Hoppa till huvudinnehållet

Docent i latin – Johnny Strand har avlidit

Publicerad:
Johnny Strand. Foto: privat

Docenten i latin Johnny Strand, Brastad, har gått bort i en ålder av 83 år.

Johnny föddes 1939 i ett jordbrukarhem i Dalsland. Han var den förste i familjen att studera och efter studentexamen i Åmål gick han till klassiska studier i Göteborg. Han disputerade där 1972 på en avhandling om den romerske poeten Valerius Flaccus dikt Argonautica. Åren 1970-74 var han lektor i Tierp, i Alingsås 1974-2005. Som docent var han knuten till klassiska institutionen i Göteborg.

Med sina djupa kunskaper har han haft stor, ibland livsavgörande, betydelse för många kullar av latinelever. Ödmjuk och lågmäld, trygg i sin roll och uppmuntrande, rörde han sig med lätthet och auktoritet såväl i skolans värld som vid universitetet.

Parallellt med sin undervisning var han en skicklig, stilsäker och outtröttlig översättare av nylatinska texter: Lars Skyttes Pilgrimsresa, Benjamin Höijers filosofiska traktater, Gunno Dahlstiernas latinska hexameterdiktning (elegant och känsligt återgiven på metriskt bunden vers), samt för svenska Linnésällskapet (guldmedalj 2007) en stor mängd linneanska avhandlingar: om grisar, får, marsvin, mareld, johannesört, rabarber, mossor, skörbjugg, medicinska droger, purgerande medel, binnikemaskar och om Anders Sparrmans resa till Kina. Han var Fellow i Linnean Society of London i 24 år.

Djur och natur var också en given del av hans egen vardag, inte minst den egna trädgården, katten och hunden.

Han var en älskad familjeman, klok, tålmodig, humoristisk, vänsäll och lojal mot ideal – inte minst – mot hembygdens Dalsland. I en skämtavhandling i linneansk anda författad till hans 70-årsdag, Om fadersdjuret (De animali paterno), karaktäriseras han som Dalsländsk lantras: ”Att fadersdjuret är av dalsländsk börd förmå inga yttre eller senare livshändelser i grunden förändra.”

För oss, hans vänner och ämneskolleger, var han alltid en insiktsfull och generös kollega. Vi saknar honom.

Närmast anhöriga är döttrarna Marianne, Karin och Elin med familjer, livskamraten Baiba, Baibas söner Richard och Martin med familjer, samt syskonen Laila och Åke med familjer.

Hans Helander, Uppsala och Eva Nylander, Lund

Artikeltaggar

AvlidnaDalslandGöteborgLinnean Society of LondonMänskligtUppsala

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.