Hoppa till huvudinnehållet

Sannas keramikfåglar tillbaka i Åmål: ”Får arbeta mer med uttryck och ansikten”

Publicerad:
Sanna Nilsson från Stenungsund ställer ut sina keramikfåglar på Hantverksmagasinet i Åmål. Här har en skata och en rödhake landat på var sin gren.
Sanna Nilsson från Stenungsund ställer ut sina keramikfåglar på Hantverksmagasinet i Åmål. Här har en skata och en rödhake landat på var sin gren. Foto: Roger Pettersson

Nu har keramikfåglarna flyttat in på Hantverksmagasinet i Åmål igen. Sanna Nilsson från Stenungsund hade i måndags vernissage för sin utställning ”Roliga fåglar” och i år har hon byggt en bur av armeringsjärn där fåglarna får luftiga platser och syns väl.

Sin första keramikfågel tillverkade Sanna Nilsson i början på 1990-talet när hon lärde sig dreja. Sedan dess har hon gjort massor av fåglar och tillverkar nya fåglar varje vecka. För ett år sedan hade hon utställningen ”Pippi på fåglar” på Hantverksmagasinet i Åmål.

Fåglarna tillverkar hon i lera av stengods som hon sedan bränner i sin ugn. Under våren hade hon en utställning i Trollhättan och i år har hon jobbat mycket med svarta fåglar. Hon arbetar då med en tjock, svart glasyr.

– Jag får arbeta mer med uttryck och ansikten på fåglarna istället för färger. Det är roligt att jobba med stora figurer och det kommer bli mer av det, men storleken på min ugn sätter stopp för större figurer, säger Sanna Nilsson.

Överskådlig bild

I år har hon även med sig en bur där fåglarna kan sitta luftigt. Buren är byggd av armeringsjärn och ger betraktaren en överskådligt bild av många fåglar samlade samtidigt. Ungefär som om många olika arter skulle sitta i ett och samma träd.

Sanna Nilsson har ställt ut i Åmål två gånger tidigare. Första gången var för ungefär nio år sedan, men då fick hon hålla till i det inre rummet på Hantverksmagasinet. Nu får hon, precis som vid fjolårets augustiutställning i Åmål, fronta Hantverksmagasinet i det främre rummet vid entrén.

Utställningen pågår fram till den 26 augusti.

Sanna Nilsson har i år tillverkat många svarta fåglar och har då jobbat med uttryck och ansikten istället för färger.
Sanna Nilsson har i år tillverkat många svarta fåglar och har då jobbat med uttryck och ansikten istället för färger. Foto: Roger Pettersson
Sannas keramikfåglar har fått en bur där de kan sitta luftigt.
Sannas keramikfåglar har fått en bur där de kan sitta luftigt. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturFåglarHantverksmagasinetKonstStenungsundTrollhättanUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.