Hoppa till huvudinnehållet

Färre bussavgångar till Säffle och Mellerud – nattrafiken dras in

Publicerad:
Från och med onsdag, den 23 augusti, blir skoltrafiken i Mellerud öppen för allmänheten, vilket innebär att alla kan resa med skolbussarna.
Från och med onsdag, den 23 augusti, blir skoltrafiken i Mellerud öppen för allmänheten, vilket innebär att alla kan resa med skolbussarna. Foto: Conny Hultgren

Åmål får färre avgångar till Säffle och Mellerud i Västtrafiks nya trafikavtal, som börjar gälla på måndag. Enligt samma avtal blir skollinjerna i Mellerud tillgängliga för allmänheten.

I samband med att ett nytt trafikavtal startar i Dalsland på måndag, då sommartidtabellen övergår till ordinarie tidtabell, genomförs en rad förändringar i trafiken. Bland annat ska vissa områden som hittills inte haft någon kollektivtrafik börja trafikeras.

Men det nya avtalet innebär även färre avgångar på vissa sträckor. Linje 721 mellan Åmål och Mellerud får färre turer samtidigt som nattrafiken dras in.

För få som reser

Även linje 744 mellan Åmål och Säffle får färre turer – ett antal morgon- och eftermiddagsturer dras in. Från Åmåls station dras avgångarna 06.25, 08.35 och 16.30 in. Från Säfflehållet försvinner avgångarna klockan 06.50, 09.50 och 17.00.

På landsbygden i Bengtsfors och Dals Eds kommuner är det en flera linjer som dras in helt. Det gäller linjerna 750, 751, 752, 760, 761, 764 och 765.

Anledningen till neddragningarna är att det är få som reser på respektive linje.

Skollinjerna öppna för alla

En annan nyhet är att skoltrafiken i Mellerud blir öppen för allmänheten, från och med onsdag den 23 augusti. Orsaken till förändringen är att Melleruds kommun valt att Västtrafik ska utföra skoltrafiken. Eleverna i Mellerud får skolkort att resa med och i vissa fall nya hållplatser.

– Att skoltrafiken blir öppen för allmänheten innebär att fler kommer ha möjlighet att resa hållbart på landsbygden, säger Jennifer Elsren, affärsansvarig för skoltrafik på Västtrafik.

Tryckta tidtabeller försvinner

I samband med att den nya tidtabellen börjar gälla försvinner de tryckta tidtabellerna från de hållplatser som har färre än 20 påstigande per dygn. Åtgärden görs ur miljösynpunkt, för att minska mängden tryckt material. Resenärerna uppmanas istället att använda Västtrafiks hemsida eller app för att kolla tidtabeller och uppdatera sig kring sin resa.

Artikeltaggar

ApparDalslandKollektivtrafikMellerudResorTrafikUddevallaVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.