Hoppa till huvudinnehållet

Från istävlingar till modern bana – stor jubileumsdag på Åmålstravet i helgen

Publicerad:
Mycket har hänt på Mörtebol sedan premiären för 70 år sedan. 2011 var det premiär för högervarvstävlingar på Åmålstravet. Över 3300 åskådare kantade banan vid premiären.
Mycket har hänt på Mörtebol sedan premiären för 70 år sedan. 2011 var det premiär för högervarvstävlingar på Åmålstravet. Över 3300 åskådare kantade banan vid premiären. Foto: David Lövgren

I samband med Åmålstravets högervarvsdag på söndag blir det också firande av två jubileum. Dalslands Travsällskap firar 100 år medan travbanan fyller 70 år.

När Dalslands Travsällskap bildades 1923 hade det redan körts tävlingar i Åmål ett par år.

– Redan 1921 kördes det tävlingar i Åmål och då på isen nere vid Norra viken. Hästarna stod uppstallade vid spiltor bakom Stadshotellet och det var stora publikskaror som följde ekipagen när de skrittade ner mot Norra viken, säger Göran Svensson på Åmålstravet.

– Det var också stora festligheter efter tävlingarna och riktiga folkfester.

Efter några år på Norra viken flyttades tävlingarna till Mörtebolstjärnet som kunde erbjuda en säkrare is även under lite mildare vintrar.

Göran Svensson på travkontoret har många fina minnen från Åmålstravets historia.
Göran Svensson på travkontoret har många fina minnen från Åmålstravets historia. Foto: Björn Martinsson

Totalisatorlopp hade sin premiär 1938 vilket också gav ett uppsving och en större publik.

– På den tiden kunde det vara 30 ekipage i loppen, vilket i sig var en bedrift att hålla ordning på, säger Göran Svensson.

Jansson tog första segern

I början av 1950-talet kom diskussioner upp om att bygga en bana på landbacken. Detta blev också verklighet, bara en kort bit från Mörtebolstjärnet.

– Den 6 januari 1953 invigdes 800- metersbanan och den förste att vinna på Mörtebol var profilen Torsten Jansson som körde kallblodet Kavelstjärn till seger.

– Hela 4000 personer kantade banan denna historiska dag, säger Göran Svensson.

Stora profiler på Åmålstravet har också varit proffstränarna Bernt Johansson, Bertil Erasmie och Weine Persson.

Weine Persson med sin framgångsrike kallblodstravare Holm Prins.
Weine Persson med sin framgångsrike kallblodstravare Holm Prins. Foto: Ove Rydh/arkiv

Andra profiler som bör nämnas i sammanhanget är Nisse Nilsson, Sverker Hynell och Gunnar Kvamme. Nisse Nilsson hade under många år ett stort ansvar på Åmålstravet som sekreterare och administratör. Sverker Hynell var under lång tid ordförande i Dalslands Travsällskap och Gunnar Kvamme hade rollen som travbanechef under många år.

Mycket har ju hänt under dessa 70 år och banan har fått bra dränering och doserade svängar.

För bara några år sedan tillkom även ett säkerhetsspår där galopperande hästar kan gå ner för att inte störa övriga ekipage.

Det nyanlagda säkerhetsspåret på Mörtebolsbanan.
Det nyanlagda säkerhetsspåret på Mörtebolsbanan. Foto: Björn Martinsson

I början av 1970-talet var restaurangbyggnaden färdigställd vilket också bidrog till en ökad trevnad och service för den stora publiken som besökte Åmålstravet.

– På den tiden var det extratåg från Göteborg med travintresserade och publiktillströmningen var enorm, säger Göran Svensson.

På stallbacken har det byggts gästboxar och för drygt tio år sedan byggdes två nya stall med personalutrymmen, selkammare och duschar.

Familjen Lundgren viktig

En historisk resa vad gäller travet och Åmål i synnerhet har familjen Lundgren från Mellerud gjort.

C A Lundgren var med redan 1921 på Norra viken och sedan har familjen genom Sven Lundgren, Hans-Olof Lundgren, Lennart Lundgren och Maria Lundgren varit synnerligen aktiv och framgångsrik. Genom dem har många stjärnor kommit fram, både på kall- och varmblodssidan.

Nu är det bara att hoppas på fint väder denna jubileumsdag på Åmålstravet, i form av högervarvsdagen The right wWay med bland annat Sven Lundgrens minneslopp för kallblod.

Även de yngre kommer att vara med i firandet och för ponnyekipagen körs Åke Linders minneslopp.

Tomas Eklund tillträdde i februari som ny travbanechef på Åmålstravet.
Tomas Eklund tillträdde i februari som ny travbanechef på Åmålstravet. Foto: Björn Martinsson
Gäststallen på Åmålstravet.
Gäststallen på Åmålstravet. Foto: Björn Martinsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetDalslandGunnar KvammeJubileumMörtebolSportThe right wayTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.