Hoppa till huvudinnehållet

Badminton- och fotbollsspelare på läger tillsammans: ”Ett jättebra koncept”

Publicerad:
Värmlandsbro SK och BMS Åminton hade barn- och ungdomsläger tillsammans i helgen.
Värmlandsbro SK och BMS Åminton hade barn- och ungdomsläger tillsammans i helgen. Foto: Carolina Schützer

Under helgen har det hållits ett läger i idrottens tecken i Värmlandsbro. Ett unikt samarbete mellan Värmlandsbro SK och BMS Åminton, där fysik, kondition och motorik var kärnan i lägret – inte fotboll och badminton.

Ungdomarna var i full gång med en hinderbana – de skulle träna motorik och koordination framförallt. Ledarna berättar att ”utmana sig själv är det viktigaste, och att försöka så gott man kan – pröva även om du inte kan.”

Tommy Hedlund, som är ordförande i både BMS Åminton och Värmlandsbro SK, berättade en liten anekdot om hallen som lägerdeltagarna just nu befann sig i – Värmlandsbro skolas gymnastiksal.

– År 1965, när jag var liten, så spelade man badminton här sju dagar i veckan. 1969, tror jag det var, startade man en tävling här. Men det fanns ju bara en bana, så man startade på måndagen och spelade varje kväll – måndag till söndag – innan tävlingen var klar. Jag tror att det var runt 200 matcher. Men tänk – en hel vecka för en tävling. Det var länge sedan nu – men det spelades mycket badminton här förr.

 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer

”Ett gött gäng”

Tidigare under den första lägerdagen hade ungdomarna testats i ett tufft löppass med intervaller. Därefter var det dags för frukt och sedan hinderbanan. På kvällen väntade lite fotbollsmatcher efter middagen, och därefter film och kvällsmat. På söndagen var det dags att vakna klockan 7.15, äta frukost och sedan ut för löppass nummer två. Avslutningsvis var det femkamp och lunch.

Från Värmlandsbro SK finns Erik Augustin med som en av ledarna.

– Det har funkat bra hittills. Det har varit ganska tufft men det är ingen som har klagat. Det är ett gött gäng med sju från badmintonen i Åmål, som är mellan 13 och 15 år, och sedan ett gäng på 8–9-åringar från Värmlandsbro SK:s fotbollslag – de som tränar med Erik.

Tommy Hedlund, engagerad i både BMS Åminton i Åmål och i Värmlandsbro SK, är initiativtagaren till lägret.
Tommy Hedlund, engagerad i både BMS Åminton i Åmål och i Värmlandsbro SK, är initiativtagaren till lägret. Foto: Carolina Schützer

Hur kom idén till ett sådant här läger?

– Det är en idé jag haft länge. Den kommer egentligen från när jag var liten, och var på ett stort läger i Torsby där det kanske var fyra eller fem olika sporter på ett och samma läger. Konceptet med just två klubbar har jag inte sett nu för tiden, men det är en gammal idé från början.

Tommy Hedlund berättar att tanken är att man ska kunna fortsätta med det här lägret varje sommar – i år är första gången.

– Det är ett jättebra koncept tycker jag. Förhoppningsvis ökar intresset successivt, och kanske även kommer det med fler sporter så småningom. Det är inga moment från deras respektive ”vanliga” sporter, utan här är det fys, kondition och motorik som är det viktiga.

 • Foto: Privat
 • Foto: Privat
 • Foto: Privat

Vad tycker du om upplägget och samarbetet?

– Jag tycker att det är ett bra initiativ. Det är bra att de får träna och fokusera på fys, kondition och motorik. Det är värdefullt i alla sporter. Det är någonting annat än vad de brukar träna på under sina respektive vanliga träningstillfällen. Det är också roligt att det har varit ett så bra gensvar - det är en bra blandning i åldrar och roligt att det nästan är 50/50 i tjejer och killar, säger han.

Artikeltaggar

BadmintonBMS ÅmintonFotbollSportTommy HedlundVärmlandsbroVärmlandsbro SK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.