Hoppa till huvudinnehållet

Straff och sjabbel sänkte IFK Åmål: ”Med bättre inställning hade vi tagit poäng”

Publicerad:
IFK Åmål stod upp bra mot topplaget Högsäters GF, men blev utan poäng. Foto: Andreas Dagström

IFK Åmål stod under långa stunder upp bra hemma mot topplaget Högsäters GF. Men medan kamraterna aldrig lyckades spräcka målnollan satt gästerna två bollar i nät, på tveksam straff respektive gratischans efter missad rensning.

– Vi gör det för dåligt i första halvlek, säger IFK Åmåls tränare Johan Leandersson. Vi är inte där inställningsmässigt och har sedan domsluten emot oss. Som jag ser på saken blir vi fråntagna två solklara straffar i andra halvlek.

Tabellfyran Högsäters GF vann, utan att imponera, med 2-0 på Örnäsvallen och ligger fortsatt strax bakom topp tre i tabellen.

För Åmåls del är varje match fortsatt en kamp på liv och död. Lördagens förlust gav inget efterlängtat andrum i nedflyttningsstriden.

Finns det ändå någonting positivt att ta med från den den här matchen?

– Ja, att vi kommer in med den inställningen som vi har i andra halvlek. Det blir jätteviktigt att försöka bygga vidare på det framöver. Hade vi haft samma inställning från början, då hade vi tagit poäng, säger Johan Leandersson.

Austyn Zyricq Brinkley skapade ett par tre hyfsade lägen för Åmål i första halvlek.
Austyn Zyricq Brinkley skapade ett par tre hyfsade lägen för Åmål i första halvlek. Foto: Andreas Dagström

Jämnade ut sig

Matchen började trevande för IFK Åmål som inte riktigt fick det att stämma bakåt, och Högsäters GF tog tidigt kommando. Gästerna skapade också första riktiga farligheten, ett lågt skott som svepte strax utanför höger stolprot.

Efter hand jämnades spelet ut något, även om IFK Åmål hade svårt att hålla ihop lagdelarna. Ofta stressades bollen upp mot spjutspetsen Austyn Zyricq Brinkley eller spelfördelaren Dennie Payne Säveland, som trots flera lovande löpningar sällan hamnade i bra lägen. Och när skotten väl kom var oftast en motståndare i vägen.

Med dryga halvtimmen spelad blåste domaren för straff. En Högsäterspelare hade gått omkull i utkanten av Åmåls straffområde.

– Vår spelare tittar bort medan motståndaren springer in framför honom och ramlar, säger Johan Leandersson, som menar att domaren gjorde en felbedömning.

Straffspark blev det likaväl: 1-0 till Högsäter.

IFK Åmål hade inledningsvis svårt att få till något ordnat spel. Men det såg bättre ut efter paus, när Högsäters GF drog sig tillbaka och bevakade sin ledning.
IFK Åmål hade inledningsvis svårt att få till något ordnat spel. Men det såg bättre ut efter paus, när Högsäters GF drog sig tillbaka och bevakade sin ledning. Foto: Andreas Dagström

Oturlig situation

Efter ledningsmålet drog sig gästerna hemåt och avvaktade men högg när möjlighet gavs. Som i den 43:e minuten, då IFK Åmål, efter ett inkast, upprepade gånger misslyckades med att rensa bollen ur straffområdet. Bollen hamnade i stället vid fötterna på Högsäters Tobias Andersson som behärskat kunde peta in 2-0.

Resultatet stod sig sedan matchen igenom, trots att Åmål under långa stunder pressade på hårt i andra halvlek. Då synliggjordes också längdskillnaden mellan lagen. För att komma framåt var Åmålsspelarna närmast tvungna att sätta passningarna längst marken, på fötterna. I luften dominerade Högsäter fullständigt.

Kommande helg gästar IFK Åmål tabellåttan Groheds IF.

Matchfakta

Fotboll

Division 4 Bohulsän-Dal Herr

IFK Åmål - Högsäters GF 0-2 (0-2)

Målen: 0-1, 34:e minuten, straff, Jonas Lindwall Hedlund. 0-2, 43:e, Tobias Andersson.

Varningar: IFKÅ: Alfred Ndou, Rayif Mahrat, Alaa Hasoun x2 (utvisad).

Domare: Joakim Pettersson.

Rayif Mahrat försöker ta sig in mot Högsäters mål.
Rayif Mahrat försöker ta sig in mot Högsäters mål. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålFotbollGroheds IFHögsäterHögsäters GFIFK ÅmålJohan LeanderssonÖrnäsvallenStressTobias AnderssonVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.