Hoppa till huvudinnehållet

Per Steen från Åmål tävlar på VM-veckan i kanotmaraton

Publicerad:
Per Steen från Åmål tävlar i VM i kanotmaraton i danska Vejen.
Per Steen från Åmål tävlar i VM i kanotmaraton i danska Vejen. Foto: Heinz Lämmel

Som 16-åring stod Per Steen på toppen av sin karriär som kanotist med segrar i ungdoms-SM, junior-SM och Nordiska Mästerskapen.

På måndag tävlar han i danska Vejen på Jylland i K1 i veteranklassen, för kanotister 60–64 år, som inleder VM-veckan i kanotmaraton.

Åmålsbon Per Steen har riktigt fina meriter i kanot sedan tiden som junior. 1976, som 16-åring, vann han först ungdoms-SM och helgen efter junior-SM och han blev också segrare i de nordiska mästerskapen.

– Det är väldigt länge sedan nu, men jag hade några riktigt bra år som junior 1976–1977, säger Per Steen.

Per Steen från Åmål tar följe med kamraten Tommy Nerstrand, näringslivsutvecklare i Dals-Eds kommun, och åker med var sin bil med tre kanoter på taket för att sedan färjan över till Danmark. VM avgörs på måndag på Jels sjö i närheten av Vejen på Jylland.

Lyft av kanoten

– Vi har kört en del mot varandra i Dalslandspaddeln. Tyvärr är jag inte riktigt i form för detta just nu. Jag har slitit ut brosket i båda handlederna och lider av artros. Men det är ingen fara att köra, så jag gör det mest för att hålla igång. Vi får se om jag tar mig runt.

Banan på VM i kanotmaraton är 3,4 kilometer lång och på den kör de tävlande fyra varv, plus ett kortare spurtvarv, med 60 meters löpning och lyft av kanoten mellan varje. VM-veckan inleds med veteranklasserna och senare under avgörs huvudtävlingen i VM i kanotmaraton.

Per Steen och Tommy Nerstrand tävlar i samma klass, K1 i veteranklassen 60–64 år.

– Kanoten ska upp på land och bäras en bit över en gräsyta flera gånger. Men det hade såklart känts mycket bättre och jag hade varit mer i form, säger Per Steen som ligger lågt med förväntningarna och även tror att det blir svårt att rå på resekamraten från Bengtsfors.

Artikeltaggar

ÅmålDalslandspaddelnDanmarkKanotTommy NerstrandVejen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.