Hoppa till huvudinnehållet

Sagabion har rekryterat nya frivilliga – nu väntar en helg med storfilmer

Publicerad:
Cecilie Hervik Taranger är ordförande för Saga Bioförening Åmål. Föreningen är beroende av de frivilliga som arbetar med att driva bion och nu har tre nya anslutit.
Cecilie Hervik Taranger är ordförande för Saga Bioförening Åmål. Föreningen är beroende av de frivilliga som arbetar med att driva bion och nu har tre nya anslutit. Foto: Roger Pettersson

Sagabion i Åmål ser fram mot en bra helg när storfilmerna ”Barbie” och ”Oppenheimer” visas.

Biljetterna till lördagens visning är på väg att sälja slut.

– Det vore jättekul om vi kan fylla salongen två gånger på ”Barbie”, säger Saga Bioförenings ordförande Cecilie Hervik Taranger.

Efter att ha hållit stängt under juli öppnade Sagabiografen i Åmål första helgen i augusti och då visades filmen ”Mission: impossible – dead reckoning part one”. Då blev biosalongen, med 127 sittplatser, knappt halvfull med 55 sålda biljetter.

– Det var ändå en okej start. Vi hade sommarstängt i juli främst för att det är svårare att få in frivilliga att stå i kassan, kiosken och som maskinister i semestertid, säger Saga Bioförenings ordförande Cecilie Hervik Taranger.

Cecilie Hervik Taranger är inne på andra året som ordförande i bioföreningen och hon står också själv i kassan vid många filmvisningar. Till sin hjälp har bioföreningen 13–14 frivilliga. Mer än en handfull av dem behärskar rollen som maskinist och övriga hjälper till i biljettkassan och i kiosken.

Fått nya frivilliga

Bioföreningen har sökt efter fler frivilliga som kan sköta ruljansen vid filmvisningarna och har den senaste tiden lyckats knyta ytterligare tre personer till sig. Sofie Axelsson som är en av biografens maskinister lär upp fler att klara jobbet vid projektorn. Att bion står och faller med de frivilliga är ingen överdrift.

Att driva biograf på en liten ort är inte heller det enklaste i streamingtjänsternas tidevarv, men Cecilie Hervik Taranger menar att föreningen, med ett drygt hundratal medlemmar, är stabil.

Cecilie Hervik Taranger ser fram emot lördagens storfilm ”Barbie” som hon hoppas ska fylla biosalongen två gånger.
Cecilie Hervik Taranger ser fram emot lördagens storfilm ”Barbie” som hon hoppas ska fylla biosalongen två gånger. Foto: Roger Pettersson

Är det svårt att få det att gå runt ekonomiskt?

– Vi har absolut inga ekonomiska bekymmer. Vi behöver stöd genom att så många som möjligt besöker biografen och vi är beroende av alla frivilliga som hjälper till. Vi hade inte fått det att gå runt om vi skulle ha avlönat dem.

Vilka är bioföreningens största utgifter?

– Det är förstås hyran. Sedan tar filmdistributören ut en stor avgift på biljettintäkterna, vi har elräkning att betala och Stim ska ha sitt. Intäkterna kommer från besökarna, så de är väldigt viktiga för oss.

Den här helgen ser ut att kunna bli riktigt bra för Saga Bioförening. Då visas storfilmen ”Barbie”, med äldre tonåringar och vuxna som målgrupp, och lördagens visning är på väg att bli utsåld redan ett par dagar före helgen.

– Det lutar åt att vi kommer köra den en andra gång nästa helg. Det vore jättekul om vi kan fylla salongen två gånger med ”Barbie”. Vi ser att biljetterna går nu, säger Cecilie Hervik Taranger.

Sofie Axelsson är en av de frivilliga maskinisterna på Sagabion.
Sofie Axelsson är en av de frivilliga maskinisterna på Sagabion. Foto: Roger Pettersson

Tre visningar

Årets mest välbesökta film på Sagabiografen i Åmål är ”Super Mario bros”, som sålde slut två gånger och nästan fyllde hela biosalongen på den tredje visningen. Då var många barn och deras föräldrar på plats.

Den 21 juli släpptes filmen ”Oppenheimer” samtidigt som ”Barbie” och många biografer har fått en rejäl tillströmning av besökare som passat på att se båda filmerna.

Nu hoppas Cecilie Hervik Taranger att även Sagabion i Åmål ska märka effekten av fenomenet ”Barbenheimer”, en snackis på sociala medier som handlar om att två av sommarens största och mest emotsedda biopremiärer skedde på samma dag.

Cecilie Hervik Taranger har laddat med massor av popcorn inför helgens filmer.
Cecilie Hervik Taranger har laddat med massor av popcorn inför helgens filmer. Foto: Roger Pettersson
Cecilie Hervik Taranger syns ofta bakom disken i biljettkassan.
Cecilie Hervik Taranger syns ofta bakom disken i biljettkassan. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålBiograferFilmFilmerSaga Bioförening ÅmålSagabiografen ÅmålStim

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.