Hoppa till huvudinnehållet

Fin utmärkelse till systrarnas treåriga gotlandsrussto

Publicerad:
Ingela Liljestrand och Isabella Liljestrand föder upp gotlandsruss. På premieringen i Gräfsnäs slottspark blev deras treåriga sto Blädja utsedd till bästa treåriga sto.
Ingela Liljestrand och Isabella Liljestrand föder upp gotlandsruss. På premieringen i Gräfsnäs slottspark blev deras treåriga sto Blädja utsedd till bästa treåriga sto.

Systrarna Ingela Liljestrand och Isabella Liljestrand satsar på att föda upp gotlandsruss. Nyligen fick deras treåriga sto Blädja en fin utmärkelse när hon utsågs till bästa treåriga sto på en premiering.

Systrarna Liljestrand äger totalt åtta gotlandsruss och driver uppfödning i Tösse. Treåriga Blädja är inte deras egen uppfödning, utan köptes som ettåring. Onekligen var det ett bra köp av systrarna. Under sommarpremieringen på Gräfnäs slottspark fick Blädja fina poäng och utsågs till bästa treåriga sto.

– Det är väldigt stort för oss. Vi köpte henne och ett sto till när de var ett år. Det vi inte visste då var att gotlandsruss är användbart till allt. Man kan ha dem som ridhäst, till körning, som travhäst. De går att ha till allt, så vi får se vad som passar bäst, säger Ingela Liljestrand.

Just Blädjas trav var en punkt som föll domarna i smaken. Systrarna Liljestrands treåriga sto fick höga poäng där. Hon fick också omdöme som ”fin rastyp” och bedömdes ha fin exteriör.

Blädja bedömdes bland annat ha fin exteriör, fint trav och var en fin rastyp.
Blädja bedömdes bland annat ha fin exteriör, fint trav och var en fin rastyp.

Systrarna Liljestrand har i dagsläget åtta gotlandsruss. Tanken är att föda upp och sälja vidare hästar.

– Jag har jobbat inom travet och märkt att det är svårt att få tag på gotlandsruss för ungdomar. Vi vill försöka hjälpa till där. Efterfrågan är stor, men det är inte så lätt att få tag på hästar. Störst efterfrågan är det på inkörda hästar, säger Ingela Liljestrand.

Systrarna kommer därför köra in hästarna innan de säljs vidare, och även ta hjälp för att få till hästar som kan säljas som ridhästar.

En rolig detalj kring Blädja är att hingsten som är pappa till henne har gått bland de vilda stona på Lojsta Hed på Gotland. Där går 50 ston i ett inhägnat område och varje år släpps en hingst ut där. Detta har gjorts sedan början av 1900-talet för att förhindra att gotlandsrussen ska dö ut. (Källa: lojstahedrussen.se)

Artikeltaggar

Djur och naturMänskligtTösseUtmärkelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.