Hoppa till huvudinnehållet

Svettig dag på hemmabanan för Felix Lundberg – körde fyra lopp i rad

Publicerad:
Felix Lundberg och travskolans ponny Renegade firar segern i lopp 2.
Felix Lundberg och travskolans ponny Renegade firar segern i lopp 2. Foto: Fredrik Tacacho

15 lopp stod på programmet när Åmålstravet och Värmlands Ponnytravsällskap under lördagen bjöd in till sitt populära ponnytrav. Flera av de unga, lokala kuskarna hade ett hektiskt schema. Svanskogskillen Felix Lundberg körde fyra lopp i rad.

– Det hade inte gjort något om jag hade fått köra ännu fler lopp, säger han.

Felix Lundberg hade knappt hunnit hoppa av sulkyn innan han bytte spö fick och fick tömmarna till nästa ponny. Han tävlade både på familjens egna ponnys och andras. Totalt blev det fyra starter – i rad, under inledningen av ponnytravsdagen på Åmålstravet.

– Det har blivit mycket tävlande nu på slutet. Det har gått bra så då har jag fått börja köra fler hästar, säger han efter det intensiva dagsverket.

Störst framgång nådde han med ridskolehästen, Renegade, som han körde till seger i dagens andra lopp – ekipagets andra seger den här säsongen.

– Det var bästa chansen idag. Den gick så bra sist jag körde från samma utgångsläge.

Även hans sista lopp för dagen, på familjens egna ponny Daisy, var han nöjd med.

– Det började och slutade bra i alla fall. Daisy kändes jättefin. Det här var det bästa hon har gått för oss och det tuffaste motståndet hon har mött.

Gammelmorfar tävlade

Felix Lundberg har tävlat i tre-fyra år, berättar han. En naturlig väg att gå då travet finns inom familjen, även om de har hoppat över ett par generationer.

– Min gammelmorfar, Ture Karlsson, höll på så han tycker det är jätteroligt att jag kör. Han är här och kollar i dag.

Felix Lundberg hade bra uppbackning från både familjen och travskolan, här i form av Linnea Åhl, för att hinna med sina fyra lopp i rad. I lopp 3 körde han just Linnea Åhls ponny Smedens Maxi.
Felix Lundberg hade bra uppbackning från både familjen och travskolan, här i form av Linnea Åhl, för att hinna med sina fyra lopp i rad. I lopp 3 körde han just Linnea Åhls ponny Smedens Maxi. Foto: Fredrik Tacacho

Felix Lundberg är inställd på en framtid inom travet. Om ett år hoppas han kunna påbörja studier på något av landets travgymnasium.

– Jag har inte bestämt mig för vilken skola jag ska söka till än. Mamma tycker Axevalla, för det är den närmaste.

Elina Selander och hennes ponny Baron Pilgrim laddar för start i lopp 4.
Elina Selander och hennes ponny Baron Pilgrim laddar för start i lopp 4. Foto: Fredrik Tacacho

Även Felix klubbkompis på Åmålstravet, Elina Selander, hade en hektisk start på dagen. Hon utmanade Felix och Renegade i dagens andra lopp och slutade till slut tvåa på travskolans ponny Skotts Aquavit. Elina hade bara kört ponnyn någon enstaka gång på träning inför loppet, så andraplatsen var över förväntan, menar både Elina själv och Linda Henriksson på Åmåls travskola.

– Det var lite chockerande. Jag hade tänkt att starta honom i Åmål förra gången men då hade jag lite ångest över om det skulle gå eller inte. Han hade varit fin i träning men så hann jag inte köra sista jobbet innan anmälan så då sket jag i det. Men nu fick han visa att han faktiskt kan, säger Linda Henriksson.

Elina Selander startade även med sin egen ponny Baron Pilgrim, i lopp 4, men där fick ekipaget inte till det och hamnade långt ner i fältet.

– Det är hårda lopp. Det är många hästar som springer bra i Barons kategori nu, säger Elina Selander.

”Alla passar på”

Ponnytravet lockade ovanligt många ekipage till Åmålstravet. Anmälningstrycket var så pass högt att arrangörerna fick utöka antalet lopp till 15 stycken.

– Det är full fart idag, det är roligt, säger Linda Henriksson på Åmåls travskola.

– Förra gången vi körde ponnytrav hade vi runt 100 hästar och idag har vi 126. Det är inte många heldagar med ponnylöp, så alla passar på när de väl går.

Vad betyder en sån här dag för Åmålstravet?

– Det är bra reklam. Folk är nöjda och tycker att det är bra ordnat och arrangerat.

Hela 15 lopp kördes när Åmålstravet på lördagen bjöd in till ponnytrav.
Hela 15 lopp kördes när Åmålstravet på lördagen bjöd in till ponnytrav. Foto: Fredrik Tacacho
 • Ett stort antal funktionärer såg till att tävlingarna flöt på som de skulle. Anders Herou var dagens starter och Bengt Carlsson agerade ekipagekontrollant.
  Ett stort antal funktionärer såg till att tävlingarna flöt på som de skulle. Anders Herou var dagens starter och Bengt Carlsson agerade ekipagekontrollant. Foto: Fredrik Tacacho
 • Travdagen inleddes med ett lopp i VPTS montéserie. Eden Grönvall Hallerstedt på Blues suede shoes, Stina Lillström på Emmeros Lina och Lowelia Hedelanda på Magica de Hex var bra med i loppet.
  Travdagen inleddes med ett lopp i VPTS montéserie. Eden Grönvall Hallerstedt på Blues suede shoes, Stina Lillström på Emmeros Lina och Lowelia Hedelanda på Magica de Hex … Foto: Fredrik Tacacho
 • Amelia Lindh och Hagstrands Mio från Årjänstravet körde i lopp 3.
  Amelia Lindh och Hagstrands Mio från Årjänstravet körde i lopp 3. Foto: Fredrik Tacacho
 • Elina Selander och ponnyn Baron Pilgrim.
  Elina Selander och ponnyn Baron Pilgrim. Foto: Fredrik Tacacho
 • Hela 15 lopp kördes när Åmålstravet på lördagen bjöd in till ponnytrav.
  Hela 15 lopp kördes när Åmålstravet på lördagen bjöd in till ponnytrav. Foto: Fredrik Tacacho
 • Ulrika Selander var på plats för att stötta dottern Elina Selander. Enligt Ulrika är det hon själv som är mest nervös av de två under själva tävlingsdagen. ”Det är alltid jag. Elina kanske kan vara nervös dagen innan men inte på tävlingsdagen”, säger hon.
  Ulrika Selander var på plats för att stötta dottern Elina Selander. Enligt Ulrika är det hon själv som är mest nervös av de två under själva tävlingsdagen. ”Det är alltid… Foto: Fredrik Tacacho
 • Ella Lundberg hejar på brorsan Felix Lundberg och ponnyn Daisy. Senare under dagen skulle hon tävla med samma ponny.
  Ella Lundberg hejar på brorsan Felix Lundberg och ponnyn Daisy. Senare under dagen skulle hon tävla med samma ponny. Foto: Fredrik Tacacho
 • Elina Selander och hennes ponny Baron Pilgrim gör sig redo för start.
  Elina Selander och hennes ponny Baron Pilgrim gör sig redo för start. Foto: Fredrik Tacacho
 • Syskonen Felix och Ella Lundberg har båda snöat in på trav. Båda tävlade med familjens ponny Daisy i ponnytravet.
  Syskonen Felix och Ella Lundberg har båda snöat in på trav. Båda tävlade med familjens ponny Daisy i ponnytravet. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetHästsportSyskonTräningTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.