Hoppa till huvudinnehållet

Kanonstart för SSÅV på hemmavattnen – i ledning efter första tävlingsdagen

Publicerad:
SSÅV:s lag, som består av rorsman Per Boström, taktikern Fredrik Edgren, Frida Jansson, Signe Pettersson och Daniel Bäck hade anledning att jubla efter seger i tre av fyra race under fredagen.
SSÅV:s lag, som består av rorsman Per Boström, taktikern Fredrik Edgren, Frida Jansson, Signe Pettersson och Daniel Bäck hade anledning att jubla efter seger i tre av fyra race under fredagen. Foto: Roger Pettersson

Per Boström och hans besättning i SSÅV fick en riktig smakstart på den tredje delseglingen i Seglingsallsvenskan och vann sina två första race.

Segelsällskapet Åmålsviken fick en pangstart på hemmaplan i seglingsallsvenskan. De vann sina två första race – i det andra var de dessutom helt överlägsna – och fortsatte att övertyga även i de kommande racen.

I SSÅV:s tredje race missade laget starten och låg länge sist. Men med tålamod och en skopa tur avancerade laget starkt till en tredjeplats. Och i fredagens sista race tog hemmalaget tredje racesegern, återigen i överlägsen stil.

Besättningen i SSÅV består av rorsman Per Boström, taktikern Fredrik Edgren, Frida Jansson, Daniel Bäck och Signe Pettersson och hela gänget fick anledning att jubla ordentligt vid tre av fyra målgångar.

– Vi har letat tryck och rätt vindriktningar, säger Per Boström.

Till stor hjälp

Johan Sjöstrand från Kalmar och Tova Källerfelt från Svanesund fanns på plats i Åmål och kommenterade tävlingarna, både för Svenska Seglarförbundets tv-sändningar men även till stor hjälp för publiken på plats.

– Det är oerhört kul att komma tillbaka till Åmål. Vinden vrider en hel del och jag tror det är en stor fördel för hemmaseglarna i SSÅV som är vana förhållandena här. Samtidigt är de duktiga seglare. Jag tippade SSÅV, Hjulvik och Sotefjorden i topp utan inbördes ordning innan tävlingarna började, säger Johan Sjöstrand, som var på plats i Åmål även under fjolårets allsvenska tävlingar.

Nära strandkanten

Vindriktningen gjorde att båtarna, till skillnad mot ifjol, seglade mycket nära strandkanten på udden vid Dalslands Skafferi. Det gjorde att publiken fick verkligen se seglarna från nära håll.

Två av de som tagit sig ner till udden för att se på tävlingarna var Säffleparet Susanne Norström och Krister Karlsson. De kom lagom till det sjätte race då SSÅV seglade två race i följd.

– Jag har segelbåt själv och vi passade på att åka hit eftersom det ligger nära och det är kul att se på, säger Krister Karlsson.

SSÅV i en tajt situation med GKSS vid ett av rundningsmärkena i det sjätte racet.
SSÅV i en tajt situation med GKSS vid ett av rundningsmärkena i det sjätte racet. Foto: Roger Pettersson
Starten av fredagens sjunde race sett från udden vid Dalslands Skafferi.
Starten av fredagens sjunde race sett från udden vid Dalslands Skafferi. Foto: Roger Pettersson
Johan Sjöstrand och Tova Källerfelt kommenterar Svenska Seglarförbundets tv-sändningar på plats i Åmål.
Johan Sjöstrand och Tova Källerfelt kommenterar Svenska Seglarförbundets tv-sändningar på plats i Åmål. Foto: Roger Pettersson
Göteborgs Kungliga Segelsällskap med enbart kvinnlig besättning.
Göteborgs Kungliga Segelsällskap med enbart kvinnlig besättning. Foto: Roger Pettersson
Säffleparet Susanne Norström och Krister Karlsson gjorde ett besök i Åmål för att se seglingen från udden.
Säffleparet Susanne Norström och Krister Karlsson gjorde ett besök i Åmål för att se seglingen från udden. Foto: Roger Pettersson
SSÅV inledde tävlingarna på hemmaplan i seglingsallsvenskan strålande.
SSÅV inledde tävlingarna på hemmaplan i seglingsallsvenskan strålande. Foto: Roger Pettersson
SSÅV, här tredje båt från vänster, tog starten och vann sedan det sjätte racet i fredagens allsvenska seglingar i Åmålsviken.
SSÅV, här tredje båt från vänster, tog starten och vann sedan det sjätte racet i fredagens allsvenska seglingar i Åmålsviken. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålBåtarDalslandGöteborgs Kungliga SegelsällskapSeglingSSÅVSvanesundSvenska Seglarförbundet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.