Hoppa till huvudinnehållet

Arne Torger ger pianokonsert för Ukraina i Fengersfors

Publicerad:
Internationellt kände pianisten Arne Torger spelar i Fengersfors.
Internationellt kände pianisten Arne Torger spelar i Fengersfors. Foto: Margarete de Selliers Würzburg

Den internationellt kände pianisten och professorn Arne Torger, med rötterna i Dals Långed, gästar Fritidslokalerna i Fengersfors fredag den 11 augusti. Framträdandet är en välgörenhetskonsert för Ukraina.

Det är några år sedan som Arne Torger gav konsert i sin dalsländska hembygd. I våra trakter är han kanske numera mest känd för alla sina nyårskonserter i Bengtsfors, där han samlat namnkunniga musiker, men annars kan han blicka tillbaka på en lång yrkeskarriär som musiker. Redan 1960 spelade han i symfoniorkester och sedan dess har han hunnit med otaliga radioframträdanden och solistuppgifter med de förnämsta orkestrarna i Sverige.

Turnerat i Japan

1980 utnämndes han till professor vid musikhögskolan i Würzburg och från och med 1997 var han verksam vid högskolan Franz Liszt i Weimar. Han har också turnerat med konserter i Japan och undervisat i piano och kammarmusik i Japan, Sverige, Tyskland och Österrike.

Det är Fröskogs kulturförening som arrangerar välgörenhetskonserten på fredag och programmet har fått namnet ”Mellan vår och sensommar”. Arne Torger kommer att bjuda på verk av bland annat Sinding, Grieg, Stenhammar, Liszt och Tjajkovskij, musik som ska spegla vår romantiska bild av den ljusa årstiden. Biljettintäkterna går till att hjälpa Ukraina.

Artikeltaggar

Arne TorgerFengersforsFranz LisztJapanKonserterMusikOrkestrarTyskland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.