Hoppa till huvudinnehållet

Snöpligt slut på junior-EM för Gustav Skålen – som skyndade hem till JSM

Publicerad:
SSÅV:s Gustav Skålén var nära sitt mål att sluta på övre halvan i junior-EM i E-jolle.
SSÅV:s Gustav Skålén var nära sitt mål att sluta på övre halvan i junior-EM i E-jolle. Foto: Privat

Junior-EM i E-jolle i polska Ustka skulle pågå i fem dagar. Men storm stoppade all tävling de första tre dagarna. Istället blev det en kort tvådagarstävling i friska vindar för Segelsällskapet Åmålsvikens Gustav Skålén.

Säfflekillen Gustav Skålén, 15 år, låg länge med på övre halvan i junior-EM i E-jolle i polska Ustka. Men på torsdagens avslutning föll han tillbaka efter att vindarna tilltagit och Gustav fått in vatten i sin båt. Han tvingades bryta det femte racet.

Sedan hade Gustav Skålen bråttom hem till Sverige och Stenungsund där junior-SM börjar på fredag. Men när han efter problemen i vad han trodde var sista delseglingen började packa för hemresa så meddelade arrangören att de skulle köra ytterligare ett race, som Åmålsseglaren missade. Det gjorde att han föll tillbaka i resultatlistan.

Det blev till slut en 36:e placering av 65 startande juniorer födda 2004–2009. Gustav Skålén låg länge på den övre halvan av resultatlistan, vilket var målsättningen, men utan placering i de två sista delseglingarna så hamnade han på nedre halvan.

Föll tillbaka

Bland de 26 seglare som var under 17 år i tävlingen låg han länge på sjunde plats, men föll även där tillbaka och blev till slut nionde bästa junior.

När tävlingarna väl kom iväg i onsdags, med tre dagars försening, kördes tre delseglingar i vindar på 10–15 sekundmeter. Vågorna slog höga och det var friska, byiga vindar. I det första racet slutade Gustav Skålén på 23:e plats av de 65 tävlande och följde upp det med en 34:e och en 35:e plats på onsdagens avslutande delseglingar.

Torsdagen, som var den sista tävlingsdagen i junior-EM, började väldigt bra för SSÅV:s representant som slog till med en 15:e plats i den fjärde delseglingen.

Hade bråttom hem

Men sedan gick det då alltså sämre och han fick inga poäng med sig i femte och sjätte racet.

De äldsta tävlande på junior-EM har förstås en klar fördel och Andreas Svensson, född 2004 och fyra år äldre än Gustav, från Danmark vann tävlingen. Den danska dominansen var total och på de fem första platserna var det bara spanjoren Daniel Cabre på tredje plats som lyckades spräcka den rödvita sviten i toppen av resultatlistan.

På junior-EM kom sex svenskar till start och Gustav Skålén blev trots den jobbiga avslutningen på tävlingen näst bäst av dem, efter Elias Swedenborg som slutade på nionde plats.

Artikeltaggar

BåtarDanmarkSeglingSSÅVStenungsundVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.