Samtliga kommuner fick kritik i den landsomfattande tillsyn som IVO gjort på landets äldreboenden. Även Åmåls kommun bakläxa. IVO är inte nöjd med de åtgärder som vidtagits efter tillsynen och kräver nu ytterligare förbättringar.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har de två senaste åren genomfört en uppmärksammad tillsyn av alla landets kommunala äldreboenden. Resultatet var anmärkningsvärt – samtliga kommuner fick någon form av kritik.
I Åmål konstaterades ett antal brister i den medicinska vården och behandlingen på kommunens äldreboenden.
Underkänner svaret
I april informerades Åmåls kommun om bristerna, men nu underkänner IVO kommunens insatser för att komma till rätta med dessa och kräver ytterligare åtgärder.
IVO bedömde att kommunens redovisning inte var tillräcklig inom en rad områden, däribland vård- och omsorgspersonalens kompetens, personalens brister i svenska språket, kontinuitet och delegering.
– Vi hade inte preciserat tillräckligt när och på vilket sätt vi skulle följa upp det. De vill också se att vi följer effekterna av de åtgärder vi har satt in, säger Anna-Karin Lindblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Åmåls kommun.
Kräver nytt svar
IVO begär nu, med stöd av patientsäkerhetslagen, att kommunen redovisar vilka åtgärder som vidtagits utifrån konstaterade brister. IVO begär även en redovisning av vilka effekter som nämnden i sin egenkontroll konstaterat utifrån de åtgärder som vidtagits.
Redovisningen ska inkomma in till IVO senast den 1 mars 2024, annars kan IVO fatta beslut om föreläggande med eller utan vite att inkomma med de uppgifter som IVO begärt.
”Har satt in åtgärder”
Kommunen jobbar redan i dag med de här frågorna, säger Anna-Karin Lindblom. Ett arbete som nu kommer att intensifieras.
– Vi har satt in åtgärder på de bitarna som IVO särskilt anmärkte på och kommer att följa upp effekterna av åtgärderna och göra egenkontroller, säger hon.
Vissa frågor är svårare att komma till rätta med än andra. Att hitta personal med rätt kompetens är en ständig utmaning, menar Anna-Karin Lindblom.
– Det är ett stenhårt jobb med det hela tiden, att bemanna upp med sjuksköterskor och annan omvårdnadspersonal.
Jobbar med språkutveckling
När det gäller bristerna i det svenska språket är det ett arbete som pågår kontinuerligt, menar Anna-Karin Lindblom.
– Vi har många anställda som inte har svenska som förstahandsspråk och vi jobbar med språkutveckling både lokalt i Åmål och tillsammans i regionen.
Anna-Karin Lindblom är i grunden positiv till att tillsynen görs då det blir tydligt vilka områden som behöver ses över.
– Nu ser man nationellt att lägstanivån är för låg. Vi vill höja kvaliteten inom vården, det är det som mitt jobb går ut på. Det är jättebra att äldrevården får den här uppmärksamheten.
Vilket eller vilka av de områden som ni fått kritik för är svårast att komma tillrätta med?
– Bemanningen. I sommar har det sett lite bättre ut än tidigare somrar, det har inte varit lika många avhopp som tidigare år. Men att få till bemanningen är ett konstant arbete.