Hoppa till huvudinnehållet

Orimlig straffbeskattning

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Jag känner frustration över den orimliga straffbeskattningen av oss 57:or”, skriver insändarskribenten.
Jag känner frustration över den orimliga straffbeskattningen av oss 57:or”, skriver insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På många håll uppmärksammas den orimliga straffbeskattningen av oss 57:ornas pension under 2023. Jag känner frustrationen över denna skatteblunder.

Med sjukersättning på deltid som slutade när jag fyllde 65 år och uppsägningslön anpassad till att kunna ”valsas ut” till 65-årsdagen var jag tvungen att börja mitt pensionsuttag i fjol då riktåldern för pension var 65 år.

Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med nästan 3 000 kronor högre skatt i månaden än pensionärer födda 56 och tidigare. Riktåldern är visserligen höjd till 66 i år, men i fjol var den 65 och lagt kort borde ligga!

Jag hoppas innerligen att Riksdagen och regeringen håller 57:orna skadeslösa och på detta sätt stoppar ett växande politikerförakt. Viktigt är även att förhindra en upprepning av samma situation för 59:orna under 2026 vid nästa höjningen av riktåldern, då till 67 år.

Och när jag redan är i farten: en ytterligare skatteskvader är trafikförsäkringsskatten, dess avskaffande är mera miljöriktigt än sänkta fossilskatter.

Thorsten Schütte

Artikeltaggar

PensionPrivatekonomiSkatter