrottsutövarnas skull, säger Nils Ahlqvist, tillförordnad chef för park- och fritidsverksamheten i Åmål och Säffle.

Klubben har under flera års tid påtalat vikten av ett sargbyte och nu har kommunen hörsammat klubbens önskan och godkänt investeringen på runt 1,9 miljoner kronor. Både i Åmåls ishall och i Somashallen i Säffle byts sargerna ut inför den annalkande säsongen.

Frivilliga rev

Klubben stod själva för demonteringen av den gamla sargen. Med hjälp av ett antal frivilliga krafter monterades sargen och sekretariatet ner under ett par intensiva dagar i juni.

Den nya sargen, en flexsarg som mäter 1100 millimeter från plattan, kommer att monteras under de sista veckorna i augusti.

– Det blir en väldig skillnad vid tacklingar. Spelarna får hjälp av sargen vid tacklingar i och med att den rör sig, säger Nils Ahlqvist.

– Det blir en säkrare miljö för spelarna med flexsarg och det högre, mjukare plexiglaset. Borta är det gamla hårda glaset som fanns på långsidorna tidigare, säger Mikael Engberg.

För att ge plats åt den nya sargen har det nedersta steget på läktaren tagits bort.
För att ge plats åt den nya sargen har det nedersta steget på läktaren tagits bort. Foto: Fredrik Tacacho

I samband med sargbytet kommer även portarna att breddas, vilket underlättar för ismaskinsförarna vid in- och utfart till isen.

Även publikupplevelsen kommer att bli bättre i och med sargbytet. Då den nya flexsargen, inklusive plexiglaset, blir en halvmeter högre än tidigare kommer en del av det skyddsnät som tidigare löpte längs med långsidan nu att plockas ner.

Kunna se bättre

– Det gör att publiken slipper se matcherna genom det ”filter” skyddsnätet ger. Svenska hockeyförbundets regler möjliggör detta, så vi planerar utifrån det, säger Nils Ahlqvist.

– Upplevelsen som åskådare blir bättre, såväl på plats i ishallen, som via våra webbsändningar, säger Mikael Engberg.

Om allt går enligt plan kommer sargbytet inte senarelägga ispremiären utan isen kommer i vanlig ordning att spolas i början av september.

– Sarginstallationen kommer inte att innebära några förändringar kring det. Allt förarbete är färdigt, nu väntar vi bara på installatören, säger Nils Ahlqvist.

En ny sarg kommer att monteras i Åmåls ishall lagom till att hockeysäsongen drar igång i höst.
En ny sarg kommer att monteras i Åmåls ishall lagom till att hockeysäsongen drar igång i höst. Foto: Fredrik Tacacho
Under de sista veckorna i augusti kommer den nya flexsargen att monteras.
Under de sista veckorna i augusti kommer den nya flexsargen att monteras. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls ishallÅmåls SKIshockeyMikael EngbergSäffleSomashallen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.