Hoppa till huvudinnehållet

Han köpte EFS-kyrkan i Åmål: ”Byggnaden har alltid imponerat på mig”

Publicerad:
Diago Tricomi, till vänster i bild, vann budgivningen om EFS-kyrkan i Åmål. Här tillsammans med Nedal Jaber i samband med en av mäklarens öppna visningar.
Diago Tricomi, till vänster i bild, vann budgivningen om EFS-kyrkan i Åmål. Här tillsammans med Nedal Jaber i samband med en av mäklarens öppna visningar. Foto: Andreas Dagström

Affären är visserligen inte formellt avslutad, men budgivningen på gamla EFS-kyrkan vanns av Diago Tricomi, 26 år, från Italien.

– Det vore skamligt att låta en byggnad som den här förstöras, säger han.

Intresset för EFS-kyrkan visade sig vara stort när kommunala bostadsbolaget Åkab efter flera turer valde att sälja. Det framgick av budgivningen, som blev en svängig historia.

När krutröken lagt sig kunde Diago Tricomi konstatera att han vunnit. Och så till vida inget oväntat händer blir det han, en inflyttad 26-åring från Italien, som formellt tar över ägarskapet framåt höstkanten.

Hur kom det sig att du blev Åmålsbo?

– Jag har varit i Sverige många gånger sedan 2020. Första gången jag besökte Åmål var 2021 och jag tyckte det var en trevlig stad med bra kommunikationsmöjligheter.

Vad är det som attraherar dig med kyrkan?

– Jag har alltid haft en passion för gammal arkitektur och den här byggnaden har alltid imponerat på mig, också för att den är så uppenbart negligerad. Eftersom huset har flera våningar känns det självklart för mig att använda den både som hem och inkomstkälla genom kortare uthyrningar, butiker och liknande.

Vill gräsrotsfinansiera

Diago Tricomi är fullt på det klara med att framtida underhållskostnader lär överstiga köpeskillingen:

– I nuvarande skick är byggnaden i stort behov av arbete eftersom den genomgick en renovering på 1960-talet som ändrade inredningen. Byggnaden har också lidit mycket av vandalisering genom åren, då baksidan blivit ett tillhåll för missbrukare.

Diago Tricomi inser att det kommer behövas mycket renoveringsarbete för att återge byggnaden dess forna glans.
Diago Tricomi inser att det kommer behövas mycket renoveringsarbete för att återge byggnaden dess forna glans. Foto: Andreas Dagström

Ryktet gör även gällande att kyrkan har någon form av skada på vattensystemet. Men omfattningen av denna har köparen ännu inte kunnat klargöra, då affären ännu inte formellt är avslutad och nycklarna överlämnade.

– Jag skulle vilja starta en gräsrotsfinansiering för renoveringen, eftersom det vore skamligt att låta en byggnad som denna förstöras, säger Diago Tricomi.

Han fortsätter:

– Angående Åmål som stad gillar jag att den behållit den tidiga 1900-talstilen på de flesta gatorna. Vad gäller skötseln av staden är jag däremot inte nöjd. Jag noterar dåligt underhåll, särskilt i fråga om renhet och skräphantering.

Innan Diago Tricomi formellt kan ta över som ägare av EFS-kyrkan måste styckas upp, då den delas med intilliggande Arbetareföreningens hus.

Diago Tricomi uppskattar att de flesta gatorna i Åmål präglas av byggnader från tidigt 1900-tal. EFS-kyrkan, från början kallad Evangeliska Lutherska missionshuset, stod färdigt 1906.
Diago Tricomi uppskattar att de flesta gatorna i Åmål präglas av byggnader från tidigt 1900-tal. EFS-kyrkan, från början kallad Evangeliska Lutherska missionshuset, stod färdigt 1906. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBostad och byggenEFSFastigheterItalienMäklareRenoveringar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.