Hoppa till huvudinnehållet

SSÅV:s Gustav Skålén blev femma på junior-SM i E-jolle: ”Jag är nöjd”

Publicerad:
SSÅV:s Gustav Skålén slutade femma på junior SM i Stenungsund i helgen.
SSÅV:s Gustav Skålén slutade femma på junior SM i Stenungsund i helgen. Foto: Privat

Efter en lång natts körning i cirka 13 timmar från Ustka i Polen, där Gustav Skålén seglat junior-EM i sin klass E-jolle, nådde han Stenungsund vid 08.30-tiden på fredagsmorgonen för nästa tävling. Första start var klockan elva i junior SM, i samma klass som han tävlat i på JEM.

Första dagen bjöd på fina sydvästliga vindar på 5–8 sekundmeter och det genomfördes fyra race av de nio som var planerade för hela regattan som pågick i tre dagar. Gustav seglade fantastiskt och med serien 2, 6, 2 och 5 låg han trea totalt efter första dagen, ett resultat över förväntan.

– Det var lite upp och ner, men generellt sett gick det väldigt bra. Jag blev ju lite mindre glad över sexan och femman, men sen efter tvåorna var jag väldigt glad. Under den andra tvåan så var det väldigt tajt – vi fajtades hela varvet runt. Då är det extra spännande, säger Gustav Skålén om första dagens race.

Mindre bra andradag

Efter en natts välbehövlig sömn och återhämtning både efter fyra tuffa race dagen innan och den långa resan från Polen var det dags för dag två. Den bjöd på lättare vindar på mellan 3–4 sekundmeter med en del skift där man genomförde tre race.

En lite tuffare dag för Säfflekillen Gustav som hade serien 3, 7 och 6. Dessutom åkte han på en tjuvstart i seglingen som han kom trea i, som då räknas som diskvalifikation, vilket gjorde att han trillade ner till en femte plats totalt.

– Andra dagen gick inte lika bra – det blåste inte så mycket den här dagen. Vi körde tre race och jag tjuvade i det jag kom trea i – det var extra surt. Efter den här dagen låg jag femma, med nio poäng upp till fyran.

Avslutade med två fina race

På söndagen var det två race kvar att segla och Gustav avslutade regattan mycket bra med en tvåa och en trea sista dagen.

– Då började det blåsa, så då gick det bra. Jag kom tvåa och trea – och var väldigt nära att vinna i det första racet. Lite surt men skitroligt ändå – det är roligare att fightas än när någon vinner stort. Den dagen var bra. Jag slutade totalt femma efter nio seglingar, med fyra poäng upp till fyran, så jag knappade in, men det räckte inte hela vägen.

Just femte plats var dock just den placering Gustav själv hade som målsättning att nå på SM.

Just 5:e plats var dock just den placering Gustav själv hade som målsättning att nå på SM
Just 5:e plats var dock just den placering Gustav själv hade som målsättning att nå på SM Foto: Privat

Är du nöjd med resultatet?

– Jag är nöjd eftersom jag nådde min målsättning, och en femteplats på JSM är bra – det tar jag med mig. Jag är nöjd med det.

Vad händer härnäst för dig?

– Till helgen är det riktigt SM i Västerås. Då är det två dagar, i samma klass som jag tävlat nu, men den är öppen. Det betyder att det är både killar och tjejer, unga och gamla som tävlar mot varandra. Det är jätteroligt – jag har varit med på alla förra året och de som varit i år, så det här blir åttonde tror jag.

Vad har du för förhoppningar?

– Det brukar vara runt 50 seglare på linjen. Tidigare har jag varit i mitten ungefär, senaste var jag 22:a tror jag. Så jag siktar på topp 25, så det hoppas jag på.

Gustav har haft det fullt upp de senaste dagarna, med både JEM och JSM, och därefter SM till helgen – men att ha fullt upp tycker han bara är kul.

– Ja, det är full fart hela tiden – det är jätteroligt, det är det bästa jag vet.

Artikeltaggar

Junior-SMSeglingStenungsund

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.