Hoppa till huvudinnehållet

Säffle Pride väntar: ”Det handlar om kärlek”

Publicerad:
Gruppen bakom Säffle Pride: Michelle Hedberg, Ida-Marie Fors, Krister Lönn, Claudia Oskarsson och Catharina Olausson.
Gruppen bakom Säffle Pride: Michelle Hedberg, Ida-Marie Fors, Krister Lönn, Claudia Oskarsson och Catharina Olausson. Foto: Emma Alegod Bruce

Det närmar sig Säffle Pride. Med färg och glädje planeras det för en dag för alla. En dag där alla ska få känna sig delaktiga.

– Pride är till för att öppna upp sig. Att våga börja våga och inte vara skamsen, säger Krister Lönn.

Just den här dagen ordnar gruppen med det sista. Det sista pyntet ska beställas och detaljerna ska filas på. Årets promotorer i gruppen är Michelle Hedberg, Claudia Oskarsson, Krister Lönn, Catharina Olausson och Marina Ericsson. På plats är också volontären Ida-Marie Fors.

– Vi hoppas på folkfest, säger Claudia Oskarsson.

Årets pride

På lördag, den 12 augusti, väntar en traditionell Pridedag med tåg genom Säffle centrum och festligheter i Kanalparken. På schemat står den traditionsenliga kortegen från Furuskogsparken genom stan till Kanalparken.

Där väntar underhållning av Jane The Dragqueen, Tomas Rimeika, samt smakprov från Säffleoperan. Dagen avslutas i Sagabion där Säffle Teaterförening har fixat en gratis teaterföreställning av ”Fjärilsvingar”.

”Fjärilsvingar” beskrivs som ”en gripande teaterföreställning om att komma ut som transperson och i den processen tackla både sina egna och andras fördomar”. Föreställningen är gjord av och spelas av Isak Nordström, som har sina rötter i Karlstad. Alla som är med i Kanalparken har möjlighet att hämta sina biljetter vid scenen.

Tomas Rimeika kommer att delta på nytt och stå för en del av underhållningen i Kanalparken.
Tomas Rimeika kommer att delta på nytt och stå för en del av underhållningen i Kanalparken. Foto: Carolina Schützer

Med dragqueenanda

Årets tema blir i dragqueenanda. Drag innebär att man ändrar sitt könsuttryck till typiskt feminina eller maskulina drag. Drag är inte likställt med att vara transperson, utan ses snarare som konst eller underhållning. Konferencier i parken kommer att vara Dalslands enda dragqueen, Jane The Dragqueen

I Kanalparken kommer det även att ges ett smakprov ur Säffleoperans nya föreställning ”Kinky boots” som handlar om en skofabrik som börjar tillverka skor för dragqueens istället för de traditionella herrskor de gjort innan. Allt för att undvika konkurs. I föreställningen möter man dragqueenen Lola. På så sätt är det högst aktuellt för årets Prideparad också.

Arrangörsgruppen är väldigt nöjd över att få ha en dragqueen som är från närområdet.

– Det är något att vara stolt över, säger Ida-Marie Fors.

Aldrig mött negativitet

Firandet av Pride för med sig vissa orosmoln, trots det känns det bra inför årets parad. Fjolårets skjutning i Oslo under Prideparaden och hatbrottet som skedde i Västerås är ett axplock av den utsatthet som finns mot Pride och de som står för det. Claudia Oskarsson, som tidigare jobbat med Pride i Göteborg, berättar även hon om hotbilden som finns från de som inte håller med i budskapet.

Gruppen känner sig trygga med att anordna det här i Säffle. Tidigare har de upplevt det som lugnt och det har aldrig hänt något. De har aldrig mött negativitet men är väl medvetna om riskerna och ser därför till att ha god kontakt med polisen för att hotbilden ska tas på största allvar.

Förra årets pridefestival var stämningsfull, solig och det var mycket kärlek i luften. Något man hoppas på i år igen.
Förra årets pridefestival var stämningsfull, solig och det var mycket kärlek i luften. Något man hoppas på i år igen. Foto: Carolina Schützer

Arbetet bakom

Promotorerna har jobbat med Pridefestivalen i närmare ett år nu. Då arbetet sker ideellt så får det ske utöver deras vanliga jobb. Någon gång i månaden har de träffats för att planera. Det är mycket som ska fixas, söka evenemangsbidrag och polistillstånd, fixa affischer och göra reklam, allt med en budget som är stram. Tack vare lokalt företag har de fått jobb hjälp med att printa affischer och genom Medborgarhuset haft möjlighet att låna ljus.

Krister Lönn som till vardags jobbar på studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, så kan de använda deras ljud och han kan delvis lägga sin arbetstid på att ordna med Pride, för att pyssla med det som måste göras under kontorstid.

Black Pearl kommer även detta år att styra kortegen genom stan.
Black Pearl kommer även detta år att styra kortegen genom stan. Foto: Carolina Schützer

De andra i gruppen har även de speciella uppgifter. Catharina Olaussons ansvar är volontärerna, ett arbete som kräver en del då det inte är helt enkelt att få frivilliga som kan garantera att de kommer vara på plats för att till exempel stå i gathörnen för att dirigera om trafiken.

Claudia Oskarsson har mest fokus på att se till att det spelas bra musik och har gjort en lista som kommer att hållas hemlig fram till den stora dagen. Sen har hon även ansvaret för att pynta raggarbilen, Black Pearl, som leder kortegen genom stan.

Trots viss ansvarsfördelning poängterar de noga att de arbetar som en grupp. Att alla är kuggar i ett stort hjul.

Förhoppningar

För att det ska bli bästa möjliga dag hänger mycket på vädret. Gruppen hoppas att väderleken inte ger regn men heller inte så mycket sol att folk hellre åker till stranden, utan att folket väljer att komma ut, både för att titta och gå i paraden. De hoppas också att det är ett lagom program med aktiviteter som lockar.

– Vi hoppas att folk ska få känna att det här är min dag. Pride är till för att öppna upp sig. Att börja våga och inte känna sig skamsen, säger Krister Lönn.

– Det handlar om kärlek, menar Ida-Marie Fors.

Säfflearrangörerna hoppas på en minst lika lyckad Pridefestival som förra året.
Säfflearrangörerna hoppas på en minst lika lyckad Pridefestival som förra året. Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

FöreställningarKanalparkenKrister LönnMänskligtMusikNöje/KulturPrideSäffleSäffle PrideSäffle TeaterföreningSäffleoperan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.