Hoppa till huvudinnehållet

Direktbuss mellan Dals-Ed och Karlbergsgymnasiet dras in: ”Får orimlig restid”

Publicerad:
Karlbergseleverna från Dals Ed får numera åka via Bengtsfors eller Dals Långed, vilket innebär en betydligt längre restid jämfört med den tidigare direktbussen.
Karlbergseleverna från Dals Ed får numera åka via Bengtsfors eller Dals Långed, vilket innebär en betydligt längre restid jämfört med den tidigare direktbussen. Foto: Roger Pettersson

Tätt inpå skolstarten informerades Karlbergsgymnasiet om att den direktlinje som tidigare gått mellan Dals-Ed och Karlbergsgymnasiet nu tagits bort. De närmare 60 eleverna från Ed hänvisas nu istället till Västtrafiks ordinarie turer som tar betydligt längre tid.

– Vi jobbar intensivt för att hitta en lösning på det här, säger Mats Aronsson, verksamhetschef på Karlbergsgymnasiet.

I närmare tio år har Karlbergselever från Dals-Ed haft tillgång till en direktbuss, en förstärkningstur, som gått mellan orterna – en tur på morgonen och två turer på eftermiddagen.

Inför läsårsstarten i år fick skolan med kort varsel reda på att direktturerna, som körs av Vy buss på uppdrag av Västtrafik, nu dras in.

– Vi fick ett mejl från Vy buss strax före skolstarten, säger Mats Aronsson.

Dubbelt så lång tid

Västtrafik och Vy buss hänvisar istället eleverna till de reguljära turer som går mellan orterna. De tar dock nästan dubbelt så lång tid och går via Bengtsfors.

– Eleverna får en orimlig restid. Om det finns en buss som redan är full med gymnasieelever finns det ingen anledning att köra en annan som tar dubbelt så lång tid och kör en längre sträcka. Det är orimligt, säger Mats Aronsson.

Under veckan har skolans ledning haft daglig kontakt med Vy Buss och Västtrafik i syfte att hitta en smidigare lösning för eleverna.

Har kört fel

Det är inte bara de borttagna turerna mellan Dals-Ed och Åmål som har vållat problem under skolstarten. Även elever på andra orter har drabbats av busstrulet, säger Mats Aronsson.

– De borttagna turerna från Dals-Ed är egentligen bara en liten del av problemen. Det har varit bussar som har kört fel sträckning. Elever har stått och väntat och så kommer det inte någon buss. Vi har haft dagliga möten med Vy buss som är utförare. Vi undrar varför de inte lyckas köra enligt den tabell som finns.

”Gör sitt yttersta”

Ingen skugga ska dock falla över de enskilda chaufförerna, menar Mats Aronsson. Kritiken riktas istället till de ansvariga bolagen, som ansvarar för planering och utförande.

– Chaufförer, vårdnadshavare och elever har gjort en jätteinsats. Många chaufförer gör sitt yttersta för att lösa detta på bästa sätt.

Enligt Magnus Haggård, utvecklingsledare trafikutveckling på Västtrafik var direktturerna mellan Dals-Ed och Karlbergsgymnasiet en av turerna som drabbades när bolaget inför den senaste upphandlingen gjorde en genomlysning av kollektivtrafiken i regionen.

– Vi försöker göra så stor nytta som möjligt med de resurserna vi har. Det har lett till ett antal trafikförändringar. Vi tittar kontinuerligt på hur resandet utvecklar sig, vilka behov som finns, säger Magnus Haggård.

Beslutet att dra in direktbussarna är inte definitivt, menar han.

– Vi ska titta på det här och utvärdera det. Vi hoppas att vi får en lösning som de flesta är nöjda med.

Varför kommunicerades förändringarna ut så sent?

– Skickar vi ut informationen för tidigt så försvinner den istället. Vi försöker gå ut med informationen en månad innan förändringen.

När skickades information ut till skolan?

– Det kan jag inte svara på, det är inte mitt område.

Har de indragna direktbussarna lett till att de ordinarie turerna mellan Dals-Ed och Åmål blivit överfulla så att ni kan behöva sätta in fler avgångar?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Men skulle det vara så hamnar saken i ett helt annat ljus.

Elevresor

Resor mellan hemmet och gymnasieskolan, så kallade elevresor, bekostas av elevernas hemkommun.

Elever som bor minst sex kilometer från skolan och har rätt till studiemedel har rätt till busskort. Har man inackorderingsbidrag har man dock inte rätt till busskort. Man är berättigad till busskort till och med vårterminen det året man fyller 20 år.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBussarKarlbergsgymnasietKollektivtrafikMats AronssonStudiemedelTrafikVästtrafikVy Buss

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.