Hoppa till huvudinnehållet

Mycket att hitta på och titta på vid Tollebols kvarn

Publicerad:
Kvarnens dag innehöll en massa aktiviteter och saker att titta på, förutom den ovanliga kvarnmiljön vid Åmålsån. Till exempel red Agnes Seleskog på en käpphäst.
Kvarnens dag innehöll en massa aktiviteter och saker att titta på, förutom den ovanliga kvarnmiljön vid Åmålsån. Till exempel red Agnes Seleskog på en käpphäst. Foto: Jan Lorentsson

Ponnyridning, umgås med djur, fika och titta på både hantverk och lyssna på musik. Det fanns gott om saker att fördriva tiden med vid Tollebols kvarn på lördagen, under Kvarnens dag.

Tollebols kvarn strax väster om Åmål är ett besöksmål som har fått en ordentlig uppryckning de senaste åren. Den här turistsäsongen har det varit många olika aktiviteter och tusentals besökare har hittat dit.

Även under lördagen då säsongen i stort sett avslutades, kom det många besökare, ju längre fram eftermiddagen skred, desto fler dök upp.

Kommunalrådet Michael Karlsson (M) invigde med att tala sig varm för den här typen av mötesplatser, som ju Tollebol har blivit.

– Just den här platsen har ju varit mötesplats sedan medeltiden, med sin kvarn.

Jan Schilibolski visade hur en stickhyvel fungerade.
Jan Schilibolski visade hur en stickhyvel fungerade. Foto: Jan Lorentsson

Enligt Gustav Wennberg, som håller hembygdshistoriska föredrag på äldreboenden och andra platser, fanns förr 18 kvarnar i det som motsvarade Åmåls kommun.

Åmåls västra byalag och Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade Kvarnens dag och hade god hjälp av Åmåls Ridklubb med sin ponnyridning och käpphästridning, alla djur som man kunde hälsa på och hantverkare inom alltifrån stickhyvling till bukettbindning.

Även Röda korsets klädåtervinning, som går ut på att sy om kläder och andra textilier till andra nyttigheter, visade upp sig.

Det var enkelt att trivas och må gott i Tollebol och det gick nästan inte att ha tråkigt.

Särskilt om man gillar djur, var Tollebol platsen att vara på.

Oskar Pettersson Cundy matade små söta kaniner med maskrosblad.

– Jag gillar alla djur, säger han. Allra mest fåglar. Jag har två amazonpapegojor.

Oskar Pettersson Cundy gillar alla djur, särskilt sina två amazonpapegojor. Men han tycker också att kaninerna på Tollebol är söta.
Oskar Pettersson Cundy gillar alla djur, särskilt sina två amazonpapegojor. Men han tycker också att kaninerna på Tollebol är söta. Foto: Jan Lorentsson
Rebecca Nilsson har ridit förr, berättar hon. Här provar hon på ponnyridning på ridklubbens lilla favorit Trixie.
Rebecca Nilsson har ridit förr, berättar hon. Här provar hon på ponnyridning på ridklubbens lilla favorit Trixie. Foto: Jan Lorentsson
Annie Karlsson på hästryggen och föraren Elin Berg.
Annie Karlsson på hästryggen och föraren Elin Berg. Foto: Jan Lorentsson
Cajsa Svanström underhöll med kända visor.
Cajsa Svanström underhöll med kända visor. Foto: Jan Lorentsson
Annelie Johansson med de blommor hon snart ska binda en bukett av. Hon har sin verksamhet, Annelies trädgård, vid Fjällbacka, några kilometer väster om Tollebol.
Annelie Johansson med de blommor hon snart ska binda en bukett av. Hon har sin verksamhet, Annelies trädgård, vid Fjällbacka, några kilometer väster om Tollebol. Foto: Jan Lorentsson
Böka och Stöka heter grisarna.
Böka och Stöka heter grisarna. Foto: Jan Lorentsson
En vacker miljö.
En vacker miljö. Foto: Jan Lorentsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅmåls RidklubbBlommorDjurDjur och naturGustav WennbergHantverkMichael KarlssonStudieförbundet VuxenskolanTollebolTrädgård

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.