Hoppa till huvudinnehållet

Spiktävling var huvudnumret när PRO i Åmål fick besök på smultronstället i Sjövik

Publicerad:
PRO i Åmål hade i torsdags sommarfest på Skogshyddan i Sjövik. Spiktävlingen är höjdpunkten och Johnny Olsson, Kerry Grevås och Siv Peistorpet i Åmål står redo att möta Bo-Erik Larsson, Gunilla Andersson och Mats Lundin i lag Mellerud.
PRO i Åmål hade i torsdags sommarfest på Skogshyddan i Sjövik. Spiktävlingen är höjdpunkten och Johnny Olsson, Kerry Grevås och Siv Peistorpet i Åmål står redo att möta Bo-Erik Larsson, Gunilla Andersson och Mats Lundin i lag Mellerud. Foto: Roger Pettersson

PRO i Åmål genomförde i torsdags eftermiddag den årligt återkommande sommarfesten tillsammans med PRO i Mellerud. Det bjöds på musikunderhållning, fika och den klassiska spiktävlingen på Skoghyddan i Sjövik.

Det var många pensionärer som tagit sig ut till den, alldeles intill Vänerns strand, vackert belägna Skogshyggan i Sjövik. Vid PRO:s smultronställe bjöd Svanskogs dragspelsgrupp på musik innan det var dags för fika smörgås, kaffe och hembakta chokladrutor.

Elisabeth Nylén och Margareta Stang var två av dem som gjort i ordning mackor och serverade innan de själva fick slå sig ner i skuggan under tältet för att fika. Det sprack nämligen upp på eftermiddagen och lagom till sommarträffen var det riktigt varmt i den gassande augustisolen.

– Det regnade på morgonen och solskenet gjorde sitt till för att det blev ett så trevligt och lyckat arrangemang. Det var bra planerat och vi fick väldigt god hjälp av våra medlemmar att ordna allt, säger Kerstin Grundberg, ordförande för PRO i Åmål.

”Jobbar mot ensamheten”

Börje Skoogh är inne på femte året som ordförande i PRO i Mellerud och han berättade att föreningen varje fredag träffas i PRO:s egen centrumlokal i Mellerud och att de 35 sittplatserna i regel är fullbokade. På Skogshyddan i Åmål har han varit tidigare.

– Det är väldigt fin utsikt här. Vi i PRO jobbar mot ensamheten. Det är viktigt att träffas och att så många som möjligt kommer med och inte blir sittande ensamma och isolerade i hemmet, säger Börje Skoogh.

Elisabeth Nylén och Margareta Stang fick en välförtjänt fika efter att själva ha varit med och gjort mackor och serverat.
Elisabeth Nylén och Margareta Stang fick en välförtjänt fika efter att själva ha varit med och gjort mackor och serverat. Foto: Roger Pettersson

PRO i Åmål och Mellerud träffas sedan länge på en årligen återkommande gemensam sommarfest och turas om med värdskapet vartannat år. I år var det Åmål som var värd och efter fikat skruvades stämningen upp när den traditionella spikslagartävlingen närmade sig.

Började med slantsingling

Hemmalaget bestod av Johnny Olsson, Kerry Grevås och Siv Peistorpet medan gästerna mönstrade en trio bestående av Gunilla Andersson, Bo-Erik Larsson och Mats Lundin. Lars Andersson utsågs till domare och skötte slantsinglingen om vilket lag som skulle börja.

Börje Skoogh, ordförande för PRO i Mellerud, och Kerstin Grundberg, ordförande för PRO i Åmål, trivdes liksom övriga deltagare i det fina vädret.
Börje Skoogh, ordförande för PRO i Mellerud, och Kerstin Grundberg, ordförande för PRO i Åmål, trivdes liksom övriga deltagare i det fina vädret. Foto: Roger Pettersson

De tävlande peppades med hejaramsor från respektive förenings övriga deltagare på publikplats och Mellerud kopplade greppet och var länge i ledning innan Åmål kontrade och till slut kunde vinna. Därmed stannade spiktävlingspokalen i arrangörens ägo.

Även den individuella tipspromenaden som anordnades gick i PRO Åmåls favör. Vann gjorde Kerry Grevås, Bo Carlsson kom tvåa och Anett Eriksson belönades med tredjepriset medan de två sista av fem pris kammades hem av gäster från Mellerud.

Anett Eriksson, Bo Carlsson, Agneta Broström, Margareta Gillberg och Håkan Jansson samlades vid fikabordet.
Anett Eriksson, Bo Carlsson, Agneta Broström, Margareta Gillberg och Håkan Jansson samlades vid fikabordet. Foto: Roger Pettersson
Svanskogs dragspelsgrupp bjöd på musikunderhållning. Bakre raden från vänster: Lena Strand, från Bengtsfors, Anders Andersson, Åmål, Lars-Göran Andersson, Bengtsfors, Göran Lindström, Säffle, Johnny Nilsson, Säffle, Mia Alexandersson, Åmål, och Eskil Johansson, Svanskog. Främre raden: Lars Lagergren, Årjäng, och Tore Ek, Sillerud.
Svanskogs dragspelsgrupp bjöd på musikunderhållning. Bakre raden från vänster: Lena Strand, från Bengtsfors, Anders Andersson, Åmål, Lars-Göran Andersson, Bengtsfors, Göran Lindström, Säffle, Johnny Nilsson, Säffle, Mia Alexandersson, Åmål, och Eskil Johansson, Svanskog. Främre raden: Lars Lagergren, Årjäng, och Tore Ek, Sillerud. Foto: Roger Pettersson
Johnny Olsson slår ett slag i tävlingen medan lagkamraten Siv Peistorpet väntar på sin tur.
Johnny Olsson slår ett slag i tävlingen medan lagkamraten Siv Peistorpet väntar på sin tur. Foto: Roger Pettersson
Deltagarna på PRO:s sommarfest på Skogshyddan i Sjövik ville inte missa att följa dramatiken i spiktävlingen.
Deltagarna på PRO:s sommarfest på Skogshyddan i Sjövik ville inte missa att följa dramatiken i spiktävlingen. Foto: Roger Pettersson
Kerry Grevås, Siv Peistorpet och Johnny Olsson i Åmålslaget efter segern i spiktävlingen. Siv håller i vandringspriset.
Kerry Grevås, Siv Peistorpet och Johnny Olsson i Åmålslaget efter segern i spiktävlingen. Siv håller i vandringspriset. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålAnders AnderssonEskil JohanssonFikaLars AnderssonMänskligtMellerudMusikPRORegnSvaneholmTipspromenaderVäder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.