Hoppa till huvudinnehållet

Boström siktar på final på hemmaplan: ”Vet hur vinden rör sig i Åmålsviken”

Publicerad:
Per Boström och hans besättning i SSÅV hoppas ta sig till finalsegling när den tredje deltävlingen i seglingsallsvenskan avgörs i Åmålsviken under helgen.
Per Boström och hans besättning i SSÅV hoppas ta sig till finalsegling när den tredje deltävlingen i seglingsallsvenskan avgörs i Åmålsviken under helgen. Foto: Per Bäckström

På fredag går startskottet för den tredje av fyra allsvenska delseglingar, i Åmålsviken. Efter de två första ligger SSÅV på femte plats och rorsman Per Boström siktar mot sin första allsvenska finalsegling.

– Vi får göra ett eller max två misstag om det ska bli final, säger han.

I fjol blev det seger i seglingsallsvenskan för Segelsällskapet Åmålsviken. Då vann team Skålén båda sina race. Per Boström och hans team slutade då sjua och åtta i sina delseglingar, vilket räckte för seger i totalen efter att team Skålén lyckats med bedriften att vinna båda sina delseglingar.

I årets två delseglingar har SSÅV en tredjeplats med team Skålén i premiären i Saltsjöbaden och en åttondeplats i Långedrag med team Boström. Nu siktar Per Boström och hans besättning på att ta sig till sin första finalsegling i Allsvenskan, dit de sex bästa båtarna går.

Tävlat i Champions League

– Att segla på hemmaplan ska vara en fördel. Vi vet hur vinden rör sig i Åmålsviken, det gäller bara att lyckas dra nytta av det. Målet är att nå vår första final i seglingsallsvenskan, säger Per Boström.

I team Boström ingår förutom rorsman Per Boström även taktikern Fredrik Edgren samt Frida Jansson, Daniel Bäck och Signe Pettersson. Såväl Fredrik Edgren som Frida Jansson och Signe Pettersson har under året tävlat i seglingens Champions League.

Vad betyder det för laget?

– De borde ha skaffat sig lite extra rutin därifrån. Vi har potential för final om alla får till det. I fjol var vi en futtig poäng från finalsegling, då drog vi ändå på oss fem straff vill jag minnas. Kan vi minimera misstagen har vi alla möjligheter att lyckas.

Seglingsallsvenskans 18 lag kommer att tävla i totalt 45 race under tre tävlingsdagar, från fredag till söndag, i Åmålsviken utanför udden bakom Dalslands Skafferi. Där kan publiken bänka sig för att se om de regerande mästarna SSÅV lyckas på hemmaplan i år igen. Varje lag kommer under helgen att tävla i 15 race med sex båtar i varje.

– Varje placering och poäng kommer bli viktig i sammandraget, säger Boström.

Seglingsallsvenskan avslutas med den fjärde och sista delseglingen i Strängnäs den 15–17 september. Då seglar team Skålén för SSÅV.

Fakta

Den allsvenska tabellen 2023

Ställning efter 2 av 4 delseglingar

1) Strängnäs Segelsällskap, 4 poäng

2) Sotefjordens Segelsällskap-Hunnebo, 6 poäng

3) Hjuviks Båtklubb, 8 poäng

4) Göteborgs Kungliga Segelsällskap, 8 poäng

5) Segelsällskapet Åmålsviken, 11 poäng

6) Kungliga Svenska Segelsällskapet, 13 poäng

7) Halmstads Segelsällskap, 15 poäng

8) Stenungsunds Segelsällskap, 16 poäng

9) Oxelösunds Segelsällskap, 21 poäng

10) Malmö Segelsällskap, 21 poäng

11) Gamla Stans Yachtsällskap, 21 poäng

12) Ekolns Segelklubb, 22 poäng

13) Upsala Segelsällskap, 24 poäng

14) Örnsköldsviks Segelsällskap, 28 poäng

15) Skanörs Båtklubb, 28 poäng

- - - - - - - - - - - -

16) Ljungskile Segelsällskap, 29 poäng

17) Ekerö Båtklubb, 31 poäng

18) Segelsällskapet Kaparen, 36 poäng

Artikeltaggar

ÅmålsvikenBåtarHalmstadLjungskile SegelsällskapMalmöSeglingSSÅVStenungsunds SegelsällskapUpsala SegelsällskapVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.