Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Gammaldags torgdagar arrangerades i Fengersfors och i Åmål

Publicerad:
Torghandel från svunna tider. Margareta Nilars, Kerstin Niklasson, Inga-Britt Jonsson,  och Eva-Lena Häll håller i trådarna inför den stundande gammaldags torgdagen i Åmål.,
Torghandel från svunna tider. Margareta Nilars, Kerstin Niklasson, Inga-Britt Jonsson, och Eva-Lena Häll håller i trådarna inför den stundande gammaldags torgdagen i Åmål., Foto: PD:s arkiv

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Telefonkatalog om nära ett kilo distribueras. Årets upplaga av telefonkatalogens Uddevalla-del är färdig. I mitten av augusti börjar den delas ut i området. Två till tre veckor räknar man med att det ska ta, innan katalogerna är distribuerade i Uddevalla, Lysekil, Trollhättan, Vänersborg, Åmål, Strömstad och den omkringliggande landsbygden. Sedan fjolårets katalog gavs ut har antalet abonnenter ökat med ca 4.200 och katalogen har blivit 8 sidor tjockare.

1998

Torghandel från svunna tider. 220 torg i vårt avlånga land rustar sig just nu för ”Torgens dag” som infaller den 12 och 13 september. För Åmåls kommuns del blir det två gammaldags torgdagar som arrangeras. Dels på Brukstorget i Fengersfors och del på Åmåls torg.

– Kom gärna i tidsenliga kläder, uppmanar arrangörerna. Och tänk på att bara veteranfordon får parkera på torget!

2013

Tionde maran för Andreasson. När Dalslands Kanotmaraton startar i dag är det 26 personer som har möjlighet att höra till en exklusiv skara som deltagit i samtliga tio lopp. Roy Andreasson från Fengersors är en av dem. Att ställa upp i kanotmaran varje år är motivation att hålla i gång och träna under övriga året.

Hur förbereder du dig inför ett sådant här lopp?

– Under vintern tränar jag två gånger i veckan. Ett pass kör jag i en roddmaskin och en gång i veckan promenerar jag med frugan.

Redaktör: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålFengersforsKläderLandsbygdOve KayeSamhälleUddevalla

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.