Hoppa till huvudinnehållet

Detta händer under Åmålskalaset – Molly Hammar frontar

Publicerad:
Jenny Christensen, näringsutvecklare i Åmåls kommun, Lena Lindberg Wong, turistbyråchef i Åmål, och Adam Staf, kommunikatör på Åmåls kommun, har hållit i trådarna inför kalaset.
Jenny Christensen, näringsutvecklare i Åmåls kommun, Lena Lindberg Wong, turistbyråchef i Åmål, och Adam Staf, kommunikatör på Åmåls kommun, har hållit i trådarna inför kalaset. Foto: Fredrik Tacacho

Sveriges nya pop- och souldrottning Molly Hammar är det stora dragplåstret när Åmåls kommun på lördag bjuder in till Åmålskalaset.

– Det kommer att finnas något för alla, säger Jenny Christensen, näringsutvecklare i Åmåls kommun.

Stadsfester av olika slag har länge varit ett populärt inslag i både små och stora städer. Åmåls kommun har testat flera olika koncept genom åren och har nu landat i Åmålskalaset som arrangeras av kommunen tillsammans med stadens handlare, restauranger och föreningar nu på lördag.

– Åmålsdagen, Hamnkalaset och Barnens dag blev Åmålskalaset – en heldag för alla, säger Jenny Christensen.

– Nu kör vi ihop allt till en maxad dag, säger Adam Staf, kommunikatör på Åmåls kommun.

”Väldigt populär”

Skivaktuella Molly Hammar har frontat kommunens reklamaffischer inför kalaset och det lär också vara hon som drar mest folk på lördag, även om det bjuds på ett digert program hela dagen.

– Hon är väldigt populär nu efter ”Så mycket bättre”, säger Adam Staf, kommunikatör på Åmåls kommun.

– Det är många som har ringt och frågat om den konserten verkligen är gratis, säger Lena Lindberg Wong, turistbyråchef.

Åmålskalaset riktar sig till en bred målgrupp, men sett till programpunkterna är det ändå barnens kalas i första hand, med aktiviteter som tivoli, en 50 meter lång uppblåsbar hinderbana och ansiktsmålning till exempel.

Redan på fredag eftermiddag tjuvstartar Åmålskalaset med att Björkmans tivoli håller öppet på och kring parkeringen vid gamla kyrkan. Tivolit håller även öppet under hela lördagen.

Hösten 2022 var Molly Hammar en av deltagarna i ”Så mycket bättre”. Med sin tolkning av Norlie & KKV:s ”Ingen annan rör mig som du” fick hon sin första listetta. På lördag uppträder hon på Åmålskalaset.
Hösten 2022 var Molly Hammar en av deltagarna i ”Så mycket bättre”. Med sin tolkning av Norlie & KKV:s ”Ingen annan rör mig som du” fick hon sin första listetta. På lördag uppträder hon på Åmålskalaset. Foto: Fredrik Persson/TT

På lördagen sluter även ett stort antal knallar upp till kalaset. En närmare 200 meter lång sträcka på Hamngatan, mellan Gamla kyrkan och Fisketorget kommer att kantas av knallar som bland annat erbjuder mat, godis, blommor och hantverk. Flera av knallarna kommer att vara kvar även på kvällen, i huvudsak ett gäng foodtruckar, i samband med konserterna. Liksom vid Åmåls populära julmarknad är det Ywonne Johansson på Mickans grill som dragit ett stort lass för att få hit knallarna.

Aktiviteter med föreningarna

Under lördagen kommer även runt 15 föreningar och organisationer vara på plats för att visa upp sin verksamhet inför höststarten. Flera av dem kommer att erbjuda aktiviteter. Det blir exempelvis prickskytte hos Åmåls IBK, Åmåls SK och IFK Åmåls basketsektion, karateuppvisning hos Karate Shotokan och prova-på-paddling med Åmåls kanotförening.

Även flera olika avdelningar från Åmåls kommun kommer att vara på plats under lördagen för att berätta om verksamheten och svara på frågor.

Även fritidsgården Huset kommer att finnas på plats på lördag. De flyttar tillfälligt sin verksamhet till Gamla kyrkan där de kommer att ha olika aktiviteter under lördagskvällen.

När den värsta marknadsyran har lagt sig är den lokale trubaduren Axel Agdur först ut på den scen som kommer att byggas upp bakom hembygdsmuseet. Han följs av Molly Hammar som i sin tur lämnar över till Bubas poporkester – ett publikfriande coverband från Säffle.

Dagsaktiviteterna under Åmålskalaset är koncentrerade till gräsytorna kring gamla kyrkan. På kvällen förflyttas sedan delar av festen till udden där det bland annat kommer att finnas ett mat- och dryckestält i Dalslands Skafferis och Blås regi.

– Vi har frågat alla restauranger i staden och det var de som nappade, säger Jenny Christensson.

Här, på gräsytan bakom hembygdsmuseet kommer scenen att placeras. Ett av volleybollnäten har plockats ned för att ge plats för publiken.
Här, på gräsytan bakom hembygdsmuseet kommer scenen att placeras. Ett av volleybollnäten har plockats ned för att ge plats för publiken. Foto: Fredrik Tacacho
Fakta

Deltagande aktörer

Bakgårdens pizzeria

Björkmans tivoli

Bohlins Glass

Elon

Enbackens musteri

Fengersfors Bruksbryggeri

Fogarolli mopedbil

Forever Living Products

Gott, godare, godast

Hanuman Ananda Garden

JE produkter

Langos Steakhouse

Lennart Kjellsten EF

Lindas Färg & Form

Majblomman

Manick & Mojäng

Mat från Mellanöstern

Mats Blommor

Mormors remmar

My Thai

Nice Price

Njordstorps Permaculture Farm

Olivhuset

Piacere

Prylshopen Järpås

Royal Donuts

Silje Eks Havtorn

Skandak

Skogshyddans taco

Smaksinnenas skafferi

Team Sportia

Titas Pyssel & Hantverk

Torsbols goda

Toveruds Mathantverk

Åsbackens honung

Fakta

Deltagande föreningar

ABF

Forsbacka Golfklubb

Höghedens Slalomklubb

IFK Åmål

Karate Shotokan

Rädda barnen

Åmåls Bouleklubb

Åmåls församling

Åmåls Innebandyklubb

Åmåls Kanotförening

Åmåls Ridklubb

Åmåls Scoutkår

Åmåls Släktforskarförening

Åmåls Sportklubb

Artikeltaggar

ÅmålÅmålsdagenAxel AgdurFritid och livsstilHamnkalasetIFK ÅmålJenny ChristensenKonserterLena Lindberg WongMolly Pettersson HammarMusikNöje/KulturRestaurangerTivoli

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.