Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska det utredas hur nya butiker vid E45-rondellen kan drabba centrumhandeln

Publicerad:
En konsekvensutredning ska göras om hur centrumhandeln kan tänkas påverkas av nya butiker vid E45-rondellen.
En konsekvensutredning ska göras om hur centrumhandeln kan tänkas påverkas av nya butiker vid E45-rondellen. Foto: Andreas Dagström

Det börjar röra på sig för utlovade konsekvensutredningen av hur Åmåls centrumhandel kan påverkas av nya butiksetableringar vid E45-rondellen.

Näringslivs- och kommunikationsenheten vill anlita en extern konsult för uppdraget.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) lovade i våras, när striden om vitsippekullen hårdnade, att frågan skulle utredas vidare. Detta sedan intresseorganisationen Åmål Handel uttryckt oro för hur kundflödet till centrum kan tänkas påverkas av fler externa etableringar.

Liknande skrivelser har även inkommit från bland andra Fastighetsägarna och gruppen Handelsstaden Åmål.

Oklar finansiering

Gruppernas önskemål ser snart ut att besannas. Detta sedan näringslivs- och kommunikationsenheten lagt fram ett konkret förslag om att anlita en extern konsult för konsekvensutredningsuppdraget.

Handlarna ställer krav på att få säga sitt när utredaren tillsätts.

Kostnaden beräknas landa på omkring 100 000 kronor, en utgift som i nuläget är obudgeterad.

Beslutet ligger nu hos kommunstyrelsen.

Påverkat på annat håll

Syftet med utredningen ska vara både att spegla rådande situation för handeln i Åmål samt ge en realistisk bild av hur vidare etableringar vid E45-rondellen kan påverka redan befintliga verksamheter.

– Handelsområden i externa lägen har under en lång period ökat på bekostnad av bostadsnära handel och detaljhandel i mindre centrum runt om i Sverige de senaste åren, skriver näringslivsstrateg Jenny Christensen.

Som en konsekvens av detta anser näringslivs- och kommunikationsenheten att en utredning bör genomföras gällande etablering av externa handelsområden i Åmåls kommun.

Artikeltaggar

ÅmålE45HandelJenny ChristensenKommunstyrelsenMichael KarlssonNäringslivUtredningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.