Hoppa till huvudinnehållet

Maria Zihammou på plats i det glupska köket – tionde matfestivalen på Not Quite

Publicerad:
Matfestivalen Glupsk på Dalsland arrangeras till helgen på Not Quite för tionde gången.
Matfestivalen Glupsk på Dalsland arrangeras till helgen på Not Quite för tionde gången. Foto: Karin Olsson

Det är tio år sedan den första upplagan av mat- och kulturmässan Glupsk på Dalsland hölls på Not Quite i Fengersfors. Varje år har det kommit tusentals besökare. Till tioårsjubileet finns matkreatören Maria Zihammou på plats och tre orkestrar kommer avlösa varandra under helgen.

I år slår festivalgänget på stora trumman med fler orkestrar och populära matkreatören Maria Zihammou står i det glupska köket där hon lagar smakprover med råvaror direkt från marknaden. Det kommer finnas en tillbakablickande t-shirt utställning, ett djupdyk i odling och hållbarhet i säsong samt en virkad buffé.

Glupsk på Dalsland har lockat massor av besökare genom att på ett nytt och kreativt sätt synliggöra den lokalproducerade maten, konsten och konsthantverket i Dalsland. Kreativitet och lekfullhet har varit festivalens signum där mat och kultur möts.

Musikunderhållning i helgen

I år kommer tre orkestrar avlösa varandra under helgen. Unga rockbandet Travellers avslutar lördagens program och Åmål Big Band underhåller på söndagen med latinamerikanskt program. Även Dave Lord Quartet dyker upp under söndagen.

Hanna Vagant har med sig en hel teater i sin väska. Hela helgen kommer hon förgylla tillvaron med musik, sagor och fantasifulla föreställningar med sin marknadsvarieté.

I år kommer mycket handla om hållbarhet och odling i säsong. Emily Bratt, som står bakom konceptet ”En annan slags trädgård” där hon ifrågasätter traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift, finns också på plats.

Ett djupdyk

Journalisten och författaren Ann-Helen Meyer von Bremen kommer ge ett djupdyk i dagens matsystem och hon kommer även ge oss tips på hur vi kan ta hand om det vi odlar själva.

Ann-Helen Meyer von Bremen är även aktuell med sin nya bok om naturen, ”Det levande”, som hon och Gunnar Rundgren är författare till.

Den ideella föreningen Tillsammansodlingen i Fengersfors kommer att berätta vad vi alla kan göra för att förbättra vår gemensamma matberedskap.

Maria Zihammou fanns på plats på Not Quite på den första mat- och kulturmässan Glupsk på Dalsland 2013.
Maria Zihammou fanns på plats på Not Quite på den första mat- och kulturmässan Glupsk på Dalsland 2013. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålDalslandFengersforsHållbarhetMaria ZihammouMat och dryckMusikNöje/KulturNot QuiteOdlingOrkestrarUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.