Hoppa till huvudinnehållet

Flera missförhållanden av sexuell natur har anmälts

Publicerad:
Personal i Bengtsfors anmäler till kommunen att det förekommit missförhållanden i form av kränkningar av sexuell natur inom omsorgsverksamheten. Foto: Conny Hultgren

Personal i Bengtsfors kommun anmäler att det förekommit missförhållanden i form av kränkningar av sexuell natur inom omsorgsverksamheten i sommar. Det har gjorts två lex Sarah-anmälningar.

Den första anmälan gjordes i slutet av juli efter att en patient kommit ut ur sitt rum och beskrivit sig ha blivit utsatt för ett övergrepp. Patienten ska ha ha blivit kommenderad av en omsorgspersonal att ta av sig sina kläder för att få hjälp. Detta ville inte patienten göra och då ska den anställde ha blivit irriterad och gått ut därifrån.

Patienten kände sig kränkt och obekväm i situationen.

Det ordnades så att patienten inte behövde träffa den utpekade mer den kvällen. En rapport skrevs också till berörd chef som ordnade med samtal med berörd medarbetare.

Medarbetaren har nu stängts av under fortsatt utredning. Den utsatta patienten har därefter erbjudits fortsatt samtalshjälp.

Fick inte hjälp

Nästa händelse inträffade i början av augusti då en patient berättade om flera händelser som denne upplevt som otrevliga.

Patienten säger att en i personalen uppträtt otrevligt och högljutt. Personen ska ha mästrat kollegor och kallat dem otrevliga saker inför patienter. Patienten ska inte ha fått hjälp av vid toalettbesök, utan ha blivit sittande på toaletten mycket länge.

När problemet tagits upp ska medarbetaren bara ha skrattat bort saken. Vid ett tillfälle ska medarbetaren också ha dragit ner sina byxor och blottat sig.

Medarbetaren har nu stängts av under fortsatt utredning. Berörd patient är erbjuden fortsatt samtalshjälp.

Artikeltaggar

AnmälningarBengtsfors kommun (org)Brott, lag och rättKränkningarLex SarahOmsorgÖvergreppUtredningarVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.