Hoppa till huvudinnehållet

Anställningsstopp i Åmåls kommun – minoritetsstyret drar åt svångremmen

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls kommun inför anställningsstopp året ut.
Åmåls kommun inför anställningsstopp året ut. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Åmåls kommun sliter ekonomiskt. Med förhoppning om att balansera budget har det politiska minoritetsstyret – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – infört tillfälligt anställningsstopp.

Förslaget lades fram som ett initiativärende och klubbades vid onsdagens kommunstyrelsemöte.

Bakgrunden är det ekonomiska läget Åmål befinner sig i. Om budgeten ska hålla måste kommunen göra allt som står i dess makt, menar Borgerlig Allians för Åmål.

Tillfälligt anställningsstopp är ett led av detta. Samtidigt betonar minoritetsstyret att mycket av kommunens verksamhet är lagstyrd och att sparåtgärder inte får rucka på dessa uppdrag.

– Vi har en prognos för innevarande år och den ser bister ut. Även nästkommande år är vi kraftigt underfinansierade, till följd av kostnadshöjningar, inflation och annat, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M). För att lindra så mycket det går jobbar vi med att vända på alla stenar vi kan. En ekonomi i balans är grunden för att kommunen ska fortsätta fungera.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) ser att även nästa år blir tufft Åmål ekonomiskt.
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) ser att även nästa år blir tufft Åmål ekonomiskt. Foto: Roger Pettersson

Väntar om det gå

Tanken är att anställningsstoppet ska gälla från den 1 september fram till årsskiftet.

Undantag från anställningsstoppet ska göras endast i de fall kommunens förmåga att efterleva lagkrav äventyras, eller människors liv och hälsa riskeras, skriver Borgerlig Allians i Åmål genom kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Muntligen förtydligar han:

– Kan vi vänta med att anställa en person i tre månader, då kommer vi att göra det.

Beslut om undantag samt beslut om eventuella tillämpningar och tolkningar av anställningsstoppet ska fattas av respektive nämnds arbetsutskott.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaMichael KarlssonModeraternaPolitikÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.