Hoppa till huvudinnehållet

Anki Plate Björssons laxar fyller 30 år: ”De har åldrats med värdighet”

Publicerad:
Anki Plate Björssons laxar i fontänen vid biblioteket fyller 30 år.
Anki Plate Björssons laxar i fontänen vid biblioteket fyller 30 år. Foto: Roger Pettersson

Sedan augusti 1993, året då Åmål firade 350 år som stad, har Anki Plate Björssons bronslaxar haft sin plats i fontänen utanför Åmåls bibliotek. Det betyder att laxarna nu fyller 30 år.

– Ytan har blivit vackrare och de har åldrats med värdighet, säger skaparen.

I samband med att Åmål fyllde 350 år som stad 1993 beslutade sig Lions i Åmål för att skänka en gåva till Åmåls kommun. Anki Plate Björsson fick då en förfrågan att göra en fontän utanför biblioteket.

– Det finns en lax i Åmåls stadsvapen och jag bestämde mig för att göra laxar i fontänen. Jag besökte Liza Johanssons laxodling i Fengersfors och satt där några dagar och skissade hur de rör sig och hoppar, säger Anki Plate Björsson.

Gjutna i brons

Lions gick till kommunstyrelsen för godkännande av gåvan och de tackade ja. Då började arbetet för Anki Plate Björsson och hon bestämde sig för att tillverka Vänerlaxarna i brons, som då var ett nytt material för henne att arbeta med. Däremot hade hon tidigare gjort gipsavgjutningar.

Det tog nästan ett halvår att färdigställa bronslaxarna. Avgjutningen var en stor process då det var svårt att hitta någon att gjuta så stora skulpturer. Lösningen blev att gjuta dem på en fabrik i Göteborgstrakten som tillverkade propelleraxlar.

Anki Plate Björssons visade bilder ur sitt fotoalbum från tillverkningsprocessen och invigningen 1993.
Anki Plate Björssons visade bilder ur sitt fotoalbum från tillverkningsprocessen och invigningen 1993. Foto: Roger Pettersson

Laxarna som har stått i fontänen vid biblioteket i 30 år har en imponerande vikt av 143 kilo styck. Efter att de gjutits i brons så lades det ner över 100 arbetstimmar i puts på varje fisk. Sedan lades det på ett patineringsmedel för att få en mörkare nyans.

– Favoriten är den med svängd stjärt.

Hölls hemligt

När laxarna monterades i fontänen täcktes de med presenning och projektet hölls hemligt fram till invigningen i augusti 1993. Anki Plate Björsson visar bilder ur ett fotoalbum och massor av folk hade samlats till invigningen, nyfikna på att se vad gåvan bestod av.

– Det är känns ärofyllt att ha laxarna på en offentlig plats i centrum och jag är jättestolt över det. De är kronan på verket och har betytt mest för mig, Anki Plate Björsson.

Anki Plate Björsson berättar att hon fått många eloger genom åren för sina laxar, men även att det funnits viss kritik mot dem.

– Men laxarna står där de står och så hoppas jag det kommer förbli för lång tid framåt.

Fanns inte pengar

Åmåls kommuns samhällsbyggnadschef Björn Wennerström berättar att i centrumutredningen 2021 så framförde dåvarande kulturchef Sara Vogel-Rödin ett förslag att ta bort laxarna. Men då det inte fanns pengar att genomföra det så var det ingen som gick vidare med förslaget.

– Om det var dåvarande kulturchefens förslag eller om hon bara framförde förslaget vet jag inte. Däremot kan jag säga att förslaget skjutits fram på obestämd tid och att det för närvarande inte finns något förslag om att laxarna ska bort, säger Björn Wennerström.

Anki Plate Björssons laxar var en gåva från Lions i Åmål till Åmåls kommun i samband att Åmål stad fyllde 350 år 1993.
Anki Plate Björssons laxar var en gåva från Lions i Åmål till Åmåls kommun i samband att Åmål stad fyllde 350 år 1993. Foto: Roger Pettersson
– Den med svängd stjärt är jag mest nöjd med, säger skulptören Anki Plate Björsson.
– Den med svängd stjärt är jag mest nöjd med, säger skulptören Anki Plate Björsson. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBjörn WennerströmFengersforsFiskeInvigningarKommunstyrelsenLionsMänskligtSamhälleSara Vogel-RödinSkulpturer

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.